HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2025 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Jakie warzywa i owoce warto dodać do menu wczesną wiosną?
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Gastronomia

Jakie warzywa i owoce warto dodać do menu wczesną wiosną?

Opublikowano 25 lutego, 2024
Udostępnij
Menu degustacyjne – inspiracje i zasady
UDOSTĘPNIJ

Zmiana pora roku to najlepszy znak na to, że pora odświeżyć menu lokalu gastronomicznego. Czas wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, które królują wczesną wiosną – w marcu i kwietniu. Przekonaj się zatem, jakie warzywa i owoce warto dodać do menu wczesną wiosną, aby oszczędzić i stworzyć pyszne dania.

Spis treści
Sezonowe warzywa i owoce w marcu i kwietniu – jakie dodać do menu w restauracji?SzparagiBrukselkaRzodkiewkiSzpinakRabarbarGruszki

Sezonowe warzywa i owoce w marcu i kwietniu – jakie dodać do menu w restauracji?

Początek wiosny kojarzy się z kolorami, świeżością i soczystymi smakami. Już w marcu i kwietniu możesz zaserwować gościom pyszne dania przygotowane z sezonowych produktów. Jakie warzywa i owoce warto dodać do menu wczesną wiosną? Przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych produktów, z których wyczarujesz wiele przepysznych dań.

Baner poziomy w środku wpisu

Szparagi

Gdy myślisz o warzywach typowych dla wiosny, to z pewnością pierwsze na myśl przychodzą Ci szparagi. Goście restauracyjni także kojarzą szparagi z nadejściem wiosny, więc po prostu nie może ich zabraknąć w menu. Tym bardziej że są nie tylko pyszne, ale też bogate w witaminy, minerały i błonnik. Są też bardzo wdzięcznym składnikiem wielu potraw – możesz je piec, gotować lub grillować.

Jakie dania ze szparagami warto dodać do menu restauracji? Oto kilka przykładów:

  • szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej;
  • quiche ze szparagami i serem feta;
  • risotto ze szparagami;
  • sałatka z grillowanymi szparagami, pomarańczą i migdałami.

Brukselka

Marzec i kwiecień to czas, gdy warto sięgnąć po świeżą brukselkę. Choć to warzywo wywołuje skrajne emocje – niektórzy ją uwielbiają, a inni nienawidzą – to i tak warto zaproponować kilka dań z brukselką w roli głównej. 

Brukselka jest bogata w witaminy C, K, błonnik i przeciwutleniacze, a do tego zachwyca swoją uniwersalnością w kuchni – możesz ją gotować, piec, dodawać do sałatek lub sauté.

Oto przykładowe potrawy z brukselką:

  • sałatka z pieczoną brukselką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym;
  • risotto z brukselką i pieczonymi grzybami;
  • pieczona brukselka z boczkiem;
  • brukselka w sosie miodowo-musztardowym.

Rzodkiewki

Świeża, lekko ostra rzodkiewka to symbol wiosny, którego nie może zabraknąć w restauracyjnym menu. To jedno z pierwszych warzyw kiełkujących wiosną, więc już w połowie marca możesz wprowadzić rzodkiewki do karty. Świetnie sprawdzą się, jako przekąska, składnik kanapek i sałatek, a nawet jako najważniejszy element zupy. Ich charakterystyczny smak sprawi, że każde danie zyska więcej pazura.

Sprawdź, jakie dania przyrządzić z rzodkiewek. Oto kilka przykładów:

  • zupa krem z rzodkiewek;
  • sałatka z rzodkiewką, szpinakiem i pomarańczą;
  • rzodkiewki marynowane;
  • tarta z rzodkiewką, ricottą i miodem.

Szpinak

Szpinak to świetny dodatek do wielu dań – zarówno przystawek, jak i zup, sałatek oraz dań głównych. Choć jego smak jest dość neutralny, to z pomocą wyrazistych dodatków stworzysz wyjątkowe dania, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dlaczego warto dodać szpinak do sezonowego menu? Ze względu na właściwości zdrowotne tego składnika – szpinak jest bogaty w żelazo, wapń, witaminę A, C, K, błonnik i kwas foliowy. 

Przedstawiamy kilka pomysłów na dania ze szpinakiem, które możesz zaserwować gościom w restauracji:

  • sałatka ze szpinakiem, truskawkami i orzechami;
  • quiche ze szpinakiem i pieczarkami;
  • szpinakowe curry z ciecierzycą;
  • roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem mozzarella.

Rabarbar

Trudno sobie wyobrazić wczesną wiosnę bez rabarbaru – to jedno z najbardziej charakterystycznych owoców wiosennych, które zaskakuje uniwersalnością i smakiem. Delikatna kwasowość świetnie sprawdza się w deserach, dżemach, kompotach, ale też w sosach. Wbrew pozorom rabarbar warto wprowadzić do menu nie tylko jako składnik wypieków, ale również do dań wytrawnych np. w formie sosu do mięsa.

Przygotowaliśmy kilka inspiracji na wiosenne dania z rabarbarem, oto one:

  • sorbet z rabarbarem i cytryną;
  • chutney z rabarbarem i imbirem;
  • tarta z rabarbarem i migdałami;
  • rabarbarowy sernik.

Gruszki

Jakie warzywa i owoce warto dodać do menu wczesną wiosną? Sezon na gruszki nie powinien być kojarzony jedynie z jesienią. Możesz je też serwować w marcu, kwietniu lub w maju. Tym bardziej że gruszki zachwycają słodkością i soczystością, a także bogactwem minerałów i witamin. Przyrządzisz też wiele potraw z gruszkami w roli głównej. Możesz je podawać w formie surowej, pieczonej, grillowanej czy nawet w formie ugotowanego kompotu. Sprawdź, jakie dania przyrządzisz z gruszek. Oto nasi faworyci:

  • gruszki w sosie karmelowym;
  • zupa krem z gruszką i porem;
  • sałatka z gruszką, rukolą, serem kozim i karmelizowanymi orzechami włoskimi;
  • filet z kurczaka w sosie gruszkowo-imbirowym.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 19 marca, 2024 25 lutego, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Menu degustacyjne – inspiracje i zasady Nocleg po królewsku – rezydencja z The Crown do wynajęcia
Natępny Złoto i srebro dla Polski na Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2024 Złoto i srebro dla Polski na Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2024
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej podobnych

Akcja „Mionetto on Tour” nie zwalnia tempa
Gastronomia

Akcja „Mionetto on Tour” nie zwalnia tempa

17 listopada, 2025
Kiedy piec piernik w lokalu? Piernik staropolski
Gastronomia

Kiedy piec piernik w lokalu?

17 listopada, 2025
Elegancko podany deser w głębokim, białym talerzu. Deser składa się z warstwy czerwonego musu lub galaretki, bitej śmietany, pokruszonego ciemnego ciasta (crumble) i bezowych "zębów".
Gastronomia

Last Call! Te restauracje koniecznie musisz odwiedzić w ostatnich dniach RestaurantWeek®!

10 listopada, 2025
Kelnerka z krótkimi, kręconymi włosami w białej koszuli i brązowym fartuchu, podaje terminal płatniczy kobiecie siedzącej przy małym stoliku w nowoczesnej kawiarni lub restauracji.
Gastronomia

Strój personelu to Twoja wizytówka. Dlaczego odzież gastronomiczna to koszt, który się zwraca?

7 listopada, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
HorecalineHorecaline
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?