HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Przyjaciele Kawy i Sage w Warszawie: Nowy wymiar kawowego doświadczenia
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Gastronomia

Przyjaciele Kawy i Sage w Warszawie: Nowy wymiar kawowego doświadczenia

Opublikowano 18 listopada, 2024
Udostępnij
Przyjaciele Kawy i Sage w Warszawie
UDOSTĘPNIJ

Na mapie warszawskich foodies pojawiło się wyjątkowe miejsce, które z pewnością przyciągnie również uwagę prawdziwych koneserów kawy i entuzjastów nowoczesnych technologii. Specjalistyczny sklep Przyjaciele Kawy, znany z pasji do najwyższej jakości ziaren oraz zaawansowanego sprzętu do parzenia, rozpoczął współpracę z marką Sage, producentem prestiżowych ekspresów, cieszących się uznaniem na całym świecie.

Spis treści
Pasja i wiedza jako fundament współpracyMiejsce, które warto odwiedzić

Statystyki konsumpcji kawy w Polsce wskazują na rosnący trend. Polska należy do największych rynków kawowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Przeciętny Polak wypija rocznie około 95 litrów kawy, co odpowiada ponad 3 kilogramom na osobę. Popularność kaw specialty rośnie, co jest efektem coraz większej świadomości konsumentów dbających o jakość ziaren, ich pochodzenie i sposoby parzenia. Jesienią i zimą, gdy konsumpcja kawy osiąga apogeum, Polacy częściej odwiedzają kawiarnie i sięgają po kawy o bogatszych smakach*.

Baner poziomy w środku wpisu

Pasja i wiedza jako fundament współpracy

Partnerstwo Przyjaciół Kawy i Sage opiera się na wspólnych wartościach, takich jak miłość do kawy i dążenie do perfekcji. Dzięki temu, w jednym z najpopularniejszych warszawskich miejsc dla kawoszy można porozmawiać z ekspertami, przetestować najnowsze technologie oraz premium ekspresy kolbowe Sage.

 „Nasze partnerstwo z Przyjaciółmi Kawy to wynik wspólnej pasji i głębokiej wiedzy na temat kawy oraz urządzeń do jej przygotowywania. Jesteśmy tu po to, by dzielić się tą wiedzą z warszawskimi smakoszami, dla których kawa jest czymś więcej niż tylko napojem – to sposób na życie, źródło codziennej przyjemności i niezliczonych smakowych odkryć.” – wyjaśnia Tomek Guz, Dyrektor Generalny Sage Appliances w Polsce.

Nowa współpraca została zainaugurowana warsztatami, w których uczestnicy mogli wziąć udział w cuppingu, czyli degustacji różnych gatunków kaw specialty oraz baristycznym masterclass. Uczestnicy mieli okazję nauczyć się, jak wydobywać z kawy pełnię smaku, przygotowując nie tylko klasyczne espresso, ale i sezonowe wariacje jak pumpkin spice latte.

Miejsce, które warto odwiedzić

Przy Pańskiej 77/79 pasjonaci mogą nie tylko zasmakować kawy parzonej przez profesjonalistów, ale również wypróbować najnowsze akcesoria i sprzęt do domowego parzenia kawy. Na przykład, w ofercie znajduje się premierowy model Sage – Oracle Jet – łączący pełną automatyzację z precyzją, która zadowoli nawet najbardziej wymagających kawoszy. Ekspres ten wyróżnia się profesjonalną, 58-milimetrową kolbą oraz zaawansowanym młynkiem żarnowym Baratza®, oferującym aż 45 ustawień mielenia. Personel w sklepie chętnie odpowie na pytania i udzieli praktycznych wskazówek dotyczących jego funkcji oraz przygotowania idealnej kawy w warunkach domowych.

Oracle Jet jest wyposażony w zaawansowany system Auto MilQ™, który pozwala uzyskać jedwabistą mikropiankę, optymalizowaną również pod kątem zamienników mleka, takich jak sojowe, migdałowe i owsiane, z możliwością regulacji temperatury od 40 do 75°C oraz 8 poziomami spieniania. Co więcej, ekspres oferuje nowoczesny ekran dotykowy z wysoką rozdzielczością, zapewniający intuicyjną obsługę i wybór napojów kawowych, w tym nowości – espresso i kawę parzoną na zimno.

Dzięki technologii ThermoJet® urządzenie osiąga optymalną temperaturę do ekstrakcji w zaledwie kilka sekund, jednocześnie zużywając o 32% mniej energii. Dodatkowo funkcja „Wskazówki baristy” analizuje proces ekstrakcji i sugeruje dostosowanie parametrów mielenia, aby uzyskać idealnie zbalansowany napój.

Zarówno Przyjaciele Kawy, jak i Sage otwierają nowe możliwości doświadczania wyjątkowej kawy, a ich współpraca z pewnością ucieszy warszawskich kawoszy poszukujących nowych doznań smakowych.

Więcej: https://www.przyjacielekawy.pl/

*Zródło: Euromonitor, CBI

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: barista, barista class, cupping, ekspres do kawy, espresso, kawa, kawa specialty, kawiarnia, kawosze, kawowy, latte, Oracle Jet, Przyjaciele Kawy, Sage, Warszawa, ziarenka kawy
marketing 6 marca, 2025 18 listopada, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni gastronomia doswiadczalna Gastronomia doświadczalna – jak zaskoczyć klientów?
Natępny SYLWESTER SZEFÓW KUCHNI Sylwester Szefów Kuchni i Cukierni w listopadzie
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Media

Czytaj więcej podobnych

Obraz przedstawia duży stół bufetowy, na którym w wielu misach i czarnych, okrągłych tacach ułożone są różnorodne, świeże składniki do sałatek. W górnej części widoczne są białe kwadratowe miski z różnymi rodzajami zielonych liściastych warzyw, takich jak sałata rzymska, szpinak czy jarmuż. Poniżej znajdują się miski z pokrojonym kurczakiem, czarnymi oliwkami, brokułami, pokrojonymi pomidorami i brukselką.
Gastronomia

Sodexo Polska przekazało potrzebującym 3 tony żywności

4 lipca, 2025
Obraz przedstawia dwie miski z jasno różowym chłodnikiem litewskim, widziane z góry. Zupa jest ozdobiona plasterkami rzodkiewki, małymi kawałkami grzanek lub pieczywa, kropkami białego sosu (np. śmietany) oraz posypana płatkami chili i świeżymi ziołami. Miski stoją na jasnym, marmurowym blacie.
Gastronomia

Chłodnik litewski – must-have letniego menu

3 lipca, 2025
Obraz przedstawia stół wypełniony różnorodnymi, zdrowymi posiłkami typu "comfort food", idealnymi na upały, oraz świeżymi kwiatami. Na pierwszym planie po lewej stronie widoczne są dwa czarne pojemniki z gotowymi daniami: jeden z kawałkiem pieczonego łososia na puree ziemniaczanym i warzywami, a drugi z warzywnym curry lub potrawką z kawałkami tofu, marchewką, rzodkiewką i burakami.
Gastronomia

Comfort food na upały – 6 pomysłów na dania w letnim menu

2 lipca, 2025
Grupa ludzi stojąca przed niebieskim food truckiem z napisem "PIZZA". Obraz może symbolizować kwestię rotacji pracowników w sektorze gastronomicznym.
Gastronomia

Rotacja pracowników gastronomii w sezonie letnim – jak jej zapobiec w 5 krokach?

30 czerwca, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?