HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Długi hotelarzy mniejsze niż rok temu – informuje BIG InfoMonitor
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Hotele

Długi hotelarzy mniejsze niż rok temu – informuje BIG InfoMonitor

Opublikowano 11 czerwca, 2024
Udostępnij
Długi hotelarzy
UDOSTĘPNIJ

Według najnowszych danych BIG InfoMonitor przeterminowane zobowiązania branży hotelarskiej w Polsce zmniejszyły się o 20 milionów złotych w porównaniu z ubiegłym rokiem, osiągając wartość 960 milionów złotych. O czym świadczy spadek zadłużenia? Przeanalizujmy najnowsze dane.

Spis treści
Hotele mniej zadłużone niż rok temuRegiony o niskim zadłużeniuPerspektywy branżyCo dalej? To zależy

Hotele mniej zadłużone niż rok temu

Z raportu BIG InfoMonitor wynika, że całkowita wartość zaległych długów hotelarzy w lutym 2024 roku wyniosła 960 milionów złotych, co stanowi spadek o 20 milionów złotych w porównaniu z poprzednim rokiem.

Baner poziomy w środku wpisu

Największe zadłużenie zanotowano w województwie łódzkim, gdzie długi przedsiębiorców osiągnęły blisko 237 milionów złotych. To właśnie ten region posiada najwyższe zobowiązania w przeliczeniu na jednego dłużnika. Według raportu liderem jest Mazowsze z wynikiem 366 zadłużonych firm, które oferują zakwaterowanie.

Regiony o niskim zadłużeniu

Autorzy raportu BIG InfoMonitor podkreślają stosunkowo niski udział przedsiębiorców z przeterminowanymi zadłużeniami w regionach silnie związanych z turystyką.

Na przykład w województwach pomorskim i zachodniopomorskim udział ten wynosi jedynie 1,4 proc., w małopolskim 2,2 proc. oraz 3,2 proc. na Podkarpaciu. Tak niskie wartości mogą świadczyć o lepszym zarządzaniu finansami przez hotelarzy w tych regionach, gdzie branża turystyczna przyczynia się do stabilizacji finansowej.

Według Rejestru Długów BIG INfoMonitor najmniejsze zadłużenie odnotowano w województwie lubuskim, opolskim, kujawsko-pomorskim oraz świętokrzyskim.

Perspektywy branży

Pomimo wolniejszego startu w nowy rok branża hotelarska wykazuje oznaki optymizmu na przyszłość.

Święta Wielkanocne były okresem dobrych wyników dla hotelarzy – według zapowiedzi równie optymistycznie miała zapowiadać się majówka. Jak było w rzeczywistości? Tego zapewne dowiemy się na dniach, po zakończeniu analiz majówkowego weekendu.

Dane Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) również przynoszą dobre wieści: w 2023 roku liczba turystów korzystających z polskich hoteli wzrosła o 5,8 proc. rok do roku, osiągając 36,2 mln, podczas gdy liczba noclegów wzrosła o 3,2 proc. do 92,8 mln. W styczniu 2024 roku, pomimo niewielkiego spadku, sytuacja stabilizuje się z 1,86 mln turystów korzystających z usług hotelarskich.

Optymizmem napawają też dane dotyczące obłożenia hoteli: 41 proc. obiektów zgłasza obłożenie w przedziale 30-50 proc. w kwietniu, a ponad połowa miejsc noclegowych jest już zarezerwowana w 35 proc. hoteli i pensjonatów. Takie wyniki sugerują, że hotelarze mogą spodziewać się dobrego sezonu, szczególnie że liczba rezerwacji na majówkę była wyjątkowo wysoka.

Co dalej? To zależy

Choć branża hotelarska w Polsce nadal napotyka pewne wyzwania, rosnąca liczba turystów i stabilizacja sytuacji finansowej w wielu regionach są obiecującymi sygnałami na przyszłość. Wsparcie w postaci tarcz pomocowych oraz strategie adaptacyjne stosowane przez hotelarzy w odpowiedzi na pandemię Covid-19 przynoszą efekty, co jest widoczne w zmniejszeniu ogólnej wartości przeterminowanych zobowiązań.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: BIG InfoMonitor, hotele, majówka, optymizm, Polska, sezon letni, turystyka, wyzwania, zadłużenie
marketing 7 czerwca, 2024 11 czerwca, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Dinner in the sky Kolejna kolacja w przestworzach za nami. Poznaj Dinner in the Sky Poland
Natępny Wine paring Wine pairing, czyli jak dobierać wino do potraw?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

Między slow, a all-inclusive. Podróże Polaków
Hotele

Między slow, a all-inclusive. Podróże Polaków

8 maja, 2025
HACCP krok po kroku – praktyczny przewodnik dla restauracji i hoteli
GastronomiaHorecaHotele

HACCP krok po kroku – praktyczny przewodnik dla restauracji i hoteli

8 maja, 2025
Hotele

Trendy w room service hotelowym. Jakie są oczekiwania gości hotelowych?

6 maja, 2025
Four Points by Sheraton we Wrocławiu
Hotele

Nowy hotel Four Points by Sheraton we Wrocławiu

1 maja, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?