Już w pierwszy weekend października 2024 roku malowniczy Zamek Książęcy w Niemodlinie zamieni się w arenę zmagań najlepszych szefów kuchni i uczniów szkół gastronomicznych. Nadchodzi kolejna edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!”, który od 2018 roku przyciąga pasjonatów kulinariów z całego kraju.
Czas na rybę! Konkurs dla uczniów i profesjonalistów
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Czas na rybę!”, organizowany przez Grupę Rybacką „Opolszczyzna” oraz Szefa Kuchni Kamila Klekowskiego, po raz kolejny przyciągnie utalentowanych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju.
Tegoroczna edycja wydarzenia odbędzie się 4-5 października 2024 roku w Zamku Książęcym w Niemodlinie. Konkurs będzie transmitowane online, więc każdy zainteresowany będzie mógł śledzić kulinarne rywalizacje na żywo.
„Czas na rybę!” kładzie szczególny nacisk na popularyzację karpia, ryby z wielowiekową tradycją na Opolszczyźnie. Karp opolski – główny bohater konkursowych zmagań – pochodzi z lokalnych gospodarstw rybackich i jest symbolem dziedzictwa kulinarnego regionu.
Tegoroczna edycja będzie jednak wyjątkowa – oprócz karpia w konkursowej potrawie musi znaleźć się kiszone warzywo lub sok z Gospodarstwa Michała Sznajdera z Doliny Baryczy, co otwiera drzwi do kreatywności uczestników.
Zmagania szefów kuchni i uczniów
Konkurs jest podzielony na dwa dni:
- 4 października – w piątek o tytuł najlepszego kucharza rybnego powalczą uczniowie szkół gastronomicznych, którzy zaprezentują swoje umiejętności przed doświadczonym jury.
- 5 października – w sobotę na scenę wejdą profesjonalni szefowie kuchni, a ich zadaniem będzie przygotowanie wyrafinowanych dań głównych, które zachwycą smakoszy i specjalistów. To także pierwszy dzień 12. Wojewódzkiego Święta Karpia Polskiego, w ramach którego na Zamku Niemodlin zorganizowane będą pokazy kulinarne, warsztaty i wiele innych atrakcji.
- 6 października – niedziela do drugi dzień 12. Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego. Na uczestników czeka forum dyskusyjne „Smaczna przemiana karpia”, gotowanie ryb i pokazy uznanych szefów kuchni.
Zarówno uczniowie, jak i profesjonaliści będą pracować na nowoczesnym sprzęcie dostarczonym przez partnerów konkursu – mobilnych kuchniach, płytach indukcyjnych, piecach konwekcyjnych UNOX, a także porcelanie marki Lubiana. Stanowiska są tak przygotowane, by uczestnicy mieli pełną swobodę kulinarnej kreacji.
Nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski
Tegoroczna edycja konkursu to nie tylko prestiż na lokalnym rynku, ale również szansa na zdobycie nominacji do Kulinarnego Pucharu Polski w 2025 roku. To ogromne wyróżnienie dla zwycięzcy, który będzie miał okazję zmierzyć się z najlepszymi szefami kuchni z całej Polski!
Czas na rybę! Atrakcyjne nagrody dla zwycięzców
Konkurs „Czas na rybę!” to nie tylko emocjonujące zmagania, ale również okazja do zdobycia wyjątkowych nagród. Szefowie kuchni walczą o nagrody pieniężne, w tym 4 tys. zł za pierwsze miejsce, a także możliwość odbycia wycieczki do fabryki pieców UNOX we Włoszech.
Uczniowie szkół gastronomicznych również mają o co walczyć – oprócz nagród finansowych, laureaci pierwszego miejsca zdobędą tygodniowy staż w restauracji Lizawka.
Opolski weekend pod znakiem karpia
Zamek Książęcy w Niemodlinie, wraz z malowniczym sąsiadującym Gospodarstwem Rybackim, staje się w październiku prawdziwym centrum kulinarnego świata karpia opolskiego.
Dzięki transmisji online każdy będzie miał możliwość śledzenia tego wyjątkowego wydarzenia na żywo, bez względu na to, gdzie się znajduje. To doskonała okazja, aby podpatrzeć kulinarne zmagania, nauczyć się nowych technik i poznać sekrety najlepszych kucharzy w Polsce.
Po więcej szczegółów zapraszamy na oficjalną stronę wydarzenia. Do zobaczenia w Niemodlinie!