HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2025 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Drinkowe trendy 2024 – 5 przykładów
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Trendy i inspiracje

Drinkowe trendy 2024 – 5 przykładów

Opublikowano 8 lutego, 2024
Udostępnij
Drinkowe trendy 2024
UDOSTĘPNIJ

Tak różnorodnie jeszcze nie było! Rok 2024 pod względem drinków i napojów serwowanych w barach i restauracjach zapowiada się na prawdziwy miks smaków i stylów. Odkryjmy razem 5 drinkowych trendów, jakie będą królowały w 2024 roku.

Spis treści
Drinki nisko alkoholowe – to już must have!Słodko-kwaśne koktajle – królowe 2024 rokuMniej znaczy więcej – czyli drinki z 3 składnikówFat-washing w drinkachWegańskie drinki

Drinki nisko alkoholowe – to już must have!

Alkohole bezalkoholowe na półkach sklepowych to już standard, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie rozwiązanie. Jak to wygląda w lokalach gastronomicznych? Aktualnie nadal goście częściej zamawiają drinki niskoalkoholowe, choć zapewne już w 2025 roku wśród trendów znajdą się drinki bezalkoholowe. 

Baner poziomy w środku wpisu

Finezja smaków i eksplozja kolorów – drinki niskoalkoholowe nie mają uderzać do głowy, a przy tym mają zjawiskowo wyglądać. Do przygotowania takich napojów niskoalkoholowych wykorzystywane są zazwyczaj likiery owocowe, gin oraz bittery.

Słodko-kwaśne koktajle – królowe 2024 roku

Jak już wspomnieliśmy, ten rok będzie kwintesencją różnorodności. Konsumenci poszukują w kartach menu koktajli, które wychodzą poza schemat i pozwalają na odkrywanie nowych smaków. Dlatego wśród trendów drinkowych na 2024 rok nie może zabraknąć napojów słodko-kwaśnych o orzeźwiającym charakterze. Whisky Sour, Whiskey Highball czy zmodyfikowany Cosmopolitan – po te koktajle będziemy chętnie sięgać w tym roku.

Nie zapominajmy też o odpowiedniej oprawie – eleganckie szklanki do koktajli to must-have, by serwować napoje z klasą i w dobrym stylu.

Mniej znaczy więcej – czyli drinki z 3 składników

Innym ciekawym trendem drinkowym 2024 roku jest też minimalizm. Niższa cena oraz powrót do klasycznych i dobrze znanych smaków – popularność takich drinków także wzrośnie. Sentencja „less is more”, która przewija się w różnych branżach, dotrze także do sektora alkoholowego.

Największą popularnością będą cieszyły się drinki trzyskładnikowe – szczególnie warto wskazać na absolutne flagowce – Margaritę, Old Fashioned czy Aperol Spritz.

Fat-washing w drinkach

Miłośnicy perfekcyjnej tekstury będą zachwyceni tym trendem. W 2024 roku dużym uznaniem będą cieszyły się drinki przyrządzane techniką „fat-washing”, która polega na infuzji przy pomocy tłuszczu. Dzięki tej metodzie ponownie zakochasz się w dobrze znanych drinkach, takich jak Negroni, Krwawa Mary, Manhattan czy Old Fashioned.

Doskonała gładkość smaków zostanie uzyskana dzięki zmieszaniu oleistych składników z wybranym alkoholem, a następnie pozostawieniu płynu w zamrażarce. Na tym etapie ma dojść do zjawiska oddzielenia tłuszczu od cieczy. Fat-washing zapewni oczekiwane efekty, jeśli na samym końcu przecedzimy napój przez sitko czy też przez gazę.

Do przygotowania drinków techniką fat-washing najlepiej wykorzystać oliwę, masło kakaowe lub też olej z pestek winogron czy olej ryżowy.

Wegańskie drinki

Wegańskie produkty, dania, ale jak się okazuje, także drinki są dziś coraz częściej poszukiwane przez konsumentów. Dlatego do barowego lub restauracyjnego menu warto dodać drinki, składające się jedynie z wegańskich półproduktów. Na rynku dostępne są już np. wina wegańskie, które zostały wyprodukowane przy pomocy środków klarujących pochodzenia mineralnego. Przygotuj znane i uwielbiane drinki w nowym wydaniu i zaznacz w karcie alkoholi, że to pozycje dedykowane dla wegan, bo ten trend będzie utrzymywał się także w kolejnych latach.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 11 czerwca, 2025 8 lutego, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Spółka Arcona Hotels & Resorts Spółka Arcona Hotels & Resorts ogłasza upadłość!
Natępny Najpopularniejsze ciasta w Polsce Najpopularniejsze ciasta w Polsce. Słodkości, które kochają Twoi goście
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Media

Czytaj więcej podobnych

Wydarzenia gastronomiczne jako narzędzie marketingowe
Trendy i inspiracjeWydarzenia

Wydarzenia gastronomiczne jako narzędzie marketingowe – jak promować lokal?

15 maja, 2025
lody włoskie
Trendy i inspiracje

Świderki amerykańskie i lody włoskie – dlaczego warto wprowadzić je do swojego lokalu gastronomicznego?

30 kwietnia, 2025
Majówkowa uczta smaku: odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla
Trendy i inspiracje

Majówkowa uczta smaku – odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla

24 kwietnia, 2025
Marketing HoReCaTrendy i inspiracje

Wyposażenie sal bankietowych na komunie i wesela – trendy na rok 2025

14 kwietnia, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?