HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Zielona transformacja w branży HoReCa
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Trendy i inspiracje

Zielona transformacja w branży HoReCa

Opublikowano 12 grudnia, 2023
Udostępnij
Zielona transformacja w branży HoReCa
UDOSTĘPNIJ

Tego trendu już nie da się zatrzymać – globalna transformacja to zjawisko, które dotyka już niemal każdą branżę, w tym HoReCa. Ograniczenie wpływu działalności firm na środowisko i klimat jest wyzwaniem, przed którym stoją hotelarze, restauratorzy i inni przedstawiciele sektora HoReCa. Sprawdźmy zatem, jak przeprowadzić zieloną transformację w branży HoReCa, aby na tym nie stracić.

Spis treści
Czym jest Europejski Zielony Ład?Zielona transformacja a branża HoReCaWyzwania, przed jakimi stoi HoReCaKoszty działalności w sektorze HoReCa a zielona transformacja

Czym jest Europejski Zielony Ład?

Europejski Zielony Ład jest to strategia rozwoju, której celem jest neutralność klimatyczna, dążenie do zasobooszczędności oraz do stworzenia nowoczesnego modelu gospodarki.

Baner poziomy w środku wpisu

Fundamentalnym założeniem Europejskiego Zielonego Ładu jest strategia o nazwie „Od pola do stołu”, która jest ściśle powiązana z branżą HoReCa. Jej celem jest stworzenie bardziej zrównoważonego i zdrowszego systemu żywnościowego, zapewniającego dostęp do zdrowej, przystępnej cenowo i zrównoważonej żywności, przy jednoczesnym zapewnieniu uczciwych zysków w łańcuchu żywnościowym. Ważnym celem tej strategii ma być maksymalne ograniczenie używania pestycydów, antybiotyków i nawozów w produkcji żywności. Dzięki temu ma wzrosnąć znaczenie rolnictwa ekologicznego oraz zdrowego odżywiania.

W konsekwencji ma to doprowadzić do trzech bardzo ważnych korzyści – konsumenci zyskają pewność, że wybierają bezpieczne produkty spożywcze, nastąpi redukcja emisji gazów cieplarnianych, a do tego dojdzie do zmniejszenia kosztów.

Aby zachować konkurencyjność i sprostać oczekiwaniom konsumentów, branża HoReCa powinna sięgać po lokalne i ekologiczne produkty, ograniczyć ilość mięsa w menu, a także odpowiednio dopasować swoją ofertę.

Zielona transformacja a branża HoReCa

Dynamiczne zmiany preferencji konsumentów sprawiają, że branża HoReCa nie może ich ignorować. Goście restauracyjni coraz częściej wymagają, aby w menu znalazły się roślinne alternatywy dla mięsa, zdrowa żywność czy wegańskie potrawy. Jeśli chodzi o hotele, coraz częściej goście rezygnują ze sprzątania pokoi czy codziennej wymiany ręczników. Wszystkie te kwestie są podyktowane wzrostem świadomości na temat tego, jak konsumpcja i działalność firm z branży HoReCa wpływają na środowisko naturalne. 

Zgodnie z badaniem PwC 92% Polaków deklaruje, że dbanie o środowisko naturalne jest dla nich bardzo ważne. Z kolei aż 75% deklaruje, że już teraz stara się zachowywać odpowiedzialnie wobec społeczeństwa i środowiska.

Prognozy wskazują, że już wkrótce (za 5-10 lat), głównie młodzi, konsumenci oraz inwestorzy, a być może nawet pracownicy będą oczekiwali tworzenia raportów ESG. Co to jest? To zbiór wskaźników, które pozwalają na mierzenie społecznej odpowiedzialności biznesu w zakresie tego, jak przedsiębiorstwo wpływa na środowisko, społeczeństwo oraz przestrzeganie ładu korporacyjnego. Być może nawet dojdzie do tego, że firmy, które nie dostarczą raportu ESG nie będą brały udziału w dalszej analizie przez instytucje finansowe i przez inwestorów.

Wyzwania, przed jakimi stoi HoReCa

Od branży HoReCa oczekuje się już teraz, aby wdrożyła zmiany takie jak:

  • ograniczenie zużycia surowców;
  • ograniczenie powstawania odpadów;
  • redukcja emisji gazów cieplarnianych;
  • zmniejszenie marnotrawstwa jedzenia;
  • ograniczenie zużycia energii i wody;
  • wzrost znaczenia produktów z recyklingu;
  • edukacja konsumenta na temat proekologicznych postaw.

Koszty działalności w sektorze HoReCa a zielona transformacja

Właściciele firm z branży HoReCa obawiają się, że zielona transformacja zwiększy i tak ciągle rosnące koszty prowadzenia działalności, a w konsekwencji doprowadzi do pogorszenia się ich płynności finansowej. Jednak rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Jednym z celów zielonej transformacji w sektorze HoReCa ma być właśnie zmniejszenie kosztów prowadzenia firm. W jaki sposób? Oto kilka metod:

  • Wdrożenie systemu HACCP obliguje firmy z branży HoReCa do przestrzegania dwóch bardzo ważnych zasad – FiFi i FeFo. Mają one doprowadzić do ciągłego monitorowania temperatury w urządzeniach chłodniczych oraz weryfikowania jakości przyjmowanych dostaw żywności. To z kolei są skuteczne sposoby na ograniczenie odpadów i przeciwdziałanie marnotrawstwu artykułów spożywczych.
  • Wdrożenie strategii Zero Waste oraz prawidłowej gospodarki magazynowej.
  • Maksymalne dopasowanie oferty do aktualnych oczekiwań konsumentów.
  • Możliwość skorzystania z dofinansowań na wdrażanie założeń zielonej transformacji w firmie.
  • Korzystanie z energii odnawialnej.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 16 stycznia, 2024 12 grudnia, 2023
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Jak wybrać wyposażenie kuchenne? Poradnik dla restauratorów Jak wybrać wyposażenie kuchenne? Poradnik dla restauratorów
Natępny Nowości w technologii gastronomicznej. W jakie rozwiązania warto inwestować? Nowości w technologii gastronomicznej. W jakie rozwiązania warto inwestować?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

Wydarzenia gastronomiczne jako narzędzie marketingowe
Trendy i inspiracjeWydarzenia

Wydarzenia gastronomiczne jako narzędzie marketingowe – jak promować lokal?

15 maja, 2025
lody włoskie
Trendy i inspiracje

Świderki amerykańskie i lody włoskie – dlaczego warto wprowadzić je do swojego lokalu gastronomicznego?

30 kwietnia, 2025
Majówkowa uczta smaku: odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla
Trendy i inspiracje

Majówkowa uczta smaku – odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla

24 kwietnia, 2025
HorecaTrendy i inspiracje

Wyposażenie sal bankietowych na komunie i wesela – trendy na rok 2025

14 kwietnia, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?