Kibice kulinarnych talentów zacierają ręce — wybrano polską reprezentację na BOCUSE D’OR Europe 2024. Już 19 marca 2024 roku w Trondheim odbędzie się kolejna edycja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Sprawdźmy, kto będzie nas reprezentował!
BOCUSE D’OR Europe 2024 – team Polska
Już wkrótce reprezentanci 20 krajów Starego Kontynentu staną do rywalizacji w kolejnej edycji kulinarnego widowiska, jakim jest BOCUSE D’OR Europe.
Oto skład polskiego zespołu na BOCUSE D’OR Europe 2024 w Trondheim:
- Kamil Tłuczek – kandydat i zwycięzca listopadowej selekcji krajowej BOCUSE D’OR Poland 2023;
- Patrycja Szczepaniak – commis (pomocnik kucharza);
- Adam Chrząstowski – członek jury;
- Ernest Jagodziński – trener;
- Dorota Karwacka – PR Manager.
Reprezentanci Polski mają już za sobą sporo treningów, które mają przybliżyć ich do wytyczonych celów – realna wydaje się pierwsza dziesiątka, czyli awans do wielkiego finału w Lyonie, we Francji.
Zadania konkursowe z norweskich produktów
W trakcie rywalizacji wymagane będzie przygotowanie dwóch dań, które mają być serwowane w 14 porcjach. Pierwsze danie ma być podane na talerzu w ciągu 4 godzin i 55 minut. Natomiast drugie danie należy zaprezentować na platerze i wydać w czasie 5 godzin i 35 minut.
Dodatkowym utrudnieniem będą norweskie produkty, z których uczestnicy będą musieli przygotować swoje dania. Do wykonania dania na talerzu należy wykorzystać mięso z renifera i Aquavit Linie. Z kolei danie na platerze ma koncentrować się wokół skrei, stockfish oraz eskalopki, które powinny być podane w towarzystwie dwóch wybranych produktów i trzeciego zaprezentowanego w osobnym naczyniu.
Uczestnicy i organizatorzy zapraszają Polonię, mieszkającą w Trondheim do uczestniczenia i kibicowania naszym reprezentantom.