HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Zakończyła się pierwsza edycja programu Adepci Zdrowia Sodexo Polska
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Wydarzenia

Zakończyła się pierwsza edycja programu Adepci Zdrowia Sodexo Polska

Opublikowano 1 maja, 2025
Udostępnij
Zakończyła się pierwsza edycja programu Adepci Zdrowia Sodexo Polska
UDOSTĘPNIJ

Zakończyła się pierwsza edycja kulinarnego programu edukacyjnego Adepci Zdrowia, zorganizowanego przez lidera branży gastronomicznej Sodexo Polska we współpracy z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu (CKZiU). Celem inicjatywy było przekazanie uczniom praktycznej wiedzy z zakresu zdrowego żywienia i obecnych trendów kulinarnych. Warsztaty dla młodzieży poprowadzili eksperci firmy, w tym m.in. Michał Fabiszewski – Executive Chef w Sodexo Polska i finalista konkursu MasterChef. Uroczyste przekazanie dyplomów  odbyło się 25 kwietnia br. Wręczenie statuetki dla szkoły jako kreatora zdrowego żywienia odbędzie się 27 maja z udziałem przedstawicieli lokalnych władz.

Program Adepci Zdrowia Sodexo Polska

Program Adepci Zdrowia został zainicjowany przez Tomasza Wasyliszyna, nauczyciela CKZiU, oraz Marcina Grabiwodę – Food Transformation Director w Sodexo Polska. Pierwsza edycja programu odbyła się w drugiej połowie marca i wzięło w niej udział 16 uczniów. Przez cały dzień młodzież uczestniczyła w warsztatach praktycznych, poznając techniki kulinarne oraz zasady zdrowego żywienia. Uczniowie mieli także możliwość pracy z produktami zgodnymi z ideą zrównoważonego odżywiania.

Baner poziomy w środku wpisu

– Chcieliśmy przekazać przyszłym kucharzom wiedzę, którą będą mogli wykorzystać w codziennej pracy – zarówno w restauracjach, jak i w innych placówkach gastronomicznych. Zależało nam, aby uczestnicy poznali najnowsze trendy żywieniowe, ale też zrozumieli, jak ważne jest planowanie posiłków z myślą o zdrowiu. Skupiliśmy się więc na wspierających nawykach żywieniowych, odpowiednim doborze składników, technikach gotowania pomagających zachować wartości odżywczych oraz zmniejszaniu ilości odpadów. Cieszymy się, że mogliśmy podzielić się naszym wieloletnim doświadczeniem i chcemy powtarzać tego typu spotkania w przyszłości – mówi Marcin Grabiwoda, Food Transformation Director w Sodexo Polska.

Warsztaty kulinarne dla młodzieży przeprowadził Michał Fabiszewski – Executive Chef w Sodexo Polska i finalista konkursu MasterChef. Oprócz wspólnej nauki gotowania, uczniowie mieli także okazję pogłębić wiedzę z zakresu dietetyki. Za tę sekcję warsztatów odpowiadała Aleksandra Pytka, Food Analyst & Dietetics Specialist w Sodexo Polska.

– Możliwość pracy z doświadczonymi kucharzami i dietetykami to wartość, która rzadko pojawia się na etapie edukacji szkolnej. Dzięki współpracy z ekspertami Sodexo Polska możemy więc nie tylko podnieść poziom kształcenia, ale także zainspirować młodych kucharzy do bardziej świadomego i odpowiedzialnego podejścia do gotowania – podkreśla Elżbieta Czernik, Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu.

Program Adepci Zdrowia był dla uczniów zarówno okazją do zdobycia nowych kompetencji, jak również sposobem na zwiększenie swoich szans na rynku pracy. Zwieńczeniem udziału w inicjatywie było uroczyste wręczenie dyplomów, które odbyło się 25 kwietnia podczas Akademii Zakończenia Szkoły. W wydarzeniu wzięła udział kadra pedagogiczna i ekspert Sodexo Polska. Zaproszeni zostali również Prezydent Miasta Arkadiusz Chęciński, Wiceprezydent Miasta Michał Wcisło, Naczelnik Wydziału Edukacji Beata Koścień, Dyrektor Powiatowego Urzędu Pacy w Sosnowcu Sławomir Sagadyn, Prezes Cechu Rzemiosł Różnych, Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Sosnowcu Damian Nawalkowski, a także przedstawiciele współpracującej ze szkołą Akademii Wyższej Szkoły Biznesu w Dąbrowie Górnicze. 

Dodatkowo, 27 maja podczas V Śląsko-Zagłębiowskiego Forum Edukacji Zawodowej, CKZiU jako pierwsza szkoła w Polsce otrzyma certyfikat Kreatora Zdrowego Żywienia. Takie wyróżnienie pozwoli docenić zaangażowanie placówki w podnoszenie jakości zajęć dydaktycznych. Wydarzenie organizowane jest przez szkołę pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, Wojewody Śląskiego, Marszałka Województwa Śląskiego, Prezydenta Miasta Sosnowca oraz Kuratorium Oświaty w Katowicach. Jego uczestnikami będą przedstawiciele lokalnych władz samorządowych oraz przedsiębiorcy, m.in. z Alior Banku, BIO-NET, Aktin, Inter Cars, Biura Podróży Abraksas, Hotelu Novotel Katowice, Hotelu Mercure Katowice, Hotelu Vienna House Katowice, Cukierni Bolero, Cukierni Maciuś, Manufaktury Pieczywa Maciuś oraz innych firm działających w Sosnowcu i jego okolicy.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: Adepci Zdrowia Sodexo Polska, gastronomia, Sodexo Polska
Pola Weinert 12 maja, 2025 1 maja, 2025
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Four Points by Sheraton we Wrocławiu Nowy hotel Four Points by Sheraton we Wrocławiu
Natępny Ekspozycja produktów w sklepie gastronomicznym Ekspozycja produktów w sklepie gastronomicznym: jak przyciągnąć uwagę klientów?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

Barback – czy potrzebny Ci pomocnik barmana?
Gastronomia

Barback – czy potrzebny Ci pomocnik barmana?

13 czerwca, 2025
Strefa zabaw w restauracji
Gastronomia

Strefa zabaw w restauracji – jak zorganizować kącik zabaw dla dzieci?

12 czerwca, 2025
Ekologiczne certyfikaty i normy w gastronomii
Gastronomia

Ekologiczne certyfikaty i normy w gastronomii. Jak dostosować ofertę do wymogów rynku?

11 czerwca, 2025
Henkell Freixenet Polska
Gastronomia

Henkell Freixenet Polska świętuje 35 lat na polskim rynku

10 czerwca, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?