Informacja prasowa
W najbliższą sobotę, 29 marca o godz. 13:25 w Dwójce premiera nowego programu kulinarnego TVP. Prowadzącymi cykl będzie duet szefów kuchni, Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron. Seria skupi się przede wszystkim na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale również na potrawach mniej znanych.
Tradycje kulinarne w wielu smakach
Gąszcz, bigosek śpikowy, umrzyk – dziś te nazwy niewiele mówią przeciętnemu Polakowi, ale dawniej gościły na stołach naszych przodków. Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron razem z Telewizją Polską postanowili przypomnieć i docenić dziedzictwo kulinarne naszego kraju, które opiera się o różne tradycje regionalne, wielokulturową tożsamość oraz mnogość i wyjątkowość smaków.
Rosół polski to gar, w którym warzy się opowieść o nas, Polakach, o naszej historii, tradycjach i zwyczajach, o międzykulturowej wymianie, do której dochodziło przez wieki na naszej ziemi. Chcemy jak najszerzej przedstawić i opowiedzieć o tym, co składa się na tę fantastyczną część kultury, jaką jest kuchnia i stół, przy którym od wieków spotykają się ludzie. Chcemy pokazać, że kuchnia polska to zjawisko złożone, budowane przez wiele wieków, które może zaskoczyć zarówno nas, Polaków, jak i tych, którzy odwiedzą nasz kraj. W „Rosole polskim” przywołamy zapomniane dania, opowiemy o ich historii i odkryjemy pochodzenie tych, które są powszechnie znane. W każdym odcinku kogoś nakarmimy, bo przecież jedzenie ma też swoją ważną społeczną funkcję, dzielenia się nim z innymi. – akcentuje Aleksander Baron.
„Rosół polski” w Wilanowie
Premierowy odcinek został nagrany na terenie pałacu w Wilanowie, a Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron gościli w nim m.in. profesora Dumanowskiego, historyka, który zajmuje się kulinariami.
Razem z profesorem ugotowaliśmy gąszcz z cebuli, jabłek, rodzynek i pasternaku. Czy udało się nam odtworzyć przepis z Compendium Ferculorum, jednej z najstarszych polskich książek kucharskich? Tego dowiecie się w najbliższą sobotę. – mówi Agnieszka Kraszewska.
Poza tym w odcinku pojawi się jeden z niewielu kowali w Polsce, który wykuwa noże z damastu. Jego duet kucharski nakarmi wyjątkowym bigosem śpikowym z rakami.
Seria „Rosół polski” emitowana będzie w soboty o godz. 13:25 w TVP2.