Zanim otworzysz swoją pierwszą restaurację, musisz dopracować swój biznesplan i sprawdzić, czy Twój pomysł na biznes jest rentowny. Analiza rynku, lokalizacji i grupy docelowej wskazuje na to, że restauracja ma szanse na sukces? W takim zacznij gromadzić odpowiednie wyposażenie gastronomii. Sprawdź, jakie elementy wyposażenia w gastronomii pozwolą Ci ruszyć z Twoim pierwszym biznesem gastronomicznym.
Jakie wyposażenie kuchni jest potrzebne w gastronomii?
Zacznijmy od wyposażenia kuchni, bo to serce każdego lokalu gastronomicznego. Podzieliliśmy wyposażenie na kilka kategorii według ich zastosowania, co znacznie ułatwia kompletowanie wyposażenia restauracji, kawiarni czy innego lokalu gastronomicznego.
Sprzęty do gotowania
Sprzęty do gotowania są mocno eksploatowane w każdym lokalu gastronomicznym, dlatego podczas zakupów należy zwrócić dużą uwagę na wysoką jakość. Podstawowym sprzętem jest piekarnik. Należy zastanowić się nad jego przeznaczeniem i dopasować jego funkcjonalność do oferowanych potraw. Do wyboru masz zwykłe piekarniki, piece konwekcyjne, piekarniki z funkcjami grillowania, pieczenia czy smażenia oraz piece do pizzy. Kolejnym sprzętem do gotowania jest kuchenka – gazowa lub elektryczna.
Nie możesz zapomnieć także o zainwestowaniu w system wentylacji, który wpływa na jakość powietrza w całej restauracji. Jeśli oferujesz w menu steki, hamburgery czy grillowane ryby, zakup także grill wewnętrzny lub zewnętrzny. Zastanów się, czy piekarnik z funkcją grilla będzie na początek wystarczającą opcję, czy konieczne jest zainwestowanie w profesjonalny grill.
W wielu restauracjach znajdziesz także takie sprzęty do gotowania jak – kuchenki mikrofalowe, frytownice, tostery, ekspresy do kawy itd.
Sprzęty chłodnicze
Jakie jeszcze elementy wyposażenia w gastronomii są niezbędne? Na pewno nie może zabraknąć lodówki i zamrażarki. Jeśli podajesz gościom drinki czy koktajle, niezbędna będzie też maszyna do lodu.
Wyposażenie wykorzystywane do przechowywania produktów i sprzętów
Regały kuchenne, szafki oraz pojemniki do przechowywania np. warzyw – to wyposażenie w branży gastronomicznej, o którym nie możesz zapomnieć.
Wyposażenie do przechowywania sprzętów i produktów w gastronomii powinien być dopasowany do ilości asortymentu, jaki chcesz magazynować, układu kuchni oraz możliwości finansowych.
Urządzenia wykorzystywane do przygotowania dań
Wybór elementów wyposażenia powinien być dopasowany do kuchni i dań, jakie są przygotowywane dla gości. Zazwyczaj restauratorzy decydują się na zakup robotów kuchennych, mikserów, krajalnic i blenderów.
Sztućce i naczynia
Sztućce i akcesoria mogą być wykorzystywane do przygotowania potraw oraz do ich konsumowania. Sztućce i naczynia, z których będą korzystali goście, powinny wyróżniać się wysoką jakością, a także dopasowaniem wizualnym do aranżacji oraz stylu lokalu.
Szefowie kuchni i pomoce kuchenne będą wykorzystywali także następujące narzędzia do przygotowywania przepysznych potraw:
- ostre noże;
- łyżki kuchenne do sosów, nakładania, wyjmowania itd.;
- szczypce np. do nakładania na talerz;
- patelnie;
- trzepaczki;
- miski różnych rozmiarów;
- garnki.
Wyposażenie do utrzymywania czystości
Higiena i czystość to kwestie priorytetowe w branży gastronomicznej. Dlatego nie możesz zapomnieć o wyposażeniu, które pomaga zadbać o czystość. Zakup koniecznie – zlew kuchenny, zmywarkę oraz środki do utrzymania czystości np. kosze na śmieci, mopy i środki czystości.
Meble restauracyjne
W kuchni gastronomicznej potrzebne są również meble takie jak stoły robocze, blaty kuchenne, wózki, nadstawki, ciągi grzewcze i wiele innych. Tego typu elementy wyposażenia w gastronomii najlepiej, aby były wykonane ze stali nierdzewnej, która jest łatwa w utrzymaniu czystości i wytrzymała. Meble gastronomiczne należy dopasować do przepisów sanitarnych.
Sprzęt barowy
Serwujesz dla swoich gości napoje alkoholowe? W takim razie powinieneś zainwestować także w sprzęt barowy taki jak – blender, shaker, muddler, miarki oraz naczynia do napojów alkoholowych. Niezbędne są również półki, szafki, a często też lodówki do przechowywania alkoholu w odpowiednich warunkach.
Jakie jest najważniejsze wyposażenie sali restauracyjnej?
Jakie jeszcze elementy wyposażenia w gastronomii należy zakupić? Gdy wyposażysz już kuchnię, zadbaj o zaprojektowanie stylowej i funkcjonalnej sali restauracyjnej. Wystrój wpłynie na renomę lokalu i samopoczucie gości, a w konsekwencji na sukces restauracji, kawiarni, pubu, baru itp.
Stoły i krzesła
Kluczowe elementy wyposażenia w gastronomii to stoły i krzesła, z których będą korzystali goście. Krzesła powinny być wytrzymałe i wygodne, aby zachęcały do długiego spędzania czasu w restauracji. Z kolei stoły trzeba dopasować do metrażu, aby gościć optymalną liczbę gości, ale też zapewnić im prywatność.
Oświetlenie
Oświetlenie wpływa na nastrój, a nawet wzmaga apetyt. Najlepiej wybrać naturalne lub ciepłe oświetlenie, które tworzy romantyczny klimat. Lepiej unikaj chłodnego oświetlenia, które może sprawić, że ryby oraz mięso zyskają nieapetyczny, zielony kolor.
Dekoracje
Oprócz podstawowego wyposażenia dodaj do lokalu gastronomicznego także dekoracje, które stworzą wyjątkowy klimat i wyróżnią wnętrze.