Rok 2023 jest przełomowy – to właśnie tego roku AI wkroczyła z impetem i namieszała w wielu branżach. W sektorze HoReCa również nie można narzekać na nudę. Restauratorzy i hotelarze już od lat chętnie wdrażają kolejne unowocześnienia, które podnoszą jakość usług, zwiększają produktywność i usprawniają obsługę klientów. Poznaj najpopularniejsze nowoczesne rozwiązania w branży HoReCa, które możesz wykorzystać w swojej firmie.
Kody QR w branży HoReCa – zastosowanie
Właściciele restauracji i hoteli coraz częściej zwracają uwagę na nowe technologie. Ogromne możliwości, jakie w sektorze HoReCa zapewniają kody QR. Zwróćmy uwagę na 2 główne sposoby, jak wykorzystać kody QR w branży HoReCa:
- Usprawnienie rekrutacji pracowników – kody QR mogą być wykorzystywane do tego, aby uzyskać więcej informacji na temat stanowiska pracy, na które chcą aplikować. Zyskają dostęp do danych związanych z możliwościami zarobkowymi i rozwojowymi. Doskonałym przykładem jest kampania HR-owa pod hasłem „Zatrzymaj się w hotelu na całe życie”.
- Dostęp do menu i składanie zamówień – młodzi ludzie chętniej wybierają restauracje i hotele, które oferują nowoczesne technologie. Dlatego wśród wymagań, przed jakimi stoi sektor HoReCa jest zastosowanie bezkontaktowej obsługi klienta, możliwości składania zamówień i ich opłacania przez smartphone oraz przeglądanie menu online. W tym celu ponownie doskonale sprawdzają się specjalne kody QR.
System LRS w gastronomii – sposób na zmniejszenie kolejek w lokalu gastronomicznym
Kolejną interesującą i efektywną nowinką technologiczną są systemy LRS. To systemy przywoławcze, które informują gości za pomocą dźwięku i wibracji, że ich zamówienie jest gotowe do odbioru.
To dobry sposób na eliminację kolejek przy stanowisku kasowym i swobodne korzystanie z usług gastronomicznych w trybie samoobsługowym.
Robotyzacja w branży HoReCa
Robotyzacja zwiększa produktywność w firmie. Jak wykorzystać ją w branży HoReCa? Coraz częściej można spotkać w restauracjach na całym świecie roboty naśladujące pracę kelnera.
Takie rozwiązanie oferuje American Robotech – firma zapewnia urządzenia, które są w stanie funkcjonować na jednym naładowaniu od 10 do nawet 24 godzin. Roboty są wykorzystane nie tylko w obsłudze w restauracji, ale także jako sprawni dostawcy jedzenia na wynos.
Nowoczesna inwentaryzacja w restauracji
Efektywne zarządzanie zapasami to ważne zadanie, z którym musi zmierzyć się każdy lokal gastronomiczny. Nowoczesne technologie mogą znacznie ułatwić żmudny proces inwentaryzacji. Wystarczy wykorzystać do tego aplikacje na telefon, którymi możesz skanować kody kreskowe, oraz inteligentne wagi, aby w szybki sposób precyzyjnie policzyć towar. Nowoczesne oprogramowania pozwalają na bieżąco monitorować stan zapasów i uniknąć nieprzewidzianych braków towarów.
Eko oszczędność w branży HoReCa
Co zrobić, aby firmy z branży HoReCa były przyjazne środowisku , a przy tym pozwalały na generowanie niższych kosztów za energię? Takie połączenie naprawdę jest możliwe. Odzyskiwanie ciepła jest interesującym tematem. Urządzenia kuchenne generują ciepło, które można by wykorzystać do podgrzewania wody użytkowej czy nawet do ogrzania pokoi hotelowych lub też sali restauracyjnej. Branża HoReCa oferuje także wiele urządzeń wyposażonych w nowoczesne technologie – niskoemisyjne szyby oraz energooszczędne silniki.
Stały rozwój trendów w branży, a także dążenie do oszczędności w każdym sektorze restauracyjnym sprawiają, że branża HoReCa jest w trakcie ogromnej transformacji technologicznej.