Informacja prasowa
„Jestem najszczęśliwszym gościem na świecie. Już trzeci raz przyjeżdżam na ten konkurs
i w końcu wygrałem!” – mówił rozradowany Michael Moreni tuż po zwycięstwie w trzeciej edycji Food Town Flair Challenge.
Włoch zachwycił jurorów i publiczność wyjątkowym widowiskiem oraz trikiem przygotowywanym przez trzy miesiące specjalnie na warszawską scenę. – „Był fenomenalny, dawno nie widziałem tak spektakularnego występu. Zagrało wszystko: kreatywność, trudność trików, współpraca z publicznością i choreografia” – podkreślał juror Marek Posłuszny, czterokrotny mistrz świata, założyciel agencji FF Bar Group i jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich barmanów.
Sędzia degustacyjny Ewelina Figiel, Cocktail Art Manager grupy Bar Management Company, dodawała: – „Smak, prezentacja i show – wszystko było na najwyższym poziomie”. W jury znaleźli się także Andy Collinson, współzałożyciel World Flair Association, uznawany za jednego z najbardziej doświadczonych sędziów na świecie, oraz Tom Dyer, dwukrotny mistrz świata Roadhouse World Champion, zwycięzca ponad 80 konkursów i mentor barmanów.
Na scenie Gimlet Live w Food Town (Fabryka Norblina) rywalizowało ponad 50 zawodników
z całego świata. Flair, czyli widowiskowa sztuka barmańska łącząca akrobacje z butelkami, shakerami i szkłem z przygotowywaniem koktajli, przyciągnął setki widzów i zamienił Warszawę w światową stolicę tego stylu.
Warszawa w światowym kalendarzu flair
To już trzeci raz, gdy stolica Polski gościła prestiżową rundę WFA Grand Slam – barmański odpowiednik Ligi Mistrzów. Food Town Flair Challenge to dzieło Tomasza Małka, Beverage Director grupy Bar Management Company, legendy światowego flair i czterokrotnego mistrza świata. Steve „Stretch” Harman, znany brytyjski komentator flair, powiedział o nim: „Najzdolniejszy barman na ziemi”. Wydarzenie prowadził wraz z Adamem Grądzielem – Cocktail Art Managerem grupy Bar Management Company.
W tegorocznej edycji publiczność zobaczyła widowiskowe choreografie, sportowe akrobacje
i najlepszych zawodników z kilkudziesięciu krajów. Warszawa tym samym staje w jednym szeregu z Londynem i Las Vegas – najważniejszymi ośrodkami sztuki flair na świecie.
Finaliści Food Town Flair Challenge:
- Michael Moreni, Włochy
- Narcis Dulgheriu, Rumunia
- Roman Zapata, Argentyna
- Alexander De Leo, Włochy
- Deniss Trifanovs, Łotwa
- Kirill Rudak, Ukraina
- Kacper Smarz, Polska
- Oliver Deak, Węgry
- Franco Desiata, Argentyna
10. Pietro Puccio, Włochy
Nagrody:
Najlepsza zawodniczka: Adri De Lucia, Włochy
Najlepszy koktail: Kacper Smarz, Polska
