HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Osiem najlepszych dań kuchni europejskiej.
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
GastronomiaTrendy i inspiracje

Osiem najlepszych dań kuchni europejskiej.

Opublikowano 20 sierpnia, 2024
Udostępnij
pizza
A closeup shot of pizza
UDOSTĘPNIJ

Koniecznie spróbuj ich, będąc na wakacjach!

Spis treści
Pizza neapolitańska – WłochyDakos – GrecjaCağ kebabı – TurcjaCarne de Porco à Alentejana – PortugaliaCiorba radauteana – RumuniaRaclette – SzwajcariaKrémová česnečka – CzechyChinkali – Gruzja

Włoska napoletana, greckie dakos, a może czeska zupa czosnkowa? Wakacyjne podróżowanie po Europie to nie tylko zwiedzanie malowniczych i urokliwych miejsc, ale również próbowanie nowych smaków. Niezależnie w którym państwie się znajdziesz, lokalna kuchnia potrafi pozytywnie zaskoczyć. Ile krajów – tyle potraw, dlatego w tym artykule zebraliśmy najpopularniejsze dania z całej Europy. Poznaj topowe europejskie pozycje, których koniecznie musisz spróbować w te wakacje!

Baner poziomy w środku wpisu

Pizza neapolitańska – Włochy

Z czego słynie Neapol? Zdecydowanie z pizzy neapolitańskiej, która podbija kubki smakowe praktycznie każdego – bez względu na wiek czy upodobania kulinarne. Jeśli więc tegoroczne wakacje zamierzasz spędzić w słonecznej Italii, koniecznie spróbuj tradycyjnej napoletany, która zajęła 4. miejsce w rankingu przeprowadzonym przez portal Taste Atlas „100 Best Dishes in the World”[1]! Czy wiesz, że przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura na pizzę neapolitańską jest chroniona i wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO? Lokale, które chcą serwować prawdziwą pizzę neapolitańską, muszą ściśle przestrzegać przepisu! Masz ochotę na więcej? Kursy włoskiego online sprawią, że będziesz mieć szansę, aby poznać więcej pysznych dań z tego kraju.

Dakos – Grecja

Dakos (gr. ντάκος), znane również jako ntakos lub koukouvagia (sowa), to przepyszna przekąska, szczególnie ceniona na Krecie, która zajęła 14. miejsce w rankingu Taste Atlas. Składa się z paximadi, czyli twardego chleba z jęczmienia lub pszenicy, zwilżonego oliwą z oliwek, startych pomidorów, serem feta, oregano i innymi aromatycznymi ziołami i przyprawami. Na Krecie, w oryginalnych przepisach, do dakos używa się sera mizithra – białego lekko słonego sera o konsystencji twarożku. Zazwyczaj podaje się je jako przekąskę lub lekki posiłek w upalne dni.

Cağ kebabı – Turcja

Kolejnym wartym polecenia daniem podczas wakacyjnych wojaży po Europie jest cağ kebabı, czyli kebab z jagnięciny, grillowany w poziomie. Ten rodzaj donnera szczególnie popularny jest w Erzurum na wschodzie Turcji i w jego okolicach, ale można spotkać go również w Ankarze czy w Stambule. Jego historia sięga XVIII wieku i mówi się, że był poprzednikiem znacznie bardziej znanych obecnie kebabów, Słowo „cag” ma korzenie gruzińskie oraz ormiańskie i oznacza „szaszłyk”. Co ciekawe restauracje z cağ kebabı, serwują zwykle tylko to danie, a obsługa cały czas donosi nowe szaszłyki, póki klient nie powie „stop”. W rankingu Taste Atlas danie to znalazło się na zaszczytnym 20. miejscu.

Carne de Porco à Alentejana – Portugalia

Podróżujesz do Portugalii? Koniecznie zrób przystanek w Alentejo (między Lizboną a Algarve), i spróbuj carne de porco à alentejana (25. miejsce w rankingu). Danie to składa się ze smażonych ziemniaków, które są podawane z pieczoną wieprzowiną oraz małżami. Całość przyprawiana jest oliwą, solą, pieprzem oraz kolendrą i podawana jest z piklami warzywnymi. Brzmi trochę dziwnie, ale zachwyca smakiem. To prawdziwa wariacja na temat portugalskiej kuchni, która udowadnia, że połączenie mięsa z owocami morza może być naprawdę pyszne.

Ciorba radauteana – Rumunia

Jeśli planujesz zwiedzać zamki szlakami hrabiego Drakuli, koniecznie zrób przystanek na ciorbę radeutanę w miejscowej restauracji. Ta zaskakująca każdym kęsem zupa zajęła 33. miejsce w rankingu Taste Atlas. Rumuni spożywają ją w rozmaitych wariantach. Oprócz posiekanych warzyw mogą pływać w niej małe pulpeciki wieprzowe, kawałki ryb albo… wołowe flaczki. Ciorbę serwuje się ryżem, makaronem czy nawet lanymi kluskami, zwykle w towarzystwie miseczki z kwaśną śmietaną, świeżo wypieczonego chleba i piklowanej ostrej papryki. Wszystkie wersje rumuńskiej zupy łączy charakterystyczny, kwaśny smak. Niekiedy do ciorby dodaje się również surowe żółtka, dzięki którym nabiera ciekawego koloru.

Raclette – Szwajcaria

raclette

Niewątpliwie Szwajcaria słynie z niezliczonej ilości rodzajów sera, a w tradycyjnej szwajcarskiej kuchni można spotkać wiele ciekawych przepisów na ich wykorzystanie. Obok znanego fondue bardzo popularnym smakołykiem jest również topiony ser raclette, który uplasował się na 45. pozycji w zestawieniu Taste Atlas. Francuskie słowo „raclette” oznacza zdrapywanie. Zdrapuje się pojedyncze warstwy sera z dużego kawałka, który się powolutku roztapia. Podaje się je z różnymi dodatkami. W podstawowej wersji do roztopionego sera serwuje się ziemniaki w mundurkach oraz obowiązkowo korniszony. Nauka języka angielskiego online z Preply umożliwi wyłapanie większej ilości takich smakowitych „kąsków”.

Krémová česnečka – Czechy

Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa

A teraz czas na Czechy i zupę czosnkową. Wybierając się do tradycyjnej czeskiej restauracji, w menu znajdziesz ją pod nazwą: česneková polévka lub česnečka. Dodatek szynki, żółtego sera oraz grzanek (smażonych na oleju) czyni z tego niepozornego dania bardzo sycącą propozycję obiadową. Nasi południowi sąsiedzi spożywają ją na co dzień, ale też przy wyjątkowych okazjach. Ma cudowne właściwości rozgrzewające, dlatego jest świetną potrawą na chłodniejsze dni. Ze względu na dużą ilość czosnku zupa sprawdzi się idealnie w trakcie przeziębienia! W rankingu Taste Atlas česnečka zajęła zaszczytne 50. miejsce!

Chinkali – Gruzja

Chinkali

A teraz czas na kuchnię gruzińską i jej flagowe danie, które znalazło się na 29. miejscu w rankingu Taste Atlas. Mowa o chinkali, czyli o sakiewkach nadziewanych farszem i bulionem. Farsz może być różny w zależności od regionu i fantazji. Najczęściej spotykany jest z mielonej baraniny, jagnięciny lub wieprzowiny przyprawianej ziołami. Gruzińskie porzekadło głosi, że im więcej fałd w chinkali, tym bardziej zręczna gospodyni. Teoretycznie w tradycyjnym pierożku powinno być 19 fałd. Co ważne – pierożki je się rękami i popija aromatycznym rosołem.

Mamy nadzieję, że udało nam się zainspirować Cię do wspólnego odkrywania smaków Europy. Jeśli tematyka jedzenia to coś, co kochasz, możesz połączyć naukę języka angielskiego i swoją pasję w jedno! Do dzieła!


[1] https://www.tasteatlas.com/best/dishes

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: blog kulinarny, Czechy, dania, Grecja, Gruzja, gulasz, jedzenie, kebab, kuchnia europejska, kulinarna podróż, mięso, miłośnik jedzenia, pasta, pizza, podróże, Portugalia, przepisy, Rumunia, ser, Szwajcaria, Turcja, weganizm, wegetarianizm, Włochy, zupa
marketing 6 marca, 2025 20 sierpnia, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni najlepszy recepcjonista AICR wyłoni najlepszego recepcjonistę w Polsce. Ruszył konkurs ROTY 2024 Polska
Natępny sezon na jagody Koniec sezonu na jagody coraz bliżej. Jak go wykorzystać w restauracji?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Media

Czytaj więcej podobnych

Obraz przedstawia duży stół bufetowy, na którym w wielu misach i czarnych, okrągłych tacach ułożone są różnorodne, świeże składniki do sałatek. W górnej części widoczne są białe kwadratowe miski z różnymi rodzajami zielonych liściastych warzyw, takich jak sałata rzymska, szpinak czy jarmuż. Poniżej znajdują się miski z pokrojonym kurczakiem, czarnymi oliwkami, brokułami, pokrojonymi pomidorami i brukselką.
Gastronomia

Sodexo Polska przekazało potrzebującym 3 tony żywności

4 lipca, 2025
Obraz przedstawia dwie miski z jasno różowym chłodnikiem litewskim, widziane z góry. Zupa jest ozdobiona plasterkami rzodkiewki, małymi kawałkami grzanek lub pieczywa, kropkami białego sosu (np. śmietany) oraz posypana płatkami chili i świeżymi ziołami. Miski stoją na jasnym, marmurowym blacie.
Gastronomia

Chłodnik litewski – must-have letniego menu

3 lipca, 2025
Obraz przedstawia stół wypełniony różnorodnymi, zdrowymi posiłkami typu "comfort food", idealnymi na upały, oraz świeżymi kwiatami. Na pierwszym planie po lewej stronie widoczne są dwa czarne pojemniki z gotowymi daniami: jeden z kawałkiem pieczonego łososia na puree ziemniaczanym i warzywami, a drugi z warzywnym curry lub potrawką z kawałkami tofu, marchewką, rzodkiewką i burakami.
Gastronomia

Comfort food na upały – 6 pomysłów na dania w letnim menu

2 lipca, 2025
Grupa ludzi stojąca przed niebieskim food truckiem z napisem "PIZZA". Obraz może symbolizować kwestię rotacji pracowników w sektorze gastronomicznym.
Gastronomia

Rotacja pracowników gastronomii w sezonie letnim – jak jej zapobiec w 5 krokach?

30 czerwca, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?