HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Inspiracje kulinarne na majówkę. Majowe menu z sezonowych warzyw i owoców
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Gastronomia

Inspiracje kulinarne na majówkę. Majowe menu z sezonowych warzyw i owoców

Opublikowano 19 kwietnia, 2025
Udostępnij
Inspiracje kulinarne na majówkę
UDOSTĘPNIJ

Majówka to idealny moment, żeby odświeżyć menu o dobroci natury, które właśnie dojrzewają na lokalnych polach i w sadach. Gdy Twoi goście szukają lekkich dań, nowalijki i pierwsze owoce to Twoja największa przewaga. Jak stworzyć majowe menu, które zachwyci świeżością i oryginalnym smakiem? Poznaj inspiracje kulinarne na majówkę!

Spis treści
Nowalijki – sezonowe warzywa w majuSezonowe owoce w maju — lekko, słodko i lokalnieInspiracje kulinarne na majówkę – przepisy na dania dla każdegoGrillowane udka z kurczaka w jogurcie i koperkuBezglutenowa tarta z botwinką i fetąOrzeźwiająca sałatka z młodej kapusty z mango, chilli i miętąKotleciki jagnięce z purée z zielonego groszku i miętąSzparagi z jajkiem poche i sosem z białego wina (low-carb)Tatar wołowy z rabarbarem i oliwą z estragonuPieczony rabarbar z różą i kruszonką z orzechów (keto)Wegański truskawkowy chłodnik z ogórkiem i mlekiem kokosowym

Nowalijki – sezonowe warzywa w maju

Na początku maja pojawiają się pierwsze młode warzywa, które świetnie sprawdzają się w lekkich daniach, takich jak zupy krem, sałatki, przystawki czy lunchowe bowle.

Baner poziomy w środku wpisu

W majowym men postaw na:

  • szparagi — białe lub zielone, idealne do blanszowania, grillowania lub zapiekania z parmezanem;
  • rzodkiewkę — chrupiącą i pikantną, świetną nie tylko w sałatce, ale też pieczoną z masłem i miodem;
  • botwinkę — doskonałą na chłodniki, risotto albo w wersji smażonej jako element wegańskiej przystawki;
  • młodą kapustę — duszoną z koperkiem, w azjatyckim stir-fry albo jako baza do roślinnych gołąbków;
  • szpinak i sałatę masłową — do sałatek, wrapów i jako dodatek do bowli, tart czy omletów.

Dobrze dobrane warzywa sezonowe dają nie tylko lekkość menu, ale też sygnał, że lokal jest świadomy i blisko natury — a to coraz bardziej doceniają klienci.

Sezonowe owoce w maju — lekko, słodko i lokalnie

Maj to czas, gdy wreszcie pojawiają się pierwsze polskie owoce — a wraz z nimi możliwość przygotowania lekkich, naturalnie słodkich deserów i napojów. Wiosenne owoce są nie tylko pyszne, ale też pięknie prezentują się na talerzu.

Robiąc zakupy, rozglądaj się za:

  • rabarbarem — do kompotów, kruszonek, musów i wypieków bez cukru, świetny w wersji z wanilią lub różowym pieprzem;
  • truskawkami — pierwsze polskie okazy pojawiają się już pod koniec miesiąca, idealne do lemoniad, galaretek, sorbetów czy jako dodatek do sałatek z kozim serem;
  • agrestem i poziomkami — mniej oczywiste, ale bardzo aromatyczne — sprawdzą się w chutneyach, syropach, a nawet jako baza sosu do dań wytrawnych.

Dania i desery na bazie owoców sezonowych możesz też włączyć do brunchowego menu, oferty śniadaniowej lub karty z napojami — świeży koktajl czy kompot rabarbarowo-miętowy to strzał w dziesiątkę.

Inspiracje kulinarne na majówkę – przepisy na dania dla każdego

Wiosenna karta dań nie musi być przewidywalna. Przygotowaliśmy dla Ciebie inspiracje kulinarne na majówkę na dania wykorzystujące sezonowe owoce i warzywa – zarówno dla zwolenników tradycyjnej kuchni, jak i osób na specjalistycznych dietach.

Grillowane udka z kurczaka w jogurcie i koperku

Danie idealne na majówkowego grilla – soczyste, aromatyczne i bezglutenowe. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i element większego zestawu grillowego.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Udka umyj, osusz i zamarynuj w jogurcie z przeciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Odstaw na minimum 12 godzin. Grilluj na średnim ogniu, aż skórka będzie złocista, a mięso miękkie w środku. Podawaj z młodymi ziemniakami i sałatką z ogórka małosolnego.

Bezglutenowa tarta z botwinką i fetą

Lekka tarta, doskonała jako lunch dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 80 g masła klarowanego
  • 1 jajko
  • pęczek botwinki
  • 100 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko (do farszu)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie: Z mąki, masła i jajka zagnieć ciasto, wstaw do lodówki na 30 min. Botwinkę podsmaż z czosnkiem, dodaj pokruszoną fetę, jajko i przyprawy. Podpieczony spód wypełnij farszem i piecz ok. 25 minut w 180°C. Podawaj z koperkiem i kleksem śmietany.

Orzeźwiająca sałatka z młodej kapusty z mango, chilli i miętą

Wegetariańska, bezglutenowa sałatka – lekka, pikantna, słodko-kwaśna. Doskonała jako dodatek do dań z grilla lub jako osobna przystawka.

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 papryczka chilli
  • sok z 1 limonki
  • kilka liści mięty
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie: Kapustę poszatkuj cienko, lekko posól i odstaw na 10 minut. Dodaj pokrojone mango, chilli i miętę. Skrop limonką, olejem sezamowym i posyp sezamem. Wymieszaj tuż przed podaniem.

Kotleciki jagnięce z purée z zielonego groszku i miętą

Danie główne dla miłośników mięsa – eleganckie, intensywne, pożywne, a przy tym lekkie i bardzo wiosenne.

Składniki:

  • 400 g mielonej jagnięciny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 200 g groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 ziemniaki
  • kilka listków mięty
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Jagnięcinę wymieszaj z czosnkiem, rozmarynem i przyprawami, uformuj małe kotleciki i usmaż lub ugrilluj. Groszek i ziemniaki ugotuj do miękkości, zmiksuj z miętą. Podawaj razem, dekorując świeżymi ziołami.

Szparagi z jajkiem poche i sosem z białego wina (low-carb)

Wykwintna przystawka dla osób na diecie niskowęglowodanowej – lekka, ale efektowna.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 50 ml białego wina
  • 50 g masła
  • sok z ½ cytryny
  • parmezan, sól, pieprz

Przygotowanie: Szparagi zblanszuj, jajka ugotuj w koszulkach (ok. 3 minuty we wrzątku z octem). Wino, masło i cytrynę zredukuj do sosu. Szparagi polej sosem, dodaj jajko, posyp parmezanem i pieprzem.

Tatar wołowy z rabarbarem i oliwą z estragonu

Sezonowy twist na klasycznym daniu – dla koneserów mocniejszych smaków.

Składniki:

  • 150 g polędwicy wołowej
  • 1 żółtko
  • ½ szalotki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • świeży estragon, oliwa

Przygotowanie: Mięso posiekaj, wymieszaj z żółtkiem, szalotką, musztardą. Rabarbar pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w occie i syropie przez min. 30 minut. Tatara ułóż z rabarbarem, skrop oliwą z estragonem.

Pieczony rabarbar z różą i kruszonką z orzechów (keto)

Deser, który zachwyci osoby na diecie ketogenicznej – aromatyczny i chrupiący, bez cukru i mąki.

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżka miodu (lub erytrytolu)
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanych orzechów pekan
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie: Rabarbar pokrój i wymieszaj z miodem, wodą różaną i kardamonem. Przełóż do naczynia, posyp kruszonką z masła, migdałów i orzechów. Piecz 15 minut w 180°C. Serwuj z jogurtem kokosowym.

Wegański truskawkowy chłodnik z ogórkiem i mlekiem kokosowym

Bez nabiału i glutenu, w 100% roślinny i orzeźwiający — idealny na start letniego menu.

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • ½ ogórka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • szczypta chilli
  • świeża kolendra lub bazylia tajska

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładko, schłodź min. 1 godzinę w lodówce. Podawaj z listkami ziół. Doskonały jako amuse-bouche lub lekki starter w gorący dzień.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: gastronomia, majówka, restauracja, Sezonowe menu
Lena Borczyk 22 kwietnia, 2025 19 kwietnia, 2025
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni MADE FOR RESTAURANT 2025 MADE FOR RESTAURANT 2025. Konferencja, która przekracza granice gastronomii
Natępny Wyposażenie ogródków letnich i tarasów Wyposażenie ogródków letnich i tarasów: meble, grille, parasole
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

Georgian Grand Tasting 2025
Wydarzenia

Georgian Grand Tasting 2025 z udziałem Master of Wine!

23 maja, 2025
nowe menu wars
Gastronomia

Smak lata na torach! Nowe menu WARS już w pociągach EIP, EIC i IC

23 maja, 2025
made for restaurant
Wydarzenia

MADE FOR Restaurant Wrocław 2025

22 maja, 2025
oferta kawowa restauracji
Gastronomia

Oferta kawowa restauracji – jak stworzyć ją krok po kroku?

22 maja, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?