HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2025 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Sery dojrzewające SM RYKI tworzone bez chlorku wapnia. Innowacja inspirowana tradycją
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Gastronomia

Sery dojrzewające SM RYKI tworzone bez chlorku wapnia. Innowacja inspirowana tradycją

Opublikowano 17 października, 2025
Udostępnij
Wnętrze nowoczesnej hali produkcyjnej mleczarni SM Ryki. Widoczny jest długi, biały taśmociąg ze stali nierdzewnej, na którym transportowane są duże, prostopadłościenne bloki sera.
UDOSTĘPNIJ

Informacja prasowa 

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapnia (E509).

Baner poziomy w środku wpisu

To rozwiązanie obejmujące całą linię serów dojrzewających marki SM RYKI, jest efektem wieloetapowej optymalizacji procesu oraz pełnej kontroli nad parametrami mleka wykorzystywanego w produkcji. Dzięki temu sery SM RYKI powstają w zgodzie z tradycyjnymi zasadami serowarstwa, podkreślając naturalny charakter i wysoką jakość surowca.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od kilku lat wytwarza w skali przemysłowej nowy sposób produkcji serów dojrzewających – bez dodatku chlorku wapnia (E509). Zmiana ta objęła całą linię serów dojrzewających marki SM Ryki, które wytwarzane są bez tej powszechnie stosowanej w serowarstwie substancji technologicznej. To powrót do tradycyjnych zasad serowarstwa, w których kluczowe znaczenie mają jakość mleka, wiedza serowarów oraz precyzyjnie dopracowana technologia. Możliwe stało się to dzięki wieloetapowej optymalizacji procesu i pełnej kontroli nad parametrami mleka. Efektem są jeszcze bliższe naturze sery, które powstają w duchu szacunku do surowca i tradycji.

Chlorek wapnia jest standardowo dodawany do mleka, szczególnie po pasteryzacji, gdy zawartość wolnych jonów wapnia spada, co utrudnia tworzenie stabilnego skrzepu. Jego brak może powodować spowolnienie procesu koagulacji, pogorszenie tekstury i niższą wydajność. Aby wyeliminować konieczność stosowania tego dodatku, SM Ryki postawiła na model oparty na własnym surowcu i dopracowanej technologii.

– Kluczowe znaczenie ma jakość mleka – zwłaszcza jego naturalna zawartość wapnia oraz ogólny profil fizykochemiczny – mówi Agnieszka Kotlarz-Golak, główny serowar w SM Ryki. – Dzięki ścisłej współpracy z naszymi dostawcami – rolnikami będącymi członkami spółdzielni – możemy nad tymi parametrami w pełni panować. Surowiec badamy na bieżąco we własnym, akredytowanym laboratorium.

Wyeliminowanie chlorku wapnia było możliwe dzięki modyfikacjom na poziomie kilku etapów procesu: standaryzacji mleka, ustawień parametrów koagulacji i cięcia skrzepu, a także dalszej obróbki masy serowej i warunków dojrzewania. W efekcie SM Ryki produkuje sery dojrzewające o stabilnej strukturze i wysokiej jakości, zgodnie z koncepcją clean label i rosnącymi wymaganiami odbiorców detalicznych i B2B.

– To decyzja technologiczna, ale też strategiczna. Nasze sery są wolne od dodatków funkcjonalnych, co ma coraz większe znaczenie przy budowaniu przewag konkurencyjnych, zwłaszcza w eksporcie – komentuje Krzysztof Kłos, wiceprezes ds. handlu i marketingu SM Ryki.

– Warto przypomnieć, że równolegle inwestujemy w rozwiązania procesowe. Już w listopadzie uruchamiamy w naszym zakładzie pierwszą w Polsce instalację do oczyszczania solanki w technologii UV, opracowaną przez duńską firmę Lyras – dodaje wiceprezes. – Testy przebiegły bardzo pomyślnie, jesteśmy zadowoleni z efektów i przekonani, że technologia ta realnie poprawi efektywność i jakość naszej produkcji, przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia energii, wody i środków chemicznych.

Zarówno całkowita rezygnacja z chlorku wapnia w produkcji serów dojrzewających, jak i wdrożenie technologii UV do oczyszczania solanki, są elementami spójnej strategii SM Ryki. To konsekwentna droga w kierunku naturalnych receptur, nowoczesnych rozwiązań technologicznych oraz produkcji z poszanowaniem środowiska i zasobów.

***

Spółdzielnia Mleczarska w Rykach od prawie 100 lat gości na polskich stołach łącząc tradycję z nowoczesnością. Każdy kilogram sera powstaje z ok. 10 litrów mleka dostarczanego przez prawie tysiąc lokalnych dostawców, którzy są jednocześnie właścicielami spółdzielni. Dziennie produkowanych jest ok. 45 ton sera, które trafiają na stoły zarówno w Polsce, jak i za granicą. Ser Rycki Active Protein Plus to owoc tej tradycji, ale również odpowiedź na nowoczesne potrzeby konsumentów. 

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: biznes, gastronomia, Sery dojrzewające SM RYKI tworzone bez chlorku wapnia. Innowacja inspirowana tradycją
Pola Weinert 21 października, 2025 17 października, 2025
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Graficzny baner reklamowy konferencji "MADE FOR RESTAURANT - FAST GROWING" w Sopocie. Tło jest jasnoniebieskie. Po lewej stronie widoczne są szczegóły wydarzenia: "Konferencja MADE FOR RESTAURANT, RADISSON BLU HOTEL, SOPOT, 18 listopada 2025". Wpadnij po „FAST GROWING” Twojej restauracji do SOPOTU!
Natępny Infografika firmy Too Good To Go, przedstawiająca wyniki badania opinii publicznej z 2024 roku na temat wpływu marnowania jedzenia na środowisko. Co trzeci Polak: wyrzucanie jedzenia nie ma negatywnego wpływu na środowisko. Badanie Too Good To Go
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej podobnych

Jakie wina piją Polacy? Preferencje winne Polaków
Trendy i inspiracje

Jakie wina piją Polacy? Trendy i wskazówki dla HoReCa

17 listopada, 2025
Polskie Forum Żywności Ekologicznej 2025
Wydarzenia

Razem dla przyszłości ekożywności – Polskie Forum Żywności Ekologicznej 2025 na BioExpo

14 listopada, 2025
Elegancko podany deser w głębokim, białym talerzu. Deser składa się z warstwy czerwonego musu lub galaretki, bitej śmietany, pokruszonego ciemnego ciasta (crumble) i bezowych "zębów".
Gastronomia

Last Call! Te restauracje koniecznie musisz odwiedzić w ostatnich dniach RestaurantWeek®!

10 listopada, 2025
Kelnerka z krótkimi, kręconymi włosami w białej koszuli i brązowym fartuchu, podaje terminal płatniczy kobiecie siedzącej przy małym stoliku w nowoczesnej kawiarni lub restauracji.
Gastronomia

Strój personelu to Twoja wizytówka. Dlaczego odzież gastronomiczna to koszt, który się zwraca?

7 listopada, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
HorecalineHorecaline
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?