Trendy na rynku napojów są już jasne – postawimy na lokalne produkty, ekologię i pokochamy nowe wariacje dobrze znanych napojów. Sprawdźmy, co będziemy pić w 2024 roku!
4 trendy na rynku napojów w 2024 roku
W naszych szklankach i kieliszkach nie zabraknie smacznych oraz zdrowych napojów, które w dodatku bardzo często będą produkowane z lokalnych produktów. Przyjrzyjmy się bliżej trendom na rynku napojów w 2024 roku, po które będą chętnie sięgali goście w restauracjach i barach.
Rok kawy
Już nikogo nie dziwi fakt, że Social Media kreują trendy. Właśnie dlatego w zeszłym roku tak chętnie sięgaliśmy po herbaty – tradycyjne, liściaste, kwitnące ice tea i wiele innych. Rok 2024 ma należeć do kawoszy. Jaką kawę będziemy najchętniej zamawiali w lokalach gastronomicznych w tym roku? Na pewno największym uznaniem będą cieszyły się wysokiej jakości kawy speciality, które wyróżniają się odpowiednim sposobem produkcji, pochodzenia i parzenia. Z roku na rok rośnie też popularność kaw mlecznych z napojami roślinnymi np. sojowym. Wiosną i zimą na pewno chętnie sięgniemy też po znaną i uwielbianą cold brew, czyli zimną kawę, która także świetnie sprawdza się na wynos. Zachwycimy się również aromatycznymi koktajlami kawowymi np. meksykański Carajillo i odkryjemy nowe kawowe smaki poprzez dodawanie do kawy np. soku pomarańczowego.
Alkohole 0%
Millenialsi to pierwsza generacja, która dostrzegła potencjał napojów bezalkoholowych. Na półkach sklepowych coraz częściej możemy znaleźć piwa i wina 0%. W 2024 roku jeszcze chętniej będziemy wybierali bezalkoholowe napoje. Dlatego w lokalach gastronomicznych nie może zabraknąć alkoholi 0% i drinków bez dodatku alkoholu. Co jeszcze będziemy pić w 2024 roku bez dodatku alkoholu? Zapewne wzrośnie liczba alkoholi, które będą dostępne w wariancie 0%. Świetnym przykładem jest Gin Lubuski 0%, który trafił po raz pierwszy na półki sklepowe w 2023 roku.
Premiumizacja
Oczywiście alkohole procentowe nie znikną z lokali gastronomicznych, mimo osłabienia rynku, nadal będą chętnie wybierane przez gości w restauracjach lub pubach. Jakie alkohole będą chętnie wybierane w 2024 roku w lokalach gastronomicznych? Wśród ważnych trendów jest tzw. premiumizacja – czyli trend stawiający na sięganie po prestiżowe i wysokiej jakości alkohole. Konsumenci pragną odkrywać nowe połączenia smakowe i poczuć się wyjątkowo podczas picia alkoholi klasy premium. Zatem spodziewany jest wzrost zainteresowania alkoholami takimi jak whisky, gin oraz wina premium np. wina Lamborghini.
Zero waste, ekologia i lokalizm
Pokochaliśmy polskie produkty, a nacjonalizm konsumencki sprawił, że przychylniej patrzymy na produkty z krajowego podwórka. W 2024 roku chętnie wybierzemy soki, wina i inne napoje wyprodukowane z polskich produktów.
Oprócz lokalizmu dominować będzie trend proekologiczny. Klienci z pokolenia Y i Z będą zwracali dużą uwagę na troskę o naszą planetę. Pozytywnie ocenią bary, kawiarnie i restauracje, które zaserwują koktajle czy soki zgodne z zasadami zero waste, a do tego będą miały w ofercie biodegradowalne słomki lub łyżeczki.
Trendy winiarskie 2024 – jakie wina będą popularne w tym roku?
Zwróćmy na moment jeszcze uwagę na to, jak będzie kształtował się rynek wina w 2024 roku. Polacy zaakceptowali już picie wina nie tylko w święta. Kultura picia wina w Polsce ewoluowała na przestrzeni lat i dziś nie jest już utożsamiana z luksusem. W ostatnich latach widoczny jest wzrost popularności win musujących – szczególnie katalońskiej Cavy czy włoskiego Prosecco oraz Trentodociem. Coraz większym uznaniem będą cieszyły się również „clean wine”, czyli wina organiczne, które są produkowane w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju. To wina bez cukru, barwników oraz koncentratów, a za to z organicznymi winogronami.
W 2024 roku rozkwitnie moda na różowe wina, które zostawią daleko w tyle czerwone wina. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, powoli zacznie wzrastać także segment win bezalkoholowych, po które najczęściej będą sięgać kobiety z generacji Y.