HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Gabriela Ziółkowska laureatką Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Gastronomia

Gabriela Ziółkowska laureatką Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025

Opublikowano 23 czerwca, 2025
Udostępnij
Dłonie osoby trzymającej otwarte czarne pudełko z okrągłym, czerwono-złotym medalem dla młodych sommelierów. Medal przedstawia kieliszek wina i pędy winorośli.
UDOSTĘPNIJ

Informacja prasowa

Spis treści
Konkursowe zmaganiaNa podium sommelierkaStowarzyszenie z tradycjamiCel? Kształcenie ekspertów

Ma 25 lat, jest absolwentką Winogrodnictwa i Enologii na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, a od niedawna – junior sommelierką w luksusowej krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Gabriela Ziółkowska to tegoroczna laureatka Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs. – Chciałabym pokazać innym kobietom, że to może być także droga dla nich –  mówi tegoroczna zwyciężczyni konkursu. Patronat nad mistrzostwami po raz kolejny sprawował Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. 

Baner poziomy w środku wpisu

Konkursowe zmagania

16 czerwca  – to dzień, który w podkrakowskim Dworze Sieraków upłynął pod znakiem wina. Właśnie w Sierakowie odbył się krajowy etap III Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025.

To  bardzo nietypowy konkurs, bo skierowany do osób w wieku 21-28 lat, czyli dopiero zaczynających karierę sommeliera. Nie trzeba było mieć bogatego doświadczenia czy należeć do branżowego stowarzyszenia. Liczyła się wiedza, motywacja i znajomość języka angielskiego. Kandydatami mogli być nie  tylko młodzi sommelierzy, ale i kelnerzy, barmani, osoby, które wiążą swoją przyszłość z gastronomią i którym zależy na zdobyciu atrakcyjnego zawodu, jakim jest bycie sommelierem.  

Finalnie, w tegorocznych mistrzostwach wzięło udział 9 osób z całej Polski. 

Ich zmagania obserwowała 3-osobowa komisja: Łukasz Górski (sędzia główny konkursu, zwycięzca Chaîne des Rôtisseurs w roku 2023) oraz Ewa i Wojciech Starzyccy (edukatorzy winiarscy, sędziowie wielu konkursów winiarskich, przedstawiciele Stowarzyszenia Sommelierów Polskich). 

– Bardzo wyraźnie można zauważyć wzrost poziomu z roku na rok – ocenia Łukasz Górski, sędzia główny konkursu. – Napawa nas to ogromnym optymizmem. W tym roku uczestnicy musieli stawić czoła testowi wiedzy teoretycznej, degustacji trzech białych win w ciemno, identyfikacji alkoholi mocnych oraz stworzyć pełen, organoleptyczny opis  wina czerwonego. W części praktycznej na zawodników czekały dwa zadania. Pierwsze to serwis aperitif – goście zamówili butelkę wina musującego oraz koktajl. Drugim zadaniem był serwis wina czerwonego z dekantacją – tłumaczy Łukasz Górski. 

Na podium sommelierka

O ile różnica między 3 i 2 miejscem była minimalna, o tyle laureat, a raczej laureatka, bezdyskusyjnie  zdeklasowała konkurencję. 

25-letnia Gabriela Ziółkowska – to ona okazała się najlepsza. Tegoroczna zwyciężczyni jest absolwentką Winogrodnictwa i Enologii na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, a od niedawna junior sommelierką w luksusowej, wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin, krakowskiej restauracji „Bottiglieria 1881”. Jej przygoda z winem zaczęła się kilka lat temu, gdy zaczęła pracować w gastronomii. 

 – Było dużo stresu, dużo emocji, a wcześniej – kilka tygodni przygotowań – relacjonuje Gabriela Ziółkowska. –  Oczywiście miałam nadzieję na dobry wynik, ale zwycięstwo było zaskoczeniem, bo, nie ukrywajmy, to zawód zdominowany przez mężczyzn. Ale chciałabym pokazać innym kobietom, że to może być także droga dla nich. Życzyłabym sobie wytrwałości, skrupulatności i konsekwencji w tym, co się robi. Zależy mi, aby cały czas iść do przodu i się rozwijać – mówi laureatka. 

Tytuł wicemistrza Polski i srebrny medal otrzymał Maksymilian Woźnicki z warszawskiej restauracji „Nolita”, a miejsce trzecie zajął Mateusz Sabała z restauracji „Dialog”, także w stolicy. 

Grupa siedmiu osób, w tym kobieta w okularach i garniturze z medalem, stojąca na scenie przed transparentem Chaîne des Rôtisseurs.

Stowarzyszenie z tradycjami

Instytucją gwarantującą najwyższy prestiż i jakość konkursu jest jej główny organizator – założone w roku 1950 w Paryżu międzynarodowe stowarzyszenie gastronomiczne  – Chaîne des Rôtisseurs, zrzeszające prawie 21 tys. członków, obecne w 75 krajach. Do organizacji należą hotelarze, restauratorzy, szefowie kuchni, publicyści, managerowie, sommelierzy oraz miłośnicy kultury kulinarnej z całego świata. Stowarzyszenie bazuje na historycznej tradycji Francuskiego Królewskiego Cechu Kucharzy powstałego w roku 1248, za czasów króla Ludwika IX. Jego działalność w Polsce oficjalnie wspiera Ambasador Francji. Polskim oddziałem kieruje Michel Marbot – Bailli Délégué, Sekretarz Generalny Francuskich Doradców Handlu Zagranicznego w Polsce, Iwona Niemczewska – Conseiller Culinaire oraz Paweł Gąsiorek  – Échanson.

Jednym z celów organizacji  jest zapewnienie pomocy, zachęty i wsparcia młodym profesjonalistom, którzy mają potencjał, aby stać się zawodowymi  sommelierami.

– Cieszę się,  że mamy krajowego mistrza młodych sommelierów Anno Domini 2025! Gabriela Ziółkowska pojedzie jesienią do Genewy i zawalczy o złoto dla Polski. Ma duże szanse na sukces. Wiele zyskali też pozostali uczestnicy imprezy. Każdy start w zawodach przynosi bezcenne doświadczenie, które potem przekłada się na pracę zawodowa i karierę. I to jest główny cel imprezy wymyślonej przez Chaîne des Rôttiseurs, a wspartej u nas przez Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Składam wielkie podziękowania zarządowi i członkom tej organizacji  za partnerstwo i sponsoring. Dziękuję również za życzliwość Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich. Mam nadzieję, że  w roku 2026 wspólnie osiągniemy jeszcze więcej – mówi Paweł Gąsiorek, organizator wydarzenia.

Cel? Kształcenie ekspertów

Po raz kolejny patronat nas konkursem sprawował Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. To największa w kraju organizacja skupiająca podmioty branży winiarskiej. W tej chwili ZP PRW  liczy 17 firm członkowskich. To czołowi producenci, importerzy oraz dystrybutorzy win, miodów pitnych oraz napojów winiarskich.

– Bardzo się cieszę, że ZP PRW mógł wesprzeć to wydarzenie i mam pełne przekonanie, że takie inicjatywy kształtują kulturę wina w Polsce – mówi Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. – To było niezwykle budujące móc obserwować młodych profesjonalistów – pełnych pasji, ciekawości i chętnych do nauki. To właśnie takie konkursy dają im motywację i przestrzeń do dalszego doskonalenia. Pani Gabrieli życzę powodzenia w międzynarodowym finale w Genewie, a wszystkich pozostałych uczestników serdecznie zachęcam do sprawdzenia się w kolejnej edycji – już za rok – podsumowuje Prezes ZP PRW.

Warto wspomnieć, żechociaż polska edycja konkursu odbywa się dopiero po raz trzeci, mamy już na koncie dwa znakomite zwycięstwa na szczeblu międzynarodowym.

W 2017 roku w tych właśnie mistrzostwach zwyciężył Polak – Piotr Pietras MS (co prawda reprezentował Wielką Brytanię, bo o barwach, pod którymi się występuje decyduje miejsce zatrudnienia, a nie obywatelstwo), a dwa lata temu – Łukasz Górski. Czy dołączy do nich Gabriela Ziółkowska? To okaże się już 10 września br. podczas światowego finału konkursu w Genewie.   

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: Chaîne des Rôtisseurs 2025, gastronomia, restauracje
Pola Weinert 24 czerwca, 2025 23 czerwca, 2025
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Wnętrze sklepu Dom Wina, pokazujące bogato zaopatrzone drewniane regały wypełnione różnymi butelkami alkoholi. Gdańsk w sieci sklepów Dom Wina
Natępny Biały robot dostawczy z trzema półkami na napoje i przekąski, reprezentujący nowości gastronomiczne, stoi na drewnianej podłodze w nowoczesnym wnętrzu z czarnymi sofami, kolorowym obrazem na ścianie i barem w tle, gdzie widać osobę obsługującą. Nowości gastronomiczne drugiej połowy roku – w co warto zainwestować?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Media

Czytaj więcej podobnych

Dwie osoby w odzieży medycznej, jedna z nich trzyma tablet, co może sugerować przeglądanie dokumentacji lub danych, na przykład dotyczących książeczki sanepidowskiej wymaganej w gastronomii.
Gastronomia

Książeczka sanepidowska w gastronomii – co musisz o niej wiedzieć?

9 lipca, 2025
Osoba trzymająca smartfon z otwartą aplikacją do zamawiania jedzenia online, wyświetlającą menu McDonald's. W tle widoczny jest laptop z otwartą stroną internetową, prawdopodobnie również służącą do zamawiania jedzenia.
Gastronomia

Najlepsze aplikacje do zamawiania jedzenia online – którą wybrać do współpracy?

7 lipca, 2025
Obraz przedstawia duży stół bufetowy, na którym w wielu misach i czarnych, okrągłych tacach ułożone są różnorodne, świeże składniki do sałatek. W górnej części widoczne są białe kwadratowe miski z różnymi rodzajami zielonych liściastych warzyw, takich jak sałata rzymska, szpinak czy jarmuż. Poniżej znajdują się miski z pokrojonym kurczakiem, czarnymi oliwkami, brokułami, pokrojonymi pomidorami i brukselką.
Gastronomia

Sodexo Polska przekazało potrzebującym 3 tony żywności

4 lipca, 2025
Obraz przedstawia dwie miski z jasno różowym chłodnikiem litewskim, widziane z góry. Zupa jest ozdobiona plasterkami rzodkiewki, małymi kawałkami grzanek lub pieczywa, kropkami białego sosu (np. śmietany) oraz posypana płatkami chili i świeżymi ziołami. Miski stoją na jasnym, marmurowym blacie.
Gastronomia

Chłodnik litewski – must-have letniego menu

3 lipca, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?