HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Przemysł spożywczy a HoReCa – wzajemne zależności i współpraca
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Horeca

Przemysł spożywczy a HoReCa – wzajemne zależności i współpraca

Opublikowano 23 listopada, 2023
Udostępnij
Przemysł spożywczy a HoReCa – wzajemne zależności i współpraca
UDOSTĘPNIJ

Przemysł spożywczy oraz HoReCa to ściśle połączone ze sobą sektory. Wysokiej jakości artykuły spożywcze wykorzystywane są do przygotowywania przepysznych i wyjątkowych dań, które wpływają na renomę lokalu gastronomicznego. Sprawdźmy wspólnie, jaki jest wpływ przemysłu spożywczego na sektor HoReCa i odwrotnie.

Spis treści
Przemysł spożywczy w 2023 roku – trendy i wyzwaniaPrzemysł spożywczy a HoReCa – zależnościDostawa artykułów spożywczychDystrybucja produktówWzrost cen sprzedażyTrendy i innowacjeWspółpraca marketingowaHoReCa a przemysł spożywczy – współpraca

Przemysł spożywczy w 2023 roku – trendy i wyzwania

Zanim przeanalizujemy zależności i metody współpracy pomiędzy przemysłem spożywczym a HoReCa, zwróćmy uwagę na to, czym aktualnie charakteryzuje się sektor spożywczy.

Baner poziomy w środku wpisu

Przemysł spożywczy mierzy się obecnie z licznymi wyzwaniami takimi jak:

  • rosnąca inflacja i wzrost kosztów produkcji;
  • wzrost świadomości klientów na temat składów produktów spożywczych;
  • trend ukierunkowany w stronę zrównoważonej produkcji;
  • inwestowanie w nowoczesne technologie, aby racjonalizować zużycie energii i zwiększyć efektywność w trakcie produkcji.

Wszystko wskazuje na to, że pomimo kryzysu czającego się za horyzontem, przemysł spożywczy w Polsce kształtuje się na naprawdę zadowalającym poziomie. Dobre tempo wzrostu sprawia, że wartość rynku ma wzrosnąć do 440 mld zł. To czyni Polskę jednym z czołowych producentów żywności w Unii Europejskiej. Duży wpływ ma na to stawianie na takie aspekty jak tradycja, wysoka jakość produktów oraz innowacyjne rozwiązania.

Przemysł spożywczy a HoReCa – zależności

Odkryj, jak wiele zależności łączy przemysł spożywczy i HoReCa. Przekonaj się, że oba te sektory wzajemnie się uzupełniają, kształtują, a ich współpraca prowadzi do wzrostu zysków dla obu stron.

Dostawa artykułów spożywczych

Przemysł spożywczy to siła napędowa sektora HoReCa. Producenci żywności oraz dystrybutorzy dostarczają do hoteli, restauracji, kawiarni, firm cateringowych oraz do innego typu lokali gastronomicznych produkty, które są niezbędne do przygotowania wyjątkowych dań dla klientów. Renomowane firmy są gwarancją tego, że zakupione produkty będą świeże, dostawy dopasowane do potrzeb, a jakość spełni oczekiwania każdego klienta.

Dystrybucja produktów

Z drugiej strony nie można zapomnieć także o tym, że to właśnie rynek HoReCa jest jednym z najważniejszych kanałów dystrybucji dla przemysłu spożywczego. Producenci artykułów spożywczych utrzymują stały poziom zysków dzięki sprzedaży hurtowej produktów do lokali gastronomicznych.

Wzrost cen sprzedaży

Wzrost inflacji, kosztów energii i wynagrodzeń sprawia, że producenci artykułów spożywczych decydują się na podnoszenie cen, także tych hurtowych. Skoro firmy z sektora HoReCa kupują produkty po wyższych cenach, decydują się też na podniesienie cen. Pierwsze podwyżki cen mogą nie wywołać dużego wpływu na liczbę zamówień i klientów. Jednak z czasem sprzedaż usług zacznie spadać, co przełoży się także na spadek zamówień w przemyśle spożywczym.

Trendy i innowacje

Kolejną bardzo ważną zależnością jest to, że sektor HoReCa często kształtuje trendy w przemyśle spożywczym. Poprzez promocję nowych smaków, składników i sposobów przygotowywania dań, następuje wzrost sprzedaży artykułów spożywczych. Dobrym przykładem jest moda na zdrowe odżywianie, która skłania restauracje do zmiany menu, a producentów do zapewniania produktów, które są pozbawione konserwantów i szkodliwych dla zdrowia substancji. Przy współpracy obu sektorów możliwe jest stworzenie w pełni unikatowych produktów oraz dań, które wyróżnią lokal gastronomiczny i producenta na krajowym czy nawet międzynarodowym rynku.

Współpraca marketingowa

Restauracje i hotele często korzystają ze znanych i renomowanych marek czy produktów spożywczych. Dodając takie produkty do menu, możliwe jest przyciągnięcie uwagi klientów. Taka metoda może być źródłem wzajemnej promocji i zaciśnięcia współpracy między producentami artykułów spożywczych a sektorem HoReCa.

HoReCa a przemysł spożywczy – współpraca

Najważniejsze jest to, że współpraca między przemysłem spożywczym a HoReCa zapewnia wiele korzyści. Z perspektywy przemysłu spożywczego oznacza to stały rynek zbytu i możliwość promocji swoich produktów poprzez partnerów gastronomicznych. Z kolei firmy z sektora HoReCa zyskują dzięki współpracy z producentami żywności stały dostęp do wysokiej jakości surowców i produktów spożywczych, które pozwalają na podnoszenie jakości usług.

Poza tym współpraca wpływa również na wzrost zrównoważonego rozwoju w obu branżach. Przemysł spożywczy coraz częściej dba o aspekty ekologiczne, oferując produkty ekologiczne, które są wyprodukowane w sposób zrównoważony. Natomiast restauracje i hotele w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie ekologią i zdrowym stylem życia, wprowadzają takie dania do swojego menu.

Warto podkreślić, że współpraca między przemysłem spożywczym a sektorem HoReCa może przybierać różne formy – najczęściej stosowane są umowy o dostawę oraz partnerstwo strategiczne. 

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 28 listopada, 2023 23 listopada, 2023
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Ekskluzywne produkty w zaopatrzeniu gastronomii Ekskluzywne produkty w zaopatrzeniu gastronomii
Natępny Wyzwania związane z obsługą klienta w branży HoReCa Wyzwania związane z obsługą klienta w branży HoReCa
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

HACCP krok po kroku – praktyczny przewodnik dla restauracji i hoteli
GastronomiaHorecaHotele

HACCP krok po kroku – praktyczny przewodnik dla restauracji i hoteli

8 maja, 2025
Marnowanie żywności to problem nie tylko od święta. Jak z nim walczyć? 
Horeca

Marnowanie żywności to problem nie tylko od święta. Jak z nim walczyć? 

7 maja, 2025
Lokalna społeczność HoReCa
Horeca

Lokalna społeczność HoReCa. Jak budować relacje z mieszkańcami i stać się centrum lokalnego życia?

25 kwietnia, 2025
presonel HORECA
Horeca

Jak rozwijać personel w branży HoReCa? Sprawdzone sposoby na wzrost jakości obsługi i kuchni

16 kwietnia, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?