HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2025 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: 3 najważniejsze trendy w cateringu
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Trendy i inspiracje

3 najważniejsze trendy w cateringu

Opublikowano 1 marca, 2024
Udostępnij
Influencer marketing w hotelarstwie – jak zrobić go dobrze?
UDOSTĘPNIJ

Prowadzisz firmę cateringową? W takim razie o tych 3 trendach musisz wiedzieć! Przekonaj się, czego oczekują klienci w 2024 roku i jak dopasować swoją firmę do ich potrzeb. Oto nasze TOP 3 wśród trendów cateringowych.

Spis treści
3 trendy w cateringu – absolutne must have w 2024!Kierunek dieta roślinnaFinger food – jedzenie na raz!Monochromatyczne dania – jednokolorowe szaleństwo!

3 trendy w cateringu – absolutne must have w 2024!

Kierunek dieta roślinna

Podobnie jak w 2023 roku tak samo w 2024 roku dużą popularnością będzie cieszyła się dieta roślinna. Grono weganów i wegetarian będzie sukcesywnie się powiększać, ale też osoby, które jedzą mięso, chętnie będą zamawiały dania z żywności pochodzenia roślinnego.

Baner poziomy w środku wpisu

Ograniczanie spożycia mięsa i nabiału pochodzenia zwierzęcego to trend, który ma zapewnić liczne korzyści dla naszego zdrowia – obniżenie ryzyka chorób serca i otyłości. Zmniejszenie spożycia produktów mięsnych pozwala również skuteczniej troszczyć się o środowisko naturalne.

Bazą diety roślinnej są zboża, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona oraz warzywa i owoce. Usunięte zostały takie produkty jak ryby, mięso, owoce morza, nabiał, jaja i miód. Nieco większe odchylenia od tych zasad czekają na miłośników dań wegetariańskich, którzy po prostu decydują się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.

Popularność diet pudełkowych z dietą roślinną rośnie, dlatego koniecznie dodaj je do swojej oferty.

Finger food – jedzenie na raz!

Jakie trendy cateringowe 2024 powinny jeszcze zwrócić Twoją uwagę? Finger food, czyli małe dania czy raczej przekąski do zjedzenia jednym kęsem to idealny trend na domówkę, przyjęcia rodzinne, jako przekąska podczas szkoleń biznesowych, konferencji, narad czy bankietów. Doskonale wpisują się również w szybkie tempo życia współczesnych odbiorców. Małe przekąski możesz zjeść na stojąco lub rozkoszować się nimi jednocześnie czytając, pisząc czy pracując.

Niepotrzebna staje się zastawa stołowa, dlatego finger food najlepiej sprawdzi się podczas nieformalnych spotkań lub jako dodatek np. w ramach szwedzkiego stołu. 

Jakie finger food będą najchętniej wybierane w 2024 roku? Zdrowe i pełnowartościowe dania na jeden kęs będą rywalizowały z mięsnymi przekąskami oraz obłędnymi cukierniczymi dziełami sztuki.

Podczas tworzenia finger food, które dodasz do swojej oferty skorzystaj z zasad food pairingu, dzięki którym stworzysz pyszne i oryginalne połączenia smakowe np. zaskakujące połączenia kawioru z białą czekoladą!

Monochromatyczne dania – jednokolorowe szaleństwo!

Być może jeszcze w tym roku dotrze do nas moda, która staje się coraz popularniejsza w USA. Monochromatyczne dania oferowane przez firmy cateringowe to prawdziwy hit, który sprawia, że możemy zamówić dania nie według smaków, a według ich kolorów. Wystarczy, że klient wybierze jeden z kolorów z oferty, a otrzyma wspaniały monochromatyczny zestaw.

Ten trend cateringowy doskonale sprawdzi się podczas przyjęć rodzinnych, eventów i imprez firmowych. Największy potencjał mają podczas wesel, przyjęć zaręczynowych, baby shower, eventów promocyjnych itd. Dania jednokolorowe sprawią, że goście będą najpierw jedli oczami, a dopiero później przekonają się, że oferowane jedzenie także przepysznie smakuje!

Jak podobają Ci się trendy cateringowe 2024?

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 19 marca, 2024 1 marca, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Influencer marketing w hotelarstwie – jak zrobić go dobrze? Influencer marketing w hotelarstwie – jak zrobić go dobrze?
Natępny Influencer marketing w hotelarstwie – jak zrobić go dobrze? Wymogi sanepidu dla gastronomii – najważniejsze przepisy
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej podobnych

AI w restauracji? Korzyści vs. obawy
Trendy i inspiracje

AI w restauracji? Korzyści vs. obawy

5 listopada, 2025
Dynia w menu restauracji – pomysły na dania z dynią
Trendy i inspiracje

Dynia w menu restauracji – 10 sposobów na topowy smak jesieni

9 października, 2025
Dłoń osoby z tatuażem na nadgarstku wkłada plastikową butelkę do otworu w automacie do recyklingu.
Trendy i inspiracje

System kaucyjny w Polsce – co zdecyduje o jego sukcesie?

24 września, 2025
Ręka osoby w zielonym swetrze, z bransoletką na nadgarstku, zbliża zieloną kartę płatniczą z białym krzyżykiem i napisem "pluxee" do białego terminala płatniczego.
Trendy i inspiracje

53% użytkowników kart przedpłaconych wydaje więcej niż otrzymuje. Pluxee ujawnia dane z rynku

22 września, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
HorecalineHorecaline
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?