HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Wino musujące nie tylko w Sylwestra. Polacy chętnie sięgają po „bąbelki”
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Trendy i inspiracje

Wino musujące nie tylko w Sylwestra. Polacy chętnie sięgają po „bąbelki”

Opublikowano 28 sierpnia, 2024
Udostępnij
Wino musujące
UDOSTĘPNIJ

Wino musujące stały się jedną z najszybciej rosnących kategorii na rynku alkoholi. Dziś Polacy sięgają po bąbelki znacznie częściej niż tylko w Sylwestra. Rocznie płacimy za nie już 1 mld zł. To już nie tylko sezonowa moda.

Spis treści
Zmieniające się preferencje PolakówProsecco na czeleSezonowość odchodzi w niepamięćZmiana stylu życia a popularność win musującychCo bąbelkowy trend oznacza dla branży HoReCa?

Zmieniające się preferencje Polaków

Jeszcze niedawno to piwo i wódka dominowały na stołach, a wino musujące kojarzyło się głównie z wyjątkowymi okazjami, jak Sylwester czy wesela.

Baner poziomy w środku wpisu

Jak podaje jednak Rzeczpospolita, Polacy coraz częściej sięgają po „bąbelki” bez względu na porę roku, a wino musujące stało się jednym z najszybciej rosnących segmentów na rynku alkoholi, który przecież zmaga się ze spadkami sprzedaży.

W 2024 roku sprzedaż tego trunku wzrosła o 2,6% w stosunku do poprzedniego roku, co przekłada się na roczne wydatki rzędu 1 mld zł. Dla porównania – sprzedaż piwa zmalała o 2,2%, a wódki o 3,2%, jak wynika z danych NielsenIQ.

Prosecco na czele

Największą popularnością wśród win musujących cieszy się włoskie prosecco, które stanowi 46% wartości i 35% wielkości sprzedaży w tej kategorii.

Prosecco – dostępne na rynku w różnych wariantach cenowych – jest cenione za swoją wszechstronność i atrakcyjną cenę, co czyni je popularnym wyborem zarówno w gastronomii, jak i na imprezach domowych.

W Polsce ponad połowa sprzedawanego prosecco to wina ze średniej półki cenowej, co wskazuje na rosnącą świadomość konsumentów, którzy poszukują jakościowego produktu.

Sezonowość odchodzi w niepamięć

Moda na wina musujące przestaje być sezonowa. Polacy coraz chętniej sięgają po ten trunek również w cieplejsze miesiące, co jest szczególnie widoczne w ofercie marketów, które dostrzegają ten trend i coraz częściej wprowadzają nowe rodzaje win musujących do swoich półek.

Wzrost sprzedaży wina musującego latem pokazuje, że konsumenci doceniają jego orzeźwiające właściwości i lekkość, co czyni go idealnym wyborem na letnie wieczory i spotkania na świeżym powietrzu.

Zmiana stylu życia a popularność win musujących

Jak zauważa w artykule Rzeczpospolitej Joanna Semczuk, dyrektor ds. handlu i logistyki w firmie Henkell Freixenet Polska, rosnąca popularność win musujących jest również związana ze zmianą stylu życia Polaków.

Po trudnych latach pandemii i wojny w Ukrainie wielu z nas zaczyna bardziej cenić codzienne chwile spędzane z bliskimi. Uważność, celebrowanie „tu i teraz” oraz dążenie do znalezienia radości w małych rzeczach sprzyjają wyborowi wina musującego, które idealnie wpisuje się w ten nowy sposób myślenia.

Co bąbelkowy trend oznacza dla branży HoReCa?

Prowadzisz restaurację czy bar? Wykorzystaj modę na wina musujące, by przyciągnąć i zatrzymać na dłużej swoich klientów spragnionych orzeźwiającego napoju z bąbelkami.

Urozmaić kartę win i zaoferuj gościom coś więcej – od klasycznego prosecco, przez cava, po mniej znane, ale równie interesujące wina musujące z różnych zakątków świata, jak choćby sekt z Niemiec czy francuski crémant.

Klienci chętnie spróbują nowych smaków, szczególnie jeśli będą mogli liczyć na profesjonalne rekomendacje od obsługi. Upewnij się, że Twój personel potrafi doradzić i zainspirować gości do odkrywania nowych smaków.

Wykorzystuj potencjał win musujących – podawaj je nie tylko w czystej postaci, ale również jako składnik popularnych drinków. Klienci chętnie sięgną po klasyczne koktajle, takie jak Aperol Spritz czy Bellini, ale można także pokusić się o wprowadzenie do menu autorskich propozycji. 

Dzięki winom musującym możesz nie tylko zwiększyć obroty, ale sprawić, że do Twojego lokalu goście będą chcieli wracać – nie tylko od święta, ale przez cały rok.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: Aperol Spritz, bar, Bellini, cava, gastronomia, koktajle, konsument, prosecco, restauracja, sprzedaż alkoholi, styl życia, szampan, trend, wino musujące
marketing 23 sierpnia, 2024 28 sierpnia, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Jak zrekrutować szefa kuchni? Talent czy doświadczenie? Jak zrekrutować szefa kuchni?
Natępny błędy baristów 5 największych błędów, jakie popełniają bariści
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

tAPP Gastro dla małych gastronomii. Rewolucja w zarządzaniu zamówieniami i rezerwacjami
Gastronomia

tAPP Gastro dla małych gastronomii. Rewolucja w zarządzaniu zamówieniami i rezerwacjami

12 maja, 2025
Mionetto Spritz - esencja aperitivo
Gastronomia

Mionetto Spritz – esencja aperitivo

8 maja, 2025
HACCP krok po kroku – praktyczny przewodnik dla restauracji i hoteli
GastronomiaHorecaHotele

HACCP krok po kroku – praktyczny przewodnik dla restauracji i hoteli

8 maja, 2025
Marnowanie żywności to problem nie tylko od święta. Jak z nim walczyć? 
Horeca

Marnowanie żywności to problem nie tylko od święta. Jak z nim walczyć? 

7 maja, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?