HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Robert Sowa o prowadzeniu restauracji – „Biznes to nie tylko pochwały i laury”
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
GastronomiaHoreca

Robert Sowa o prowadzeniu restauracji – „Biznes to nie tylko pochwały i laury”

Opublikowano 9 maja, 2024
Udostępnij
wywiad z Robertem Sowa
UDOSTĘPNIJ

W najnowszym wywiadzie Robert Sowa, znany restaurator i mistrz kulinarny, dzieli się swoimi przemyśleniami na temat prowadzenia restauracji. Opowiada o wyzwaniach i satysfakcjach tej pracy, a także radzi początkującym restauratorom.

Spis treści
Biznes to nie tylko pochwały i lauryTargi – źródło inspiracji i nowych smakówPraca z pasją i zaangażowaniemRady dla początkujących restauratorów

Biznes to nie tylko pochwały i laury

Mistrz kulinarny podkreśla, że prowadzenie restauracji to nie tylko przyjemne chwile i pochwały od gości. Ważne jest, aby umieć przyjmować konstruktywną krytykę i na jej podstawie ulepszać swoją ofertę.

Baner poziomy w środku wpisu

Targi – źródło inspiracji i nowych smaków

Restaurator regularnie odwiedza targi gastronomiczne, aby szukać inspiracji i nowych smaków. Podkreśla, że targi to świetne miejsce na spotkanie innych szefów kuchni i wymianę doświadczeń.

„Przychodzę po to, żeby znaleźć nowinki, nowe smaki. To jest tak, jak jedziemy gdzieś za granicę, odwiedzamy inny kraj, inną kuchnię i doszukujemy się czegoś, czego na przykład nie próbowaliśmy, nie jedliśmy.” – tłumaczy Sowa.

Praca z pasją i zaangażowaniem

Dla Roberta Sowy prowadzenie restauracji to nie tylko praca, ale i pasja. Podkreśla, że w tej branży liczy się przede wszystkim zaangażowanie i miłość do gotowania.

„Nie wyobrażam sobie innego zajęcia po 17 latach prowadzenia kuchni z 40 kucharzami. w tamtym czasie, w jednym z najlepszych hoteli, jakim był hotel Jan Trzeci Sobieski. Kult hotelarstwa w Polsce z prezesem Kazimierzem Kowalskim na czele. Widziałem siebie w późniejszym etapie swojej kariery tylko i wylącznie jako restauratora. To jest spełnienie moich marzeń z dzieciństwa, ze szkoły gastronomicznej, później z mojego wyjazdu do Austrii, później z mojej calej kariery związanej z hotelarstwem. Podziwiałem szefów kuchni zagranicznych, polskich. Marzyłem o tym, aby mieć swoje autorskie miejsce i takie miejsce mam – Restauracja N31” – mówi Sowa.

Rady dla początkujących restauratorów

Sowa radzi początkującym restauratorom, aby włożyli w swój biznes całe serce i zaangażowanie. Podkreśla również, że ważne jest, aby nie bać się krytyki i stale się rozwijać.

Jeśli weszliście w biznes gastronomiczny, to biorę pod uwagę, że jesteście wariatami, że kochacie to, co robicie, że nie wyobrażacie sobie życia bez niego, że pewnie wsadziliście większość swoich oszczędności i trzymam za Was kciuki, tak jak trzymam kciuki za każdy dzień w swojej restauracji.” – mówi restaurator.

Zapraszamy do obejrzenia pełnego materiału.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: biznes, porady, prowadzenie biznesu, restaurator, targi, wywiad, zaangażowanie
marketing 6 marca, 2025 9 maja, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni odzież gastronomiczna Jak wybrać odzież gastronomiczną? Praktyczny przewodnik
Natępny oferta w hoteluw sezonie wysokim Oferta hotelu w wysokim sezonie. Jak ją przygotować?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

nowe menu wars
Gastronomia

Smak lata na torach! Nowe menu WARS już w pociągach EIP, EIC i IC

23 maja, 2025
oferta kawowa restauracji
Gastronomia

Oferta kawowa restauracji – jak stworzyć ją krok po kroku?

22 maja, 2025
Ogrody wina
Gastronomia

Wielkie święto wina w podkrakowskim Sierakowie już 7 czerwca!

21 maja, 2025
Wege grill
Gastronomia

Wege grill – 5 inspiracji na roślinne potrawy z grilla

21 maja, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?