Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland opowiada o najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie oraz zdradza najnowsze trendy gastronomiczne.
Bocuse d’Or – najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny
Bocuse d’Or jest numer jeden konkursem kulinarnym na świecie dla profesjonalistów. Wielu szefów kuchni marzy, aby w nim wystartować. Bardzo ciężko jest się do tego konkursu dostać, natomiast sukces w nim powoduje, że dostajesz się do kulinarnej ligii mistrzów, grasz z największymi szefami kuchni w Polsce, Europie i na świecie.
Jedno jest pewne, jest to bardzo ciężki konkurs, aby w nim wystartować trzeba mieć wysokie doświadczenie i zmierzyć się z wielkimi wyzwaniami, ponieważ poziom jaki jest dedykowany w tym konkursie nie jest dla wszystkich. Dlatego w eliminacjach polskich startuje tylko 6 w finale i to też wybranych 3-etapową selekcją.
Współczesne trendy w gastronomii
Podróżując po restauracjach na świecie i chcąc ściągnąć coś do Polski zawsze mi się marzy, aby szefowie kuchni ograniczali ilość produktów na talerzu. Można stworzyć z czterech fajnych elementów danie, które będzie pachniało gwiazdkami Michelin.
Namawiam swoich kolegów, szefów kuchni, aby poszli tym trendem, żeby zbudowali kilka elementów na talerzu. Na pewno trendem będzie też stawianie na najwyższą jakość produktów, na świeżość, na regionalność i dostępność polskich produktów.
Dziękujemy Jackowi Krawczykowi za rozmowę i zapraszamy do obejrzenia całego wywiadu.