Tak różnorodnie jeszcze nie było! Rok 2024 pod względem drinków i napojów serwowanych w barach i restauracjach zapowiada się na prawdziwy miks smaków i stylów. Odkryjmy razem 5 drinkowych trendów, jakie będą królowały w 2024 roku.
Drinki nisko alkoholowe – to już must have!
Alkohole bezalkoholowe na półkach sklepowych to już standard, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie rozwiązanie. Jak to wygląda w lokalach gastronomicznych? Aktualnie nadal goście częściej zamawiają drinki niskoalkoholowe, choć zapewne już w 2025 roku wśród trendów znajdą się drinki bezalkoholowe.
Finezja smaków i eksplozja kolorów – drinki niskoalkoholowe nie mają uderzać do głowy, a przy tym mają zjawiskowo wyglądać. Do przygotowania takich napojów niskoalkoholowych wykorzystywane są zazwyczaj likiery owocowe, gin oraz bittery.
Słodko-kwaśne koktajle – królowe 2024 roku
Jak już wspomnieliśmy, ten rok będzie kwintesencją różnorodności. Konsumenci poszukują w kartach menu koktajli, które wychodzą poza schemat i pozwalają na odkrywanie nowych smaków. Dlatego wśród trendów drinkowych na 2024 rok nie może zabraknąć napojów słodko-kwaśnych o orzeźwiającym charakterze. Whisky Sour, Whiskey Highball czy zmodyfikowany Cosmopolitan – po te koktajle będziemy chętnie sięgać w tym roku.
Mniej znaczy więcej – czyli drinki z 3 składników
Innym ciekawym trendem drinkowym 2024 roku jest też minimalizm. Niższa cena oraz powrót do klasycznych i dobrze znanych smaków – popularność takich drinków także wzrośnie. Sentencja „less is more”, która przewija się w różnych branżach, dotrze także do sektora alkoholowego.
Największą popularnością będą cieszyły się drinki trzyskładnikowe – szczególnie warto wskazać na absolutne flagowce – Margaritę, Old Fashioned czy Aperol Spritz.
Fat-washing w drinkach
Miłośnicy perfekcyjnej tekstury będą zachwyceni tym trendem. W 2024 roku dużym uznaniem będą cieszyły się drinki przyrządzane techniką „fat-washing”, która polega na infuzji przy pomocy tłuszczu. Dzięki tej metodzie ponownie zakochasz się w dobrze znanych drinkach, takich jak Negroni, Krwawa Mary, Manhattan czy Old Fashioned.
Doskonała gładkość smaków zostanie uzyskana dzięki zmieszaniu oleistych składników z wybranym alkoholem, a następnie pozostawieniu płynu w zamrażarce. Na tym etapie ma dojść do zjawiska oddzielenia tłuszczu od cieczy. Fat-washing zapewni oczekiwane efekty, jeśli na samym końcu przecedzimy napój przez sitko czy też przez gazę.
Do przygotowania drinków techniką fat-washing najlepiej wykorzystać oliwę, masło kakaowe lub też olej z pestek winogron czy olej ryżowy.
Wegańskie drinki
Wegańskie produkty, dania, ale jak się okazuje, także drinki są dziś coraz częściej poszukiwane przez konsumentów. Dlatego do barowego lub restauracyjnego menu warto dodać drinki, składające się jedynie z wegańskich półproduktów. Na rynku dostępne są już np. wina wegańskie, które zostały wyprodukowane przy pomocy środków klarujących pochodzenia mineralnego. Przygotuj znane i uwielbiane drinki w nowym wydaniu i zaznacz w karcie alkoholi, że to pozycje dedykowane dla wegan, bo ten trend będzie utrzymywał się także w kolejnych latach.