HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Kluczowe elementy wyposażenia w gastronomii
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
GastronomiaHoreca

Kluczowe elementy wyposażenia w gastronomii

Opublikowano 21 listopada, 2023
Udostępnij
Kluczowe elementy wyposażenia w gastronomii
UDOSTĘPNIJ

Zanim otworzysz swoją pierwszą restaurację, musisz dopracować swój biznesplan i sprawdzić, czy Twój pomysł na biznes jest rentowny. Analiza rynku, lokalizacji i grupy docelowej wskazuje na to, że restauracja ma szanse na sukces? W takim zacznij gromadzić odpowiednie wyposażenie gastronomii. Sprawdź, jakie elementy wyposażenia w gastronomii pozwolą Ci ruszyć z Twoim pierwszym biznesem gastronomicznym.

Spis treści
Jakie wyposażenie kuchni jest potrzebne w gastronomii?Sprzęty do gotowaniaSprzęty chłodniczeWyposażenie wykorzystywane do przechowywania produktów i sprzętówUrządzenia wykorzystywane do przygotowania dańSztućce i naczyniaWyposażenie do utrzymywania czystościMeble restauracyjne Sprzęt barowyJakie jest najważniejsze wyposażenie sali restauracyjnej?Stoły i krzesłaOświetlenie Dekoracje

Jakie wyposażenie kuchni jest potrzebne w gastronomii?

Zacznijmy od wyposażenia kuchni, bo to serce każdego lokalu gastronomicznego. Podzieliliśmy wyposażenie na kilka kategorii według ich zastosowania, co znacznie ułatwia kompletowanie wyposażenia restauracji, kawiarni czy innego lokalu gastronomicznego.

Baner poziomy w środku wpisu

Sprzęty do gotowania

Sprzęty do gotowania są mocno eksploatowane w każdym lokalu gastronomicznym, dlatego podczas zakupów należy zwrócić dużą uwagę na wysoką jakość. Podstawowym sprzętem jest piekarnik. Należy zastanowić się nad jego przeznaczeniem i dopasować jego funkcjonalność do oferowanych potraw. Do wyboru masz zwykłe piekarniki, piece konwekcyjne, piekarniki z funkcjami grillowania, pieczenia czy smażenia oraz piece do pizzy. Kolejnym sprzętem do gotowania jest kuchenka – gazowa lub elektryczna. 

Nie możesz zapomnieć także o zainwestowaniu w system wentylacji, który wpływa na jakość powietrza w całej restauracji. Jeśli oferujesz w menu steki, hamburgery czy grillowane ryby, zakup także grill wewnętrzny lub zewnętrzny. Zastanów się, czy piekarnik z funkcją grilla będzie na początek wystarczającą opcję, czy konieczne jest zainwestowanie w profesjonalny grill.

W wielu restauracjach znajdziesz także takie sprzęty do gotowania jak – kuchenki mikrofalowe, frytownice, tostery, ekspresy do kawy itd.

Sprzęty chłodnicze

Jakie jeszcze elementy wyposażenia w gastronomii są niezbędne? Na pewno nie może zabraknąć lodówki i zamrażarki. Jeśli podajesz gościom drinki czy koktajle, niezbędna będzie też maszyna do lodu.

Wyposażenie wykorzystywane do przechowywania produktów i sprzętów

Regały kuchenne, szafki oraz pojemniki do przechowywania np. warzyw – to wyposażenie w branży gastronomicznej, o którym nie możesz zapomnieć.

Wyposażenie do przechowywania sprzętów i produktów w gastronomii powinien być dopasowany do ilości asortymentu, jaki chcesz magazynować, układu kuchni oraz możliwości finansowych.

Urządzenia wykorzystywane do przygotowania dań

Wybór elementów wyposażenia powinien być dopasowany do kuchni i dań, jakie są przygotowywane dla gości. Zazwyczaj restauratorzy decydują się na zakup robotów kuchennych, mikserów, krajalnic i blenderów.

Sztućce i naczynia

Sztućce i akcesoria mogą być wykorzystywane do przygotowania potraw oraz do ich konsumowania. Sztućce i naczynia, z których będą korzystali goście, powinny wyróżniać się wysoką jakością, a także dopasowaniem wizualnym do aranżacji oraz stylu lokalu. 

Szefowie kuchni i pomoce kuchenne będą wykorzystywali także następujące narzędzia do przygotowywania przepysznych potraw:

  • ostre noże;
  • łyżki kuchenne do sosów, nakładania, wyjmowania itd.;
  • szczypce np. do nakładania na talerz;
  • patelnie;
  • trzepaczki;
  • miski różnych rozmiarów;
  • garnki.

Wyposażenie do utrzymywania czystości

Higiena i czystość to kwestie priorytetowe w branży gastronomicznej. Dlatego nie możesz zapomnieć o wyposażeniu, które pomaga zadbać o czystość. Zakup koniecznie – zlew kuchenny, zmywarkę oraz środki do utrzymania czystości np. kosze na śmieci, mopy i środki czystości.

Meble restauracyjne 

W kuchni gastronomicznej potrzebne są również meble takie jak stoły robocze, blaty kuchenne, wózki, nadstawki, ciągi grzewcze i wiele innych. Tego typu elementy wyposażenia w gastronomii najlepiej, aby były wykonane ze stali nierdzewnej, która jest łatwa w utrzymaniu czystości i wytrzymała. Meble gastronomiczne należy dopasować do przepisów sanitarnych.

Sprzęt barowy

Serwujesz dla swoich gości napoje alkoholowe? W takim razie powinieneś zainwestować także w sprzęt barowy taki jak – blender, shaker, muddler, miarki oraz naczynia do napojów alkoholowych. Niezbędne są również półki, szafki, a często też lodówki do przechowywania alkoholu w odpowiednich warunkach.

Jakie jest najważniejsze wyposażenie sali restauracyjnej?

Jakie jeszcze elementy wyposażenia w gastronomii należy zakupić? Gdy wyposażysz już kuchnię, zadbaj o zaprojektowanie stylowej i funkcjonalnej sali restauracyjnej. Wystrój wpłynie na renomę lokalu i samopoczucie gości, a w konsekwencji na sukces restauracji, kawiarni, pubu, baru itp.

Stoły i krzesła

Kluczowe elementy wyposażenia w gastronomii to stoły i krzesła, z których będą korzystali goście. Krzesła powinny być wytrzymałe i wygodne, aby zachęcały do długiego spędzania czasu w restauracji. Z kolei stoły trzeba dopasować do metrażu, aby gościć optymalną liczbę gości, ale też zapewnić im prywatność.

Oświetlenie 

Oświetlenie wpływa na nastrój, a nawet wzmaga apetyt. Najlepiej wybrać naturalne lub ciepłe oświetlenie, które tworzy romantyczny klimat. Lepiej unikaj chłodnego oświetlenia, które może sprawić, że ryby oraz mięso zyskają nieapetyczny, zielony kolor.

Dekoracje

Oprócz podstawowego wyposażenia dodaj do lokalu gastronomicznego także dekoracje, które stworzą wyjątkowy klimat i wyróżnią wnętrze.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 28 listopada, 2023 21 listopada, 2023
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Zróżnicowanie kulinariów w polskim HoReCa — smaki z całego świata Zróżnicowanie kulinariów w polskim HoReCa — smaki z całego świata
Natępny HoReCa — co oznacza ten skrót? HoReCa — co oznacza ten skrót?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

tAPP Gastro dla małych gastronomii. Rewolucja w zarządzaniu zamówieniami i rezerwacjami
Gastronomia

tAPP Gastro dla małych gastronomii. Rewolucja w zarządzaniu zamówieniami i rezerwacjami

12 maja, 2025
Mionetto Spritz - esencja aperitivo
Gastronomia

Mionetto Spritz – esencja aperitivo

8 maja, 2025
HACCP krok po kroku – praktyczny przewodnik dla restauracji i hoteli
GastronomiaHorecaHotele

HACCP krok po kroku – praktyczny przewodnik dla restauracji i hoteli

8 maja, 2025
Marnowanie żywności to problem nie tylko od święta. Jak z nim walczyć? 
Horeca

Marnowanie żywności to problem nie tylko od święta. Jak z nim walczyć? 

7 maja, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?