HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Zucchiolo – mówią o nim wszyscy! Co wiemy o nowym warzywie?
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Trendy i inspiracje

Zucchiolo – mówią o nim wszyscy! Co wiemy o nowym warzywie?

Opublikowano 29 lipca, 2024
Udostępnij
Zuchiolo
UDOSTĘPNIJ

Wygląda jak mini dynia, a smakuje jak połączenie ogórka i cukinii. Zucchiolo – wynik pracy hiszpańskich naukowców – to zupełnie nowe warzywo na rynku, które szybko stało się tematem nr 1 wśród konsumentów i branży spożywczej. Czy ma szansę stać się gwiazdą Twojego menu?

Spis treści
Zucchiolo – trochę cukinia, trochę ogórekWarzywo uniwersalneWartości odżywcze zucchioloGdzie można kupić zucchiolo?Zucchiolo – nowa gwiazda Twojego menu?

Zucchiolo – trochę cukinia, trochę ogórek

Zucchiolo to wynik pięcioletnich badań hiszpańskiej grupy biotechnologicznej Beyond Seeds współpracującej z lokalnymi instytutami rolnictwa.

Baner poziomy w środku wpisu

To nowe warzywo – połączenie cukinii i ogórka – pochodzi z rodziny Cucurbita maxima, tzn. dyniowatych. Jego nazwa to połączenie włoskich słów: zucchini (cukinia) i cetriolo (ogórek), z kolei z wyglądu przypomina małą, żółtą lub zieloną dynię. Ma około 7-10 centymetrów średnicy i waży ok. 250 gramów.

Zucchiolo szybko zdobyło uznanie, zdobywając pierwsze miejsce na targach Fruit Logistica Innovation Awards.

Warzywo uniwersalne

Naukowcy z Beyonds Seeds i hiszpańskiego Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołóstwa opisują zucchiolo jako „warzywo uniwersalne”, które można uprawiać zarówno w szklarni, jak i warunkach klimatu śródziemnomorskiego. Powstało kilka odmian tego warzywa – tak aby jego uprawa była możliwa również jesienią i zimą.

Jego uniwersalność wynika też z szerokich możliwości spożycia – można je zjeść na surowo i po obróbce termicznej. Ponadto zucchiolo można przechowywać z powodzeniem do kilku tygodni, nawet w pokojowej temperaturze, co na pewno będzie dużym ułatwieniem zarówno dla restauratorów, jak i konsumentów.

Wartości odżywcze zucchiolo

Zucchiolo wyróżnia się nie tylko swoją wszechstronnością, ale i bogactwem wartości odżywczych. Jego twórcy przekonują, że jest źródłem witamin A, C i z grupy B, a także antyoksydantów, w tym polifenoli. Dostarcza również minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, jod i potas.

Gdzie można kupić zucchiolo?

Dzięki współpracy hiszpańskich firm Unica i Granda La Palma zucchiolo jest obecnie wprowadzane na szeroką skalę na rynek europejski. Uprawiane jest zarówno w szklarniach w klimacie śródziemnomorskim, jak i w Ameryce Południowej. W Polsce zucchiolo jest już dostępne w niektórych sklepach i na straganach, a jego ceny zaczynają się już od 3,99 zł za sztukę.

Zucchiolo – nowa gwiazda Twojego menu?

Przez swój innowacyjny profil smakowy, łatwość w uprawie i wszechstronność zucchiolo ma potencjał, by stać się stałym elementem europejskiej diety.

Właśnie teraz, kiedy to nowe warzywo rozbudza apetyty i ciekawość, jest idealny moment na włączenie go do Twojego menu. Wykorzystaj zucchiolo jako bazę do sałatek lub jako główny składnik ciepłych dań – np. lekkostrawnej zupy krem czy kolorowego stir-fry.Dzięki temu, że zucchiolo utrzymuje świeżość przez wiele tygodni, możesz być elastyczny z zapasami i nie martwić się o szybkie zużycie. Udanych eksperymentów w kuchni i smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

TAGGED: Beyond Seeds, cena, cukinia, dynia, Fruit Logistica Innovation Awards, minerały, nowe warzywo, ogórek, Polska, przepisy, sałatka, stir-fry, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, zucchiolo, zupa krem
marketing 22 lipca, 2024 29 lipca, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Zakaz palenia Zakaz palenia w hotelu. Co robić, gdy goście go ignorują?
Natępny Opinie restauracji Recenzje restauracji – jak zachęcić klientów, by zostawiali ich więcej?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

Wydarzenia gastronomiczne jako narzędzie marketingowe
Trendy i inspiracjeWydarzenia

Wydarzenia gastronomiczne jako narzędzie marketingowe – jak promować lokal?

15 maja, 2025
lody włoskie
Trendy i inspiracje

Świderki amerykańskie i lody włoskie – dlaczego warto wprowadzić je do swojego lokalu gastronomicznego?

30 kwietnia, 2025
Majówkowa uczta smaku: odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla
Trendy i inspiracje

Majówkowa uczta smaku – odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla

24 kwietnia, 2025
HorecaTrendy i inspiracje

Wyposażenie sal bankietowych na komunie i wesela – trendy na rok 2025

14 kwietnia, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?