HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Twoja restauracja straciła koncesję – co robić?
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Gastronomia

Twoja restauracja straciła koncesję – co robić?

Opublikowano 19 lipca, 2024
Udostępnij
Koncesja na alkohol
UDOSTĘPNIJ

Sprzedaż alkoholi – drinków, piwa czy wina – może stanowić dużą część całkowitej sprzedaży restauracji. Co jednak zrobić, gdy Twój lokal utracił zezwolenie na sprzedaż alkoholu? Jakie kroki należy podjąć, by otrzymać ponownie koncesję? I co zrobić, by w międzyczasie minimalizować straty? Przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksowy poradnik, który pomoże Ci poradzić sobie z tą trudną sytuacją.

Spis treści
Koncesja na sprzedaż alkoholu – kiedy może zostać cofnięta?Co powoduje utrata zezwolenia na sprzedaż alkoholu?Jak odzyskać koncesję na sprzedaż alkoholu?Jak minimalizować straty cofnięcia zezwolenia na sprzedaż alkoholu?

Koncesja na sprzedaż alkoholu – kiedy może zostać cofnięta?

Zanim zaczniesz starać się o ponowne uzyskanie zezwolenia, warto zrozumieć, w jakich sytuacjach koncesja na sprzedaż napojów alkoholowych może zostać odebrana.

Baner poziomy w środku wpisu

Organ zezwalający ma obowiązek cofnąć zezwolenie, jeśli:

  • sprzedasz alkohol osobom nieletnim, nietrzeźwym, na kredyt lub pod zastaw,
  • sprzedasz lub podasz napoje zawierające ponad 18% zawartości alkoholu w ośrodkach szkoleniowych lub w domach wypoczynkowych,
  • nie będziesz przestrzegać warunków sprzedaży napojów alkoholowych określonych w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi,
  • nie wezwiesz policji lub straży miejskiej do awanturujących się klientów, a incydent powtórzy się min. dwukrotnie w ciągu sześciu miesięcy, 
  • sprzedasz alkohol pochodzący z nielegalnych źródeł,
  • sfałszujesz dane w oświadczeniu o rocznej wartości sprzedaży napojów alkoholowych,
  • popełnisz przestępstwo, aby osiągnąć korzyść majątkową, 
  • otrzymasz orzeczenie zakazu prowadzenia działalności gospodarczej objętej zezwoleniem.

Co powoduje utrata zezwolenia na sprzedaż alkoholu?

Przede wszystkim bez koncesji nie możesz podawać alkoholu gościom, co może obniżyć obroty i zmniejszyć atrakcyjność Twojego lokalu.

Jeśli po utracie zezwolenia nadal będziesz sprzedawać lub podać napoje alkoholowe narażasz się na wysokie kary finansowe. Kary mogą wynieść nawet do 720 tysięcy złotych, a sąd może także wydać orzeczenie o zakazie prowadzenia działalności gospodarczej.

W przypadku cofnięcia koncesji konieczna może być współpraca z kancelarią prawną, co generuje dodatkowe koszty. Strata koncesji może również negatywnie wpłynąć na wizerunek restauracji, zniechęcając klientów, efektem czego będzie drastyczny spadek przychodów.

Jak odzyskać koncesję na sprzedaż alkoholu?

Przede wszystkim pamiętaj, że w przypadku cofnięcia zezwolenia wniosek o ponowne wydanie możesz złożyć nie wcześniej niż po 3 latach od dnia wydania decyzji o cofnięciu. Po upływie tego okresu możesz ponownie ubiegać się o koncesję na sprzedaż alkoholu. O tym, jakie kroki należy podjąć, pisaliśmy więcej w ostatnim artykule.

Jak minimalizować straty cofnięcia zezwolenia na sprzedaż alkoholu?

Utrata koncesji na sprzedaż alkoholu może wydawać się poważnym ciosem dla Twojej restauracji, ale nie musi oznaczać końca świata. Możesz na wiele sposobów zminimalizować straty, a nawet przekształcić tę trudną sytuację w zupełnie nowe szanse.

Przede wszystkim skup się na rozwijaniu oferty bezalkoholowych alternatyw. Drinki w wersji soft, świeżo wyciskane soki, a także herbaty i kawy mogą przyciągnąć klientów szukających zdrowych, oryginalnych opcji. Stwórz kreatywne menu napojów zero, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających gości, rekompensując im brak alkoholu.

Zadbaj też o podniesienie jakości usług – wsłuchaj się w potrzeby gości i staraj się na nie odpowiadać. Zadowoleni goście szybciej zapomną o drobnym braku w Twojej karcie napojów.

Dzięki tym działaniom Twoja restauracja nie tylko przetrwa trudny okres po utracie koncesji na alkohol, ale także może odkryć nowe możliwości rozwoju i zdobyć nowe grono zadowolonych gości. Każda trudność niesie za sobą szansę na innowacje i poprawę – podstawą jest odpowiednie podejście i kreatywność w zarządzaniu ofertą.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 17 lipca, 2024 19 lipca, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Sezon wakacyjny Trwa sezon wakacyjny! Niższe ceny w hotelach nad morzem
Natępny Czekadełko w restauracji Czekadełko w restauracji. Miły gest czy strategia zwiększenia zysków?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

nowe menu wars
Gastronomia

Smak lata na torach! Nowe menu WARS już w pociągach EIP, EIC i IC

23 maja, 2025
oferta kawowa restauracji
Gastronomia

Oferta kawowa restauracji – jak stworzyć ją krok po kroku?

22 maja, 2025
Ogrody wina
Gastronomia

Wielkie święto wina w podkrakowskim Sierakowie już 7 czerwca!

21 maja, 2025
Wege grill
Gastronomia

Wege grill – 5 inspiracji na roślinne potrawy z grilla

21 maja, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?