HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2025 – odpowiedzi na wyzwania branży
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Gastronomia

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2025 – odpowiedzi na wyzwania branży

Opublikowano 2 czerwca, 2025
Udostępnij
Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2025 – odpowiedzi na wyzwania branży
UDOSTĘPNIJ


7 października RAZEM poszukamy odpowiedzi na kluczowe pytania, które nieustannie wracają  w świecie polskiej gastronomii. Naszymi przewodnikami w tym dniu będą opiniotwórczy i doświadczeni szefowie kuchni: Karol Okrasa, Ernest Jagodziński i Adam Chrząstowski oraz Paweł Gruba. 

Spis treści
Generacja Z w świecie gastronomiiJak trafić do czołówki fine diningu?

Generacja Z w świecie gastronomii

Dotąd słuchaliśmy, co starsi mają im do zarzucenia. Zgłaszamy gotowość do wysłuchania opinii przedstawicieli pokolenia młodych kucharzy. Oddamy im głos w debacie pt. Praca w gastronomii oczami młodych kucharzy, którą poprowadzi Paweł Gruba doradca i trener branży gastronomicznej, prowadzący szkolenia i wykłady dla menedżerów oraz właścicieli lokali w całej Polsce, twórca formatu „Grube Rozmowy” i współwłaściciel V4B.pl. Dowiemy się, jakie są oczekiwania, marzenia i silne strony Generacji Z, która wchodzi do świata gastronomii. Czy różnica pokoleniowa objawia się także w gastronomii? – Z mojej perspektywy to nie jest konflikt pokoleń, ale brak komunikacji i wzajemnego zrozumienia. Czasem wystarczy, że zamiast mówić za nich, zaczniemy ich słuchać. Ta debata ma być właśnie takim momentem słuchania – mówi Paweł Gruba.

Baner poziomy w środku wpisu

Paweł Gruba będzie także moderować panel pt. Jak zarabiać na gastronomii i nie wypalić się przez dziesięciolecia? – Skala wypalenia w naszej branży jest ogromna – szczególnie wśród właścicieli, którzy przez lata działają bez realnego wsparcia czy strategii. W rozmowie z doświadczonymi restauratorami i szefami kuchni chcę poruszyć m.in. temat granic, odpoczynku, delegowania zadań oraz tego, czy można zarabiać bez poczucia, że gastronomia to bieg bez mety – zapowiada moderator. Panel będzie przestrzenią do wymiany praktyk, które pozwalają nie tylko przetrwać, ale i rozwijać się w gastronomii przez lata.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2025 – odpowiedzi na wyzwania branży

Jak trafić do czołówki fine diningu?

Adam Chrząstowski – szef kuchni i konsultant HoReCa, zdradzi z kolei recepturę na przebicie się do światowej czołówki fine diningu. – Najlepsze restauracje fine diningowe to awangarda świata gastronomicznego. Są to miejsca, które podlegają nieustannemu rozwojowi, opierając się jednocześnie na najlepszych produktach i prezentując dania z wykorzystaniem najlepszego serwisu. W restauracji o tym charakterze posiłek to nie jedynie zaspokajanie głodu, ale swoista celebra kulinarna – mówi. Na Kongresie Adam Chrząstowski  będzie poruszał poruszał temat sytuacji polskiej gastronomii i kulinariów i porówna je do rynków rozwiniętych. Opowie o  naszych atutach i brakach, które trzeba wziąć pod uwagę, świadomie wybierając drogę fine diningu w Polsce. Przeanalizuje też warunki, które trzeba spełnić,  aby dorównać uznanym restauracjom fine diningowym na świecie. 

Być sobą, czy być trendy – oto jest pytanie! Spróbuje na nie odpowiedzieć Karol Okrasa, szef kuchni restauracji Platter by Karol Okrasa, podczas prezentacji nt. kreowanie marki osobistej szefa kuchni.  – Kopiować czy kreować –  to odwieczne pytanie zadają sobie szefowie kuchni i kucharze. Będę starał się przekonać ich do postawienia na kreację, choć ta wymaga znacznie więcej zaangażowania, ale z drugiej strony pozwala się wyróżnić na bladym tle odtwórców, którzy pojawili się licznie w miejscu twórców – mówi Karol Okrasa. – Jako kucharze jesteśmy starymi duszami i mimo popularyzacji mediów społecznościowych, które kuszą do pewnej dozy ekshibicjonizmu medialnego, wolelibyśmy chyba  zachować cząstkę siebie i  świata kulinariów tylko dla siebie. – dodaje.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2025 – odpowiedzi na wyzwania branży

–  Plating to już nie tylko prezentacja, ale element budowania narracji i emocji na talerzu. Obecnie króluje asymetria inspirowana naturą, teksturalny kontrast oraz minimalizm z funkcją. Widoczny jest silny wpływ kuchni nordyckiej i japońskiej – z naciskiem na czystość formy i autentyczność składników. Coraz częściej wykorzystuje się elementy sensoryczne : dym, światło czy ruch w podaniu dania. To wszystko ma na celu zaangażowanie gościa od pierwszego spojrzenia –  uważa Ernest Jagodziński, szef kuchni w studiu kulinarnym Chef’s Table, trener Akademii Bocuse d’Or oraz ambasador marki Fine Dine.  Na Kongresie Ernest Jagodziński   opowie o sekretach mistrzowskiego platingu. Jego zdaniem  warto się uczyć jego zasad, ponieważ plating  ma realną wartość marketingową i ekonomiczną. Atrakcyjne wizualnie dania generują organiczny ruch w mediach społecznościowych, co buduje markę i przyciąga nowych gości. Estetyka talerza pozwala też na uzasadnienie wyższej ceny, nawet przy prostych składnikach. – Co więcej, spójny, rozpoznawalny styl podania staje się elementem identyfikacji restauracji na konkurencyjnym rynku. – To już nie detal, a narzędzie strategii biznesowej – dodaje.

Do jednego stołu zasiądą  restauratorzy, influencerzy i marketerzy.  Będą dyskutować o głównych kanałach, z których goście obecnie czerpią opinie o restauracjach. Debata z ich udziałem nosi tytuł: Czy to zimna wojna i skąd goście czerpią opinie o lokalach? Na Kongresie będziemy też gościć Jurka Owsiaka, który opowie o istocie pracy zespołowej w drodze do sukcesu. Debaty organizatorzy zaplanowali w nowej, bardziej interaktywnej formule Po każdej z nich będzie można zadawać pytania uczestnikom i wchodzić z nimi w dyskusję. Po raz pierwszy organizatorzy Kongresu oddają też głos młodemu pokoleniu 

Udział w kongresie jest bezpłatny dla  przedstawicieli gastronomii. Wydarzenie ma charakter zamknięty i jest przeznaczone tylko i wyłącznie dla szefów kuchni, kucharzy, restauratorów, menedżerów restauracji oraz właścicieli kawiarni i cukierni. Dlatego rejestracja uczestników Kongresu  jest obowiązkowa. Wszystkie informacje oraz panel rejestracyjny zainteresowani znajdą na stronie: www.kongresszefowkuchni.pl. Patronatami medialnymi Kongres objęły Przegląd Gastronomiczny, Restaurant Management, Horeca Trends, Raport Restauratora, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Food Service,  Papaja, Horeca Business Club, Restauracja, Portal Spożywczy, Poradnik Restauratora i Szef Kuchni.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: gastronomia, HORECA, kongres szefów kuchni, Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów, restauracja, restauracje
Pola Weinert 4 czerwca, 2025 2 czerwca, 2025
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Event plenerowy – jak zorganizować piknik rodzinny restauracji? Event plenerowy – jak zorganizować piknik rodzinny restauracji?
Natępny Kryzys na rynku łososia – co oznacza dla gastronomii w Polsce? Kryzys na rynku łososia – co oznacza dla gastronomii w Polsce?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

Barback – czy potrzebny Ci pomocnik barmana?
Gastronomia

Barback – czy potrzebny Ci pomocnik barmana?

13 czerwca, 2025
Strefa zabaw w restauracji
Gastronomia

Strefa zabaw w restauracji – jak zorganizować kącik zabaw dla dzieci?

12 czerwca, 2025
Ekologiczne certyfikaty i normy w gastronomii
Gastronomia

Ekologiczne certyfikaty i normy w gastronomii. Jak dostosować ofertę do wymogów rynku?

11 czerwca, 2025
Henkell Freixenet Polska
Gastronomia

Henkell Freixenet Polska świętuje 35 lat na polskim rynku

10 czerwca, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?