Raz na 4 lata odbywa się najstarszy konkurs kulinarny na świecie. W tegorocznej edycji Olimpiady Kulinarnej IKA 2024 Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy odniosła sukces – do kraju wrócili ze złotym i srebrnymi medalami. Poznajmy bliżej zwycięzców.
Olimpiada Kulinarna IKA 2024 – Polska z medalami!
Olimpiada Kulinarna IKA uznawana jest największy i najstarszy konkurs sztuki kulinarnej, który przyciąga swoim prestiżem kucharzy z całego świata. Podczas IKA kucharze mogą zaprezentować pełne spektrum swoich umiejętności, inspirować się nawzajem, a nawet wypromować swoje zdolności.
Tegoroczny konkurs odbywał się w dniach 2-7 lutego 2024 w Stuttgarcie. W wydarzeniu brało udział 2000 szefów kuchni z całego świata. Reprezentowała nas Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, która wróciła do kraju z dwoma krążkami – ze złotym i srebrnymi medalami!
Sukces Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy
Polska reprezentacja pojechała na IKA 2024 pod przewodnictwem eksperta z Instytutu Kulinarnego Transgourmet Bartosza Petera, a także managera Sebastiana Krauzowicza. Kucharze zostali docenieni srebrnymi medalami w dwóch kategoriach – Restaurant of Nations (kucharze mieli za zadanie przygotować w ciągu sześciu godzin 110 porcji z 3-daniowego menu) oraz Chef’s Table (w tej kategorii kucharze otrzymali zadanie stworzenia rozbudowanego menu dla 12 osób).
Do Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy należeli:
- Bartosz Peter – kapitan
- Marcin Gruszka – kucharz
- Maciej Hippler – kucharz
- Sebastian Plasota – kucharz
- Tomasz Ziółkowski – kucharz
- Michał Świerad – cukiernik
- Angelika Chwyć – cukiernik
- Łukasz Wódz – asystent
- Wojciech Waliszewski – asystent
To nie pierwszy sukcesy naszej kadry. W poprzedniej edycji Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy przywiozła z Olimpiady Kulinarnej 3 srebrne medale w kategoriach – Restaurant of Nations seniorów, Chef’s Table i Restaurant of Nations juniorów.
Juniorka ze złotym medalem!
Niewątpliwym sukcesem może pochwalić się reprezentantka Narodowej Kadry Polski Kucharzy Juniorów. Weronika Gurynow wywalczyła złotym medal w kategorii Culinary Art. Jury docenili umiejętności kulinarne Weroniki – podczas konkursu wzięto pod uwagę takie aspekty jak smak, jakość składników, konsystencja, zastosowane techniki, symetria, ale też zapach oraz temperatura dania i talerza.
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom!