Pistacje zostały ogłoszone najpopularniejszymi i najmodniejszymi orzechami 2023 roku. Co sprawiło, że konsumenci tak chętnie wybierają te orzechy? Sekretem jest ich wyjątkowy smak, niespotykany, zielony kolor, a także wyjątkowy aromat. Przekonaj się, co jeszcze sprawiło, że pistacje są tak popularne i nie może ich zabraknąć w menu także w 2024 roku.
Fenomen pistacji – co sprawiło, że pistacje były najpopularniejszym orzechem 2023 roku?
Popularność pistacji w 2023 roku była widoczna na całym świecie. Ten globalny trend chętnie wykorzystywano nie tylko w branży gastronomicznej, ale również odzieżowej, wnętrzarskiej, a nawet zainspirował znane marki do stworzenia perfum z nutą pistacji.
Co sprawiło, że te orzechy wzbudziły tak duże zainteresowanie na całym świecie? Duży wpływ miała na to pandemia oraz chęć dbania o swoje zdrowie. Właśnie to sprawiło, że wiele osób zaczęło jeszcze chętniej sięgać po wartościowe przekąski. Wtedy postawiono na pistacje, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka.
Czy jedynie aspekty zdrowotne przyczyniły się do prawdziwego boom na pistacje? Oczywiście, że nie. Ogromne znaczenie miał też ich wygląd, który dodaje daniom oryginalnego charakteru. Uwagę przyciąga zielony kolor, wyróżniający smak i ogromna uniwersalność. Dzięki temu lokale i sieci gastronomiczne wręcz prześcigają się w tworzeniu coraz to nowszych połączeń smakowych z pistacją w roli głównej.
Jak popularność pistacji jest wykorzystywana w branży gastronomicznej?
Coraz trudniej jest sobie wyobrazić kawiarnię, cukiernię czy nawet restaurację bez chociaż jednego napoju, wypieku lub dania zawierającego pistację. Świetnie wykorzystali ten trend światowi liderzy np. Starbucks, który wprowadził do karty napoje Pistachio Cream Cold Brew oraz Pistachio Latte.
Ten modny orzech świetnie sprawdza się nie tylko do napojów. Prawdziwym hitem w 2023 roku były też rogaliki i rollsy z pistacjowym kremem – koniecznie z posypką z liofilizowanych malin. To nadal nie koniec, bo w kartach królowały też:
- pistacjowe tiramisu,
- lody pistacjowe,
- rolady z kremem pistacjowym,
- makaroniki pistacjowe,
- torty z kremem pistacjowym, białą czekoladą i maliną.
Koniec 2023 roku wcale nie oznacza zakończenia boom na pistacje. Wszystko wskazuje na to, że również w 2024 roku pistacje nadal będą królowały w branży gastronomicznej, a do 2027 roku wartość rynku pistacji ma wynieść kilka miliardów dolarów. W Twoim menu nadal nie ma napojów lub deserów pistacjowych? Zatem spiesz się i skorzystaj z tego trendu, aby wyróżnić swój lokal na tle konkurencji i spełnić oczekiwania klientów!