HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Koncesja na alkohol w gastronomii – wszystko, co musisz wiedzieć
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Gastronomia

Koncesja na alkohol w gastronomii – wszystko, co musisz wiedzieć

Opublikowano 21 czerwca, 2024
Udostępnij
Koncesja alkohol
UDOSTĘPNIJ

Jesteś na początku swojej przygody z gastronomią i nie wiesz, jak zabrać się za wprowadzenie do oferty napojów alkoholowych? Zanim zaczniesz serwować drinki i piwo, musisz zdobyć odpowiednie zezwolenie. Bez niego sprzedaż alkoholu w Twoim lokalu będzie nielegalna. Sprawdźmy więc, jakie są rodzaje zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych, jak je uzyskać i jakie koszty są z tym związane.

Spis treści
Rodzaje koncesji na alkoholJak uzyskać koncesję na alkohol?Złożenie wnioskuWymagane dokumentyAnaliza wnioskuOpinia o lokalizacji punktu sprzedażyOpłata za zezwolenieOtrzymanie zezwoleniaKoncesja na sprzedaż alkoholu

Rodzaje koncesji na alkohol

Zacznijmy od podstaw – jakie są rodzaje koncesji? W Polsce wyróżniamy trzy rodzaje zezwoleń, dotyczące różnej mocy alkoholu:

Baner poziomy w środku wpisu
  • Koncesja na sprzedaż napojów o zawartości alkoholu do 4,5% oraz piwa – idealna, jeśli chcesz serwować lekkie drinki i piwo.
  • Koncesja na sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości od 4,5% do 18% (z wyjątkiem piwa) – jeśli planujesz oferować wino i mocniejsze napoje, ten rodzaj zezwolenia jest dla Ciebie.
  • Koncesja na sprzedaż napojów o zawartości powyżej 18% alkoholu – jest niezbędna, jeśli chcesz mieć w menu wysokoprocentowe alkohole, takie jak wódka czy whisky.

Jak uzyskać koncesję na alkohol?

Uzyskanie koncesji na alkohol może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednią wiedzą i przygotowaniem, przejdziesz przez ten proces sprawnie. Sprawdź, jakie kroki musisz podjąć w tym kierunku.

Złożenie wniosku

Pierwszym krokiem jest złożenie wniosku do odpowiedniego lokalnego organu administracyjnego – urzędu miasta lub gminy właściwej dla lokalizacji Twojego punktu sprzedaży. Odpowiedni lokal organu administracyjnego możesz sprawdzić na oficjalnej stronie biznes.gov.pl, wpisując adres swojego lokalu w odpowiednim miejscu.

Wniosek możesz złożyć na trzy sposoby: podczas wizyty w urzędzie, listownie lub elektronicznie. Wniosek złożony przez internet musi zostać opatrzony podpisem kwalifikowanym lub złożony przez profil zaufany.

We wniosku zaznacz, jakie napoje alkoholowe chcesz sprzedawać. Jeśli chcesz mieć w ofercie wszystkie rodzaje alkoholi, możesz w jednym wniosku wystąpić o wszystkie trzy zezwolenia.

Wniosek powinien zawierać szczegółowe informacje o Twojej działalności, w tym adres lokalu, rodzaj oferowanych alkoholi oraz godziny sprzedaży.

Wymagane dokumenty

Do wniosku musisz dołączyć wymagane dokumenty, takie jak:

  • Wniosek o wydanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży
  • Decyzja o zatwierdzeniu zakładu
  • Dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do lokalu stanowiącego punkt sprzedaży napojów alkoholowych
  • Zgoda właściciela budynku
  • Zgoda użytkownika budynku
  • Zgoda zarządcy budynku
  • Zgoda administratora budynku
  • Pełnomocnictwo w sprawach administracyjnych
  • Potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej za pełnomocnictwo

Wzory dokumentów możesz pobrać z oficjalnej strony Biznes.gov.pl – znajdziesz tam także szczegółowe informacje dotyczące każdego z nich.

Analiza wniosku

Po złożeniu wniosku organ administracyjny przeanalizuje Twój wniosek. Jeśli okaże się on niekompletny, otrzymasz wezwanie do uzupełnienia brakujących dokumentów czy informacji. Na uzupełnienie masz 7 dni od dnia otrzymania wezwania. W przypadku braku reakcji otrzymasz zawiadomienie o porzuceniu wniosku bez rozpoznania lub zwrot wniosku.

Opinia o lokalizacji punktu sprzedaży

W kolejnym etapie gminna komisja rozwiązywania problemów alkoholowych sporządzi i wyda opinię o lokalizacji punktu sprzedaży. Jeśli chcesz zapoznać się z zasadami usytuowania miejsc sprzedaży oraz podawania napojów alkoholowych, sprawdź stronę Twojego urzędu gminy – znajdziesz tam odpowiednią uchwałę i sprawdzisz szczegółowe wytyczne. Komisja oceni, czy umiejscowienie Twojego punktu sprzedaży spełnia warunki, i przedstawi Ci decyzję – pozytywną lub negatywną.

Opłata za zezwolenie

Jeśli otrzymasz decyzję pozytywną, musisz opłacić zezwolenie i dostarczyć dowód płatności – w przypadku braku płatności urząd wyda Ci postanowienie o zwrocie wniosku.

Ile zapłacisz za zezwolenie? To zależne od rodzaju alkoholu, który zamieszasz sprzedawać. W przypadku napojów do 4,5% alkoholu oraz piw, a także napojów od 4,5% do 18% alkoholu (bez piwa) zapłacisz:

  • 525 zł – o ile jesteś przedsiębiorcą, który rozpoczyna sprzedaż napojów alkoholowych w punkcie sprzedaży (na bazie pierwszego zezwolenia), lub przedsiębiorcą, który w poprzednim roku uzyskał wartość sprzedaży mniejszą niż 37,5 tys. zł,
  • 1,4% wartości sprzedaży osiągniętej w poprzednim roku – dotyczy przedsiębiorców, którzy uzyskali wartość sprzedaży wyższą niż 37,5 tys. zł w poprzednim roku.

W przypadku napojów alkoholowych zawierających więcej niż 18% alkoholu opłaty wyglądają następująco:

  • 2,1 tys. zł – o ile jesteś przedsiębiorcą, który zaczyna sprzedawać napoje alkoholowe w konkretnym punkcie sprzedaży (na bazie pierwszego zezwolenia), lub przedsiębiorcą, który w poprzednim roku uzyskał wartość sprzedaży mniejszą niż 77 tys. zł,
  • 2,7% wartości sprzedaży osiągniętej w poprzednim roku – dotyczy przedsiębiorców, którzy uzyskali wartość sprzedaży wyższą niż 77 tys. zł w poprzednim roku.

Otrzymanie zezwolenia

Urząd wyda Ci zezwolenie, jeśli Twój wniosek został złożony poprawnie, decyzja była pozytywna, a płatność należycie uiszczona. Zezwolenia na sprzedawanie napojów alkoholowych wydawane są na min. 2 lata (dla sklepów i stacji benzynowych) oraz na min. 4 lata (dla restauracji i pubów).

Na otrzymanie zezwolenia będziesz czekać nie dłużej niż miesiąc. Co prawda, termin może się wydłużyć do dwóch miesięcy, jednak zostaniesz o tym wcześniej poinformowany.

Koncesja na sprzedaż alkoholu

Uzyskanie koncesji na sprzedaż alkoholu w sklepie czy restauracji to proces wymagający staranności i przestrzegania przepisów, ale z odpowiednią wiedzą i przygotowaniem poradzisz sobie z nim bez żadnego problemu.

Pamiętaj, że posiadanie koncesji to nie tylko obowiązek, o ile chcesz sprzedawać alkohol, ale także szansa na rozwój Twojego biznesu. Zadbaj o wszystkie formalności, a Twoi goście będą mogli cieszyć się szerokim wyborem alkoholi w Twoim lokalu!

Źródła:

  1. Izba Gospodarcza, Koncesja na alkohol w restauracji – ile kosztuje, jak ją uzyskać, ile się czeka?, https://izba-gastronomiczna.pl/2024/04/30/koncesja-na-alkohol-w-restauracji-ile-kosztuje-jak-ja-uzyskac-ile-sie-czeka/.
  2. Biznes.gov.pl, Uzyskaj zezwolenie na detaliczną sprzedaż alkoholu, https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/280. 

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: bar, biznes, gastronomia, koncesja na alkohol, napoje alkoholowe, przepisy, restauracja, sklep, zezwolenie
marketing 24 czerwca, 2024 21 czerwca, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni nadmierna turystyka Europejskie miasta walczą z nadmierną turystyką. Gdzie nie będzie nowych hoteli?
Natępny Michelin 2024: Gwiazdki rozdane! Michelin 2024: Gwiazdki rozdane!
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

Kucharze w maseczkach i strojach roboczych pracujący w czystej kuchni, co symbolizuje bezpieczeństwo w kuchni i higienę pracy.
Gastronomia

Bezpieczeństwo w kuchni: jak uniknąć wypadków i zapewnić higienę?

17 czerwca, 2025
Laptop na blacie w kawiarni z otwartą stroną LinkedIn Sales Navigator, obok kubek kawy. Tło kawiarni sugeruje pracę lub spotkanie w branży marketing gastronomiczny.
Gastronomia

Marketing gastronomiczny oparty na danych – jak wykorzystywać dane klientów do optymalizacji oferty?

16 czerwca, 2025
Barback – czy potrzebny Ci pomocnik barmana?
Gastronomia

Barback – czy potrzebny Ci pomocnik barmana?

13 czerwca, 2025
Strefa zabaw w restauracji
Gastronomia

Strefa zabaw w restauracji – jak zorganizować kącik zabaw dla dzieci?

12 czerwca, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?