Zbliżają się Walentynki i chcesz przygotować specjalne menu na tę okazję? Przyciągnij do restauracji pary, które chcą spędzić ten dzień w wyjątkowy sposób. Zadbaj o romantyczną muzykę, ale również o dekoracje, które podkreślą nastrój. Najważniejsze są przepyszne dania na Walentynki. Poznaj nasze propozycje!
Krewetki w winie z czosnkiem i masłem
Czy wiesz, że krewetki to doskonały afrodyzjak? Dlatego nie może ich zabraknąć w specjalnym menu na Walentynki. Proponujemy klasyczne danie, które podbije kubki smakowe wszystkich klientów. Przygotuj krewetki w delikatnym sosie z białego wina, czosnku i masła. Zaproponuj to danie, jako przystawkę, która jest lekka i zachwyca pełnią smaku. To wyjątkowe połączenie smaków z pewnością rozgrzeje serca gości w restauracji.
Filet z migdałami w sosie borówkowym
Czas na idealne danie na Walentynki specjalnie dla miłośników mięsa. Filet z kurczaka w migdałowej panierce to świetny wybór na danie główne. Mięso powinno być przyrumienione na złoto. Koniecznie podaj je z aromatycznym sosem borówkowym, który rewelacyjnie podbije smak dania. Mięso zachwyci elegancją i wykwintnym charakterem, dlatego stanowi idealną propozycję na Walentynki.
Risotto z truflami
Trufle to kolejny afrodyzjak, który po prostu musi znaleźć się karcie na Walentynki. Proponujemy klasyczne risotto, zachwycające kremową konsystencją i głębokim smakiem. Kilka plastrów trufli sprawi, że danie zyska luksusowego charakteru, a przede wszystkim będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Po takie danie chętnie sięgają pary, które szukają czegoś wyjątkowego i wyrafinowanego.
Łosoś w marynacie z pomarańczy i imbiru
Prawdziwie rozgrzewająca marynata z pomarańczy i imbiru sprawia, że łosoś zyskuje cytrusowego aromatu. Jednocześnie dodatki dobrze komponują się z bogatym smakiem łososia. Dzięki temu danie będzie eleganckie, ale również oryginalne i dopasowane do Walentynkowej karty.
Ravioli z ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym z szafranem
Szukasz pomysłu na danie walentynkowe do restauracji, które na pewno zasmakuje gościom? Postaw na dania kuchni włoskiej – Polacy wprost uwielbiają tę kuchnię. Zaserwuj delikatne ravioli z nadzieniem z kremową ricottą i szpinakiem. Całość uzupełnij pysznym sosem śmietanowym z nutą szafranu, który nada daniu szlachetności i oryginalnego smaku.
Tarta z warzywami grillowanymi i serem feta
Dania na Walentynki do restauracji wcale nie muszą być wymyślne. Doskonałym rozwiązaniem są także klasyczne potrawy typu tarta z warzywami grillowanymi. Zaproponuj gościom niecodzienny sposób podawania tego dania – przynieś formę z porcją dla dwóch osób i pozwól gościom samodzielnie nałożyć sobie jedzenie.
Tarta z chrupiącego ciasta francuskiego z warzywami grillowanymi – z cukinią, bakłażanem, papryką, cebulą i pomidorem to świetna propozycja dla wegetarian. Idealnym dodatkiem będzie ser feta, który nada tarcie bardziej wyrazistego smaku.
Suflet z cukinii z serem parmezan
Jakie jeszcze dania na Walentynki dla wegetarian warto zaproponować w restauracji? Postaw na elegancki i smaczny suflet z cukinii z dodatkiem sera parmezan. Delikatna konsystencja sufletu połączona z intensywnym smakiem sera parmezan z pewnością zyska uznanie gości.
Suflet czekoladowy z ganache i malinami
Na Walentynki świetnym wyborem będzie też obłędny deser. Koniecznie znajdź inspirację na deser na Walentynki do restauracji, który wspaniale uzupełni ten wyjątkowy wieczór. Proponujemy Ci suflet czekoladowy z delikatnym ganache z malinami. Gorący, puchaty suflet otulony kremową czekoladą z dodatkiem świeżych malin – gwarantujemy, że to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Z pomocą takiego deseru rozgrzejesz serca zakochanych.
Tarta z truskawkami i kremem mascarpone
Szukasz kolejnej propozycji na deser na Walentynki? W menu Twojej restauracji nie może zabraknąć słodkości z truskawkami – to prawdziwy symbol święta zakochanych! Postaw na uwielbianą klasykę, czyli tartę z kruchego ciasta, świeżych truskawek i delikatnego kremu mascarpone. To naprawdę smakowite połączenie słodkości i lekkości.
Koktajl miłosny z malinami i prosecco
Do menu na Walentynki warto dodać też okazjonalne drinki – w wersji bezalkoholowej i z alkoholem. Idealnym zwieńczeniem miłego wieczoru w restauracji będzie wypicie prawdziwego koktajlu miłosnego. Mieszanka świeżych malin i prosecco tworzy lekki i orzeźwiający napój. Warto podkręcić smak drinka przy pomocy odrobiny soku z limonki.
Masz już przygotowane menu na Walentynki dla restauracji? Jeśli nie, zainspiruj się naszymi propozycjami i zachwyć gości wybornymi smakami – przystawkami, daniami głównymi, deserami i napojami.