HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Comfort food na upały – 6 pomysłów na dania w letnim menu
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Gastronomia

Comfort food na upały – 6 pomysłów na dania w letnim menu

Opublikowano 2 lipca, 2025
Udostępnij
Obraz przedstawia stół wypełniony różnorodnymi, zdrowymi posiłkami typu "comfort food", idealnymi na upały, oraz świeżymi kwiatami. Na pierwszym planie po lewej stronie widoczne są dwa czarne pojemniki z gotowymi daniami: jeden z kawałkiem pieczonego łososia na puree ziemniaczanym i warzywami, a drugi z warzywnym curry lub potrawką z kawałkami tofu, marchewką, rzodkiewką i burakami.
UDOSTĘPNIJ

Myślisz, że letnie dania w menu restauracji kończą się na sałatce greckiej czy plackach z cukinii? Nic bardziej mylnego! Odkryj 6 pomysłów na uwielbiane przez Polaków comfort food w wersji letniej i przenieś swoich gości smakiem do czasów dzieciństwa.

Spis treści
Comfort food – co to właściwie znaczy?Comfort food na upalne dni – nostalgiczne smaki lataPierogi z jagodami i kremowym jogurtemŚląskie kluski w letnim wydaniuChłodnik litewski z jajkiem i koperkiemMłode ziemniaki, jajko sadzone i mizeriaKremowa kaszka manna z owocamiDrożdżowe ciasto z owocami i kruszonkąBonus: Kompot owocowy lub lemoniada z ogórkiem

Comfort food – co to właściwie znaczy?

Comfort food to jedzenie, które uruchamia wspomnienia. Kojarzy się z mamą, babcią, wakacjami u cioci, z czasami, kiedy świat był prostszy, a jedzenie – źródłem poczucia bezpieczeństwa i radości. To nie muszą być wyszukane dania.

Baner poziomy w środku wpisu

Wręcz przeciwnie – najczęściej są to rzeczy najprostsze: naleśniki z serem, pierogi z jagodami, młode ziemniaki z jajkiem. To właśnie te smaki – znajome, domowe, nostalgiczne – dają ludziom poczucie ukojenia.

Comfort food na upalne dni – nostalgiczne smaki lata

Latem, kiedy spada apetyt, a goście szukają w menu restauracji czegoś lekkiego, warto sięgnąć po sprawdzone smaki… z przeszłości. Zamiast wymyślać nowinki, zapytaj siebie: co jadłeś w dzieciństwie, kiedy było gorąco? Co gotowała Twoja mama albo babcia w lipcu?

Być może te same smaki – pierogi z jagodami, chłodnik, mizeria z młodymi ziemniakami – będą też bliskie Twoim gościom. Bo jeśli dorastaliśmy w tej samej kulturze, regionie, klimacie – nasze comfort food często mają wspólny mianownik.

Dodatkowo, tworząc swoje letnie dania z lokalnych składników, zyskujesz podwójnie: nie tylko budzisz emocje i wspomnienia, ale też pokazujesz jakość, sezonowość i przywiązanie do regionu. To nie tylko dobry ruch kulinarny, ale też biznesowy.

Pierogi z jagodami i kremowym jogurtem

Nie ma bardziej klasycznego letniego comfort food niż pierogi z jagodami. Możesz je podawać w wersji tradycyjnej – z masłem i cukrem – ale równie dobrze sprawdzi się lżejsza opcja z gęstym jogurtem i mascarpone. Ich sekretem są świeże, sezonowe owoce i delikatne ciasto, najlepiej robione na miejscu. To danie nie tylko pyszne, ale też instagramowe – a to dodatkowy plus w sezonie turystycznym.

Śląskie kluski w letnim wydaniu

Zwykle kojarzą się z ciężkimi sosami, kapustą i roladą – ale w letniej wersji mogą zyskać zupełnie nowy charakter. Podaj je z kremowym sosem z cukinii, zielonego groszku lub bobu – warzyw, które są teraz w sezonie. Można dodać do tego zioła, twaróg, listki mięty lub chrupiące ziarna. Takie danie zaskoczy lekkością, a jednocześnie spełni definicję comfort food: znajome, ale świeże.

Chłodnik litewski z jajkiem i koperkiem

To klasyk na upały – chłodny, kwaśny, intensywnie różowy. Chłodnik to zupa, która nie tylko orzeźwia, ale też przyciąga oko i zaspokaja apetyt bez uczucia ciężkości. Można go podać z jajkiem na twardo, młodymi ziemniaczkami lub lekkim pieczywem. Warto pamiętać, że chłodnik ma nie tylko wartość kulinarną, ale też emocjonalną – dla wielu osób to smak wakacji u babci.

Młode ziemniaki, jajko sadzone i mizeria

To zestaw obiadowy, który zna prawie każdy – i który latem smakuje najlepiej. Młode ziemniaki z koperkiem, do tego jajko sadzone i klasyczna mizeria na śmietanie lub jogurcie. Prosto, tanio, domowo. Można wzbogacić to danie o sezonowe warzywa albo ziołowy twarożek – i zaserwować jako „lunch retro” albo „smak dzieciństwa w nowej odsłonie”.

Kremowa kaszka manna z owocami

Comfort food to nie tylko obiady – to także śniadania i desery. Kremowa kaszka manna z duszonymi owocami (np. malinami, wiśniami, truskawkami) i odrobiną wanilii lub cynamonu to prawdziwy powrót do dzieciństwa. Podana na ciepło lub zimno, w wersji klasycznej lub roślinnej – sprawdzi się jako letni comfort dessert. Szczególnie docenią ją rodziny z dziećmi i goście szukający czegoś „domowego”.

Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką

Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe to deser, który wielu gości pamięta z dzieciństwa. Najlepsze – podane z owocami sezonowymi: truskawkami, porzeczkami, jagodami albo rabarbarem. Kruszonka dodaje mu charakteru, a podane na ciepło z łyżką śmietany, jogurtu lub gałką lodów waniliowych – zyskuje nowy wymiar. To idealny comfort food na lato: nie za słodki, domowy i pełen nostalgii. Możesz go serwować jako deser dnia albo jako część zestawu lunchowego.

Bonus: Kompot owocowy lub lemoniada z ogórkiem

Na koniec – coś do picia. Domowy kompot z wiśni lub jabłek, lekko schłodzony, to prawdziwe wspomnienie lata. Alternatywnie – lemoniada z ogórkiem, miętą i miodem. Taki napój można podawać jako dodatek do lunchu albo jako osobną pozycję w menu. W obu przypadkach spełnia jedno zadanie: orzeźwia i przenosi do czasów, kiedy wszystko było prostsze.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: gastronomia, restauracja, restauracje
fier_superadmin 4 lipca, 2025 2 lipca, 2025
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Zatoka z krystalicznie czystą wodą, jachtami i dużym budynkiem na wybrzeżu, przedstawiająca jeden z hoteli nadmorskich. Najpiękniejsze hotele nadmorskie w Polsce – gdzie na wypoczynek nad morzem?
Natępny Obraz przedstawia elegancki pokój hotelowy w Aries Hotel & Spa Wisła, urządzony w górskim stylu z elementami luksusu. Na pierwszym planie po lewej stronie znajdują się dwa beżowe fotele z pikowanym oparciem, a między nimi okrągły, biały stolik kawowy. Piąta gwiazdka na 5-lecie Aries Hotel & Spa Wisła
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Media

Czytaj więcej podobnych

Dwie osoby w odzieży medycznej, jedna z nich trzyma tablet, co może sugerować przeglądanie dokumentacji lub danych, na przykład dotyczących książeczki sanepidowskiej wymaganej w gastronomii.
Gastronomia

Książeczka sanepidowska w gastronomii – co musisz o niej wiedzieć?

9 lipca, 2025
Osoba trzymająca smartfon z otwartą aplikacją do zamawiania jedzenia online, wyświetlającą menu McDonald's. W tle widoczny jest laptop z otwartą stroną internetową, prawdopodobnie również służącą do zamawiania jedzenia.
Gastronomia

Najlepsze aplikacje do zamawiania jedzenia online – którą wybrać do współpracy?

7 lipca, 2025
Obraz przedstawia duży stół bufetowy, na którym w wielu misach i czarnych, okrągłych tacach ułożone są różnorodne, świeże składniki do sałatek. W górnej części widoczne są białe kwadratowe miski z różnymi rodzajami zielonych liściastych warzyw, takich jak sałata rzymska, szpinak czy jarmuż. Poniżej znajdują się miski z pokrojonym kurczakiem, czarnymi oliwkami, brokułami, pokrojonymi pomidorami i brukselką.
Gastronomia

Sodexo Polska przekazało potrzebującym 3 tony żywności

4 lipca, 2025
Obraz przedstawia dwie miski z jasno różowym chłodnikiem litewskim, widziane z góry. Zupa jest ozdobiona plasterkami rzodkiewki, małymi kawałkami grzanek lub pieczywa, kropkami białego sosu (np. śmietany) oraz posypana płatkami chili i świeżymi ziołami. Miski stoją na jasnym, marmurowym blacie.
Gastronomia

Chłodnik litewski – must-have letniego menu

3 lipca, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?