Branża HoReCa w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie. Duży wpływ na to mają nowe technologie, z których coraz częściej korzystają właściciele firm z branży HoReCa. Zwiększają produktywność, pomagają docierać do nowych klientów i pozytywnie wpływają na proces zamawiania. Sprawdź, jakie nowe technologie w HoReCa warto wybrać do swojej firmy.
Nowe technologie wykorzystywane w branży HoReCa
Cyfrowe ekrany zewnętrzne
Ciekawym przykładem nowinek wykorzystywanych w branży HoReCa są cyfrowe ekrany. Najlepiej, jeśli zamontujesz je na zewnątrz lokalu, aby przedstawić potencjalnym klientom aktualne promocje. Możesz też wyświetlić na ekranie menu z cennikiem, czy też danie dnia. Dzięki temu wyróżnisz swój lokal na tle konkurencyjnych punktów gastronomicznych – szczególnie jest to ważne w miejscach turystycznych.
Cyfrowe ekrany zewnętrzne pełnią funkcję promocyjną i informacyjną. Zachęcają do skorzystania z oferty i zwiększają zysk firmy.
Kody QR przy stolikach
Papierowe menu nadal są popularne – szczególnie w luksusowych restauracjach lub lokalach skierowanych do starszych osób. Wadą papieru jest brak trwałości i rosnące koszty druku. Wykorzystanie nowoczesnych technologii w HoReCa ma zlikwidować te problemy. Polecaną metodą może być zalaminowana karta z kodem QR, dzięki któremu goście przy pomocy swoich smartphonów uzyskają dostęp do e-menu.
Kody QR można zeskanować podczas siedzenia przy stoliku w restauracji lub na długo przed wejściem do lokalu. To spore ułatwienie, gdy na sali nie ma dostatecznej liczby kelnerów. Wtedy goście mogą zapoznać się z menu, a nawet od razu złożyć zamówienie. W znaczący sposób wpływa to na szybkość obsługi oraz zadowolenie klientów.
Wirtualne kasy fiskalne
Kasa wirtualna to kolejna nowinka w branży HoReCa, która obowiązuje już od 2020 roku. To oprogramowanie, które jest instalowane na komputerze, tablecie lub smartfonie, powalające na fiskalizację transakcji. Pamiętaj tylko o tym, że wirtualne kasy fiskalne będą działały zgodnie z prawem dopiero wtedy, gdy zakupisz drukarkę fiskalną lub skorzystasz z wirtualnej drukarki fiskalnej. Wtedy możesz zacząć wystawiać e-paragony.
Taka wirtualna kasa podlega kontroli przez urząd skarbowy i jest dostępna w modelu subskrypcyjnym.
Dlaczego warto zainwestować w wirtualną kasę fiskalną? To dobre rozwiązanie dla biznesów sezonowych z branży HoReCa. Poza tym aplikacja ułatwia obsługę klientów np. tuż przy stoliku. Dodatkowo aplikacja jest kompatybilna z terminalem płatniczym i systemem POS. Fakt, że możesz wystawiać e-paragony stanowi też sporą oszczędność finansową.
POS-y z dedykowanym oprogramowaniem
Zastanawiasz się, jak nowoczesne technologie zmieniają branżę HoReCa? Rewolucja nie omija także systemów wykorzystywanych w gastronomii, które automatyzują pracę i przyspieszają obsługę gości. Najlepszym przykładem są nowe wersje oprogramowań, które mają jeszcze bardziej intuicyjny i nowoczesny interfejs. POS-y z takimi systemami zostały wyposażone w ekrany dotykowe i pozwalają na dowolną konfigurację. W ten sposób przy pomocy jednego urządzenia możesz:
- podzielić rachunek przy jednym stoliku,
- obsługiwać jednocześnie kilka rachunków,
- odzwierciedlić faktyczny układ stolików w urządzeniu,
- zbudować menu,
- generować raporty,
- zintegrować system z wirtualnymi kasami fiskalnymi lub systemem zamówień na wynos,
- tworzyć wydruki na drukarkach bonowych,
- przenosić rachunki na inny stolik,
- generować rabaty.
Samoobsługowy kiosk
Pandemia miała duży wpływ na funkcjonowanie branży HoReCa w Polsce. Zmieniły się wtedy przyzwyczajenia klientów, a to przyczyniło się do powstania kolejnych nowoczesnych rozwiązań. Jednym z najlepszych przykładów są samoobsługowe kioski, które znacznie przyspieszają proces składania zamówień i automatyzują obsługę klientów. Jeszcze niedawno to rozwiązanie było wykorzystywane przede wszystkim przez fast foody. Jednak obecnie coraz częściej decydują się na nie także firmy cateringowe, restauracje, kawiarnie, cukiernie i wiele innych lokali gastronomicznych. Z jednej strony kioski samoobsługowe zastępują kelnerów, gdy brakuje ich w godzinach szczytu, a z drugiej strony umożliwiają szybkie złożenie zamówienia na wynos.
Tego typu nowe technologie w branży HoReCa najlepiej sprawdzają się, gdy kioski są połączone z aplikacją mobilną lub stroną internetową, a do tego pozwalają tworzyć raporty dla managerów.
Jak wykorzystać sztuczną inteligencję w branży HoReCa?
Sztuczna inteligencja i robotyzacja to kierunki, jakimi podąża wiele branż – w tym również HoReCa. Jak możesz wykorzystać nowoczesną technologię w swojej firmie? Już teraz popularne są roboty, które przygotowują popularne dania np. burgery, pizze, hot dogi oraz roboty kelnerskie. Jednak AI zapewnia Ci jeszcze więcej możliwości. Z pomocą sztucznej inteligencji możesz analizować trendy kulinarne, planować menu czy nawet jeszcze szybciej przeanalizować historię zamówień lub wskaźniki food cost. Zapewne w przyszłości takie nowinki technologiczne HoReCa będą wykorzystywane na jeszcze większą skalę.