HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2025 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Top 5 viralowych drinków świątecznych, które musisz mieć w karcie
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Trendy i inspiracje

Top 5 viralowych drinków świątecznych, które musisz mieć w karcie

Opublikowano 28 października, 2024
Udostępnij
christmas martini
UDOSTĘPNIJ

Święta to czas, kiedy klienci pragną czegoś więcej niż standardowego menu – szukają doznań, które pobudzą ich zmysły i sprawią, że wizyta w restauracji nabierze magii. Zamiast zwykłych drinków, postaw na takie, które oczarują ich swoim wyglądem, smakiem i… potencjałem, by stać się viralowe! Zobacz, jakie napoje powinny znaleźć się w Twojej karcie, by przyciągnąć świątecznych gości i zdobyć ich serca – oraz ich social media.

Spis treści
Christmas Martini z piernikową nutąEggnog w nowoczesnym wydaniuŚwiąteczny Gin & Tonic z żurawiną i rozmarynemHot Buttered Rum – rozgrzewający hitŚnieżne Mojito – zimowa odsłona letniego klasykaŚwiąteczne drinki – doskonałe narzędzie marketingowe

Christmas Martini z piernikową nutą

Martini to klasyk, ale w wersji świątecznej może nabrać zupełnie nowego charakteru. Christmas Martini to doskonała propozycja dla tych, którzy kochają korzenne smaki. Bazą tego drinka jest klasyczny gin lub wódka, ale prawdziwą magię nadaje mu piernikowy syrop.

Baner poziomy w środku wpisu

Dodaj do tego odrobinę likieru czekoladowego oraz szczyptę cynamonu na wierzchu, a Twoi goście zyskają nie tylko pyszny, ale i pięknie prezentujący się napój.

Podawaj Christmas Martini w eleganckim kieliszku do martini, udekoruj brzeg cynamonem i cukrem, a na wierzchu połóż mini pierniczek. To idealny drink na zimowe wieczory, który wygląda jak stworzony do zdjęć na Instagramie.

Eggnog w nowoczesnym wydaniu

Eggnog to jeden z tych napojów, które kojarzą się bezpośrednio ze świętami. Warto jednak dodać mu nowoczesny twist, który zaskoczy gości. Wersja z odrobiną rumu, whisky lub nawet wina deserowego może stać się wyjątkowym, świątecznym koktajlem, który znajdzie swoich fanów wśród klientów poszukujących tradycyjnych smaków z nutą nowości.

Jak podać? Eggnog najlepiej serwować w szerokich szklankach, ozdobionych laską cynamonu lub posypką z gałki muszkatołowej. Możesz także dodać odrobinę bitej śmietany na wierzchu dla bardziej efektownego wyglądu.

Świąteczny Gin & Tonic z żurawiną i rozmarynem

Gin z tonikiem to drink, który cieszy się niesłabnącą popularnością przez cały rok, ale w świątecznej odsłonie może zyskać nowy wymiar. Dodatek świeżej żurawiny i gałązki rozmarynu nie tylko wprowadza świąteczny klimat, ale też świetnie komponuje się z wyrazistym smakiem ginu. To prosty w przygotowaniu, ale efektowny drink, który przyciągnie uwagę gości.

Użyj dużej szklanki typu highball, dodaj dużo lodu, świeżą żurawinę oraz gałązkę rozmarynu. Warto postawić na przezroczyste słomki i minimalistyczną dekorację – wygląd tego drinka mówi sam za siebie i z pewnością przyciągnie miłośników klasycznych, ale odświeżonych koktajli.

Hot Buttered Rum – rozgrzewający hit

Niektóre drinki smakują najlepiej, gdy są ciepłe – a Hot Buttered Rum to doskonały przykład. Ten ciepły koktajl na bazie ciemnego rumu, masła, cukru trzcinowego i przypraw korzennych to prawdziwy świąteczny hit, który otuli Twoich gości w chłodne zimowe wieczory. Ciepłe napoje zawsze zyskują popularność zimą, a ten wyjątkowy drink może być prawdziwym zaskoczeniem w twojej karcie.

Serwuj go w małych, eleganckich kubkach, najlepiej ceramicznych lub szklanych, które podtrzymają ciepło. Na wierzchu dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej i kawałek cynamonu jako dekorację.

Śnieżne Mojito – zimowa odsłona letniego klasyka

Mojito to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych drinków, ale jego zimowa wersja – Śnieżne Mojito – może zdobyć serca fanów lżejszych, ale orzeźwiających napojów. Zamiast limonki, postaw na cytrynę i pomarańczę, a klasyczną miętę zamień na odrobinę rozmarynu. W wersji świątecznej dodaj również odrobinę syropu kokosowego, który nada drinkowi zimowy, „śnieżny” charakter.

Podawaj w klasycznych szklankach do mojito, z dodatkiem kostek lodu w kształcie gwiazdek. Udekoruj gałązką rozmarynu i plasterkiem pomarańczy, aby podkreślić świąteczny klimat. Dzięki temu drink nie tylko orzeźwi, ale i będzie wyglądać fantastycznie na zdjęciach.

Świąteczne drinki – doskonałe narzędzie marketingowe

Viralowe drinki to nie tylko sposób na zadowolenie gości, ale też świetna okazja do promocji Twojej restauracji w mediach społecznościowych. Pomyśl o wprowadzeniu konkursu na najlepsze zdjęcie drinka z hashtagiem Twojej restauracji – to świetny sposób, by napoje zyskały popularność w sieci, a Twoja restauracja przyciągnęła więcej gości w tym świątecznym okresie.

Wprowadzenie kreatywnych, pięknie wyglądających i wyśmienitych drinków świątecznych może odmienić kartę napojów w Twojej restauracji i uczynić ją miejscem, o którym klienci będą mówić – i co ważniejsze, do którego będą wracać.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: alkohol, barmański, Boże Narodzenie, koktajle, marketing, menu, napoje, przepisy, restauracja, social media, świąteczne drinki, święta, sylwester, viral
marketing 25 października, 2024 28 października, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni święta restauracja Święta w restauracji – kiedy i jak zacząć się przygotowywać?
Natępny RODO Ochrona danych osobowych w hotelarstwie. Weź udział w szkoleniach IGHP
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej podobnych

Marketing hotelu bez dzieci – czego NIE robić?
Marketing HoReCa

Marketing hotelu bez dzieci – czego NIE robić?

12 listopada, 2025
Kelnerka z krótkimi, kręconymi włosami w białej koszuli i brązowym fartuchu, podaje terminal płatniczy kobiecie siedzącej przy małym stoliku w nowoczesnej kawiarni lub restauracji.
Gastronomia

Strój personelu to Twoja wizytówka. Dlaczego odzież gastronomiczna to koszt, który się zwraca?

7 listopada, 2025
Dwóch brodatych kucharzy w identycznych szarych koszulach i granatowych fartuchach, stojących za ladą w profesjonalnej kuchni restauracyjnej i przygotowujących dania.
Gastronomia

Czy mała chłodnia kontenerowa sprawdzi się w gastronomii?

7 listopada, 2025
Reklama na jarmarku świątecznym – jak wyróżnić restaurację?
Gastronomia

Reklama na jarmarku świątecznym – praktyczny przewodnik dla restauratorów

7 listopada, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
HorecalineHorecaline
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?