Zmiana pora roku to najlepszy znak na to, że pora odświeżyć menu lokalu gastronomicznego. Czas wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, które królują wczesną wiosną – w marcu i kwietniu. Przekonaj się zatem, jakie warzywa i owoce warto dodać do menu wczesną wiosną, aby oszczędzić i stworzyć pyszne dania.
Sezonowe warzywa i owoce w marcu i kwietniu – jakie dodać do menu w restauracji?
Początek wiosny kojarzy się z kolorami, świeżością i soczystymi smakami. Już w marcu i kwietniu możesz zaserwować gościom pyszne dania przygotowane z sezonowych produktów. Jakie warzywa i owoce warto dodać do menu wczesną wiosną? Przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych produktów, z których wyczarujesz wiele przepysznych dań.
Szparagi
Gdy myślisz o warzywach typowych dla wiosny, to z pewnością pierwsze na myśl przychodzą Ci szparagi. Goście restauracyjni także kojarzą szparagi z nadejściem wiosny, więc po prostu nie może ich zabraknąć w menu. Tym bardziej że są nie tylko pyszne, ale też bogate w witaminy, minerały i błonnik. Są też bardzo wdzięcznym składnikiem wielu potraw – możesz je piec, gotować lub grillować.
Jakie dania ze szparagami warto dodać do menu restauracji? Oto kilka przykładów:
- szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej;
- quiche ze szparagami i serem feta;
- risotto ze szparagami;
- sałatka z grillowanymi szparagami, pomarańczą i migdałami.
Brukselka
Marzec i kwiecień to czas, gdy warto sięgnąć po świeżą brukselkę. Choć to warzywo wywołuje skrajne emocje – niektórzy ją uwielbiają, a inni nienawidzą – to i tak warto zaproponować kilka dań z brukselką w roli głównej.
Brukselka jest bogata w witaminy C, K, błonnik i przeciwutleniacze, a do tego zachwyca swoją uniwersalnością w kuchni – możesz ją gotować, piec, dodawać do sałatek lub sauté.
Oto przykładowe potrawy z brukselką:
- sałatka z pieczoną brukselką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym;
- risotto z brukselką i pieczonymi grzybami;
- pieczona brukselka z boczkiem;
- brukselka w sosie miodowo-musztardowym.
Rzodkiewki
Świeża, lekko ostra rzodkiewka to symbol wiosny, którego nie może zabraknąć w restauracyjnym menu. To jedno z pierwszych warzyw kiełkujących wiosną, więc już w połowie marca możesz wprowadzić rzodkiewki do karty. Świetnie sprawdzą się, jako przekąska, składnik kanapek i sałatek, a nawet jako najważniejszy element zupy. Ich charakterystyczny smak sprawi, że każde danie zyska więcej pazura.
Sprawdź, jakie dania przyrządzić z rzodkiewek. Oto kilka przykładów:
- zupa krem z rzodkiewek;
- sałatka z rzodkiewką, szpinakiem i pomarańczą;
- rzodkiewki marynowane;
- tarta z rzodkiewką, ricottą i miodem.
Szpinak
Szpinak to świetny dodatek do wielu dań – zarówno przystawek, jak i zup, sałatek oraz dań głównych. Choć jego smak jest dość neutralny, to z pomocą wyrazistych dodatków stworzysz wyjątkowe dania, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dlaczego warto dodać szpinak do sezonowego menu? Ze względu na właściwości zdrowotne tego składnika – szpinak jest bogaty w żelazo, wapń, witaminę A, C, K, błonnik i kwas foliowy.
Przedstawiamy kilka pomysłów na dania ze szpinakiem, które możesz zaserwować gościom w restauracji:
- sałatka ze szpinakiem, truskawkami i orzechami;
- quiche ze szpinakiem i pieczarkami;
- szpinakowe curry z ciecierzycą;
- roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem mozzarella.
Rabarbar
Trudno sobie wyobrazić wczesną wiosnę bez rabarbaru – to jedno z najbardziej charakterystycznych owoców wiosennych, które zaskakuje uniwersalnością i smakiem. Delikatna kwasowość świetnie sprawdza się w deserach, dżemach, kompotach, ale też w sosach. Wbrew pozorom rabarbar warto wprowadzić do menu nie tylko jako składnik wypieków, ale również do dań wytrawnych np. w formie sosu do mięsa.
Przygotowaliśmy kilka inspiracji na wiosenne dania z rabarbarem, oto one:
- sorbet z rabarbarem i cytryną;
- chutney z rabarbarem i imbirem;
- tarta z rabarbarem i migdałami;
- rabarbarowy sernik.
Gruszki
Jakie warzywa i owoce warto dodać do menu wczesną wiosną? Sezon na gruszki nie powinien być kojarzony jedynie z jesienią. Możesz je też serwować w marcu, kwietniu lub w maju. Tym bardziej że gruszki zachwycają słodkością i soczystością, a także bogactwem minerałów i witamin. Przyrządzisz też wiele potraw z gruszkami w roli głównej. Możesz je podawać w formie surowej, pieczonej, grillowanej czy nawet w formie ugotowanego kompotu. Sprawdź, jakie dania przyrządzisz z gruszek. Oto nasi faworyci:
- gruszki w sosie karmelowym;
- zupa krem z gruszką i porem;
- sałatka z gruszką, rukolą, serem kozim i karmelizowanymi orzechami włoskimi;
- filet z kurczaka w sosie gruszkowo-imbirowym.