Optymalne zarządzanie zaopatrzeniem w restauracji to jeden z najważniejszych czynników, który wpływa na zysk i sukces w branży gastronomicznej. Niezależnie od wielkości lokalu świadome podejście do zaopatrzenia kształtuje sytuację finansową i renomę firmy. Dlatego dowiedz się, jak dbać o efektywne zarządzania zaopatrzeniem w restauracji.
Dlaczego efektywne zarządzanie zaopatrzeniem w restauracji jest ważne?
Zastanawiasz się, czy warto inwestować w narzędzia do zarządzania zaopatrzeniem i zatrudniać do tego zadania nowego pracownika? Z pewnością może wpłynąć to pozytywnie na sytuację finansową całej restauracji. Poznaj także inne zalety, jakie zapewnia optymalne zarządzanie zaopatrzeniem w branży gastronomicznej.
Ograniczanie strat
Dzięki regularnemu monitorowaniu terminów ważności, rotacji zapasów oraz efektywnemu planowaniu menu możesz znacznie ograniczyć ilość marnowanych produktów. Ważnym zadaniem jest także tworzenie menu w taki sposób, aby jak najlepiej wykorzystać już zamówione produkty i zgromadzone zapasy.
Możliwość skutecznej analizy wydatków i zysków
Efektywne zarządzanie zaopatrzeniem w restauracji to klucz do optymalizacji kosztów. Dzięki temu w świadomy sposób podejdziesz do zakupu surowców, składników czy produktów. W konsekwencji wyeliminujesz marnotrawstwo, a do tego unikniesz kupowania nadmiernej ilości żywności. To jeden z najskuteczniejszych sposobów na zaoszczędzenie pieniędzy i zwiększenie marży zysku.
Unikanie niedoborów produktów
Dobre zarządzanie zaopatrzeniem znacznie eliminuje ryzyko braków produktów w restauracji. Systematyczne zamawianie i kontrolowanie surowców sprawi, że nie będziesz mieć problemów z przygotowaniem dań, które widnieją w menu. To klucz do zachowania płynności w funkcjonowaniu restauracji oraz do zadowolenia gości.
Jak zadbać o efektywne zarządzania zaopatrzeniem w gastronomii?
Analiza i planowanie
Efektywne zarządzanie zaopatrzeniem w restauracji rozpocznij od dokładnego przeanalizowania potrzeb swojego biznesu. Dotyczy to zarówno popytu na różne produkty, jak i trendów wynikających z sezonowości oraz zmian preferencji konsumentów. Weź pod uwagę każdy z tych aspektów, a następnie stwórz długoterminowy plan. Z jego pomocą stworzysz menu oraz ofertę, która sprosta oczekiwaniom odbiorców, a do tego unikniesz nagłych braków lub nadmiernej ilości produktów.
Dobór rzetelnych dostawców
Na efektywne zarządzanie zaopatrzeniem w restauracji duży wpływ mają także relacje z dostawcami. Podstawową kwestią jest znalezienie zaufanych dostawców, którzy oferują wysokiej jakości produkty w konkurencyjnych cenach. Dzięki temu masz pewność, że płacisz za towary, które są świeże, pochodzą ze sprawdzonych źródeł, a do tego były produkowane z poszanowaniem środowiska naturalnego i zasad etycznych. Twoi goście szybko dostrzegą różnicę w smaku i aromacie wysokiej jakości produktów, a w ten sposób zachęcisz ich do częstszego odwiedzania lokalu.
Wybierz też dostawcę, który nie nakłada na Ciebie dodatkowych ograniczeń – szczególnie tych dotyczących minimalnej lub maksymalnej ilości zamawianych produktów. Dzięki temu nie będziesz kupować żywności na zapas, co mogłoby spowodować marnotrawstwo jedzenia i wzrost kosztów.
Rzetelni dostawcy umożliwiają także negocjowanie warunków dostaw i cen produktów. Zazwyczaj możesz liczyć na korzystniejsze warunki w przypadku długoterminowej współpracy.
Stałe monitorowanie zapasów
Już dawno minął czas na dokumentowanie stanów magazynowych na papierze. Dziś masz do dyspozycji nowoczesne rozwiązania i intuicyjne programy, dzięki którym możesz jeszcze skuteczniej monitorować stan zapasów. Dzięki temu stworzysz naprawdę efektywny system zaopatrzenia w swojej restauracji.
Zwróć uwagę na to, że systematyczne monitorowanie zapasów pomaga w zmniejszeniu strat, co przynosi wymierne korzyści. Do tego nie będzie dochodziło do niedoborów produktów, co mogłoby negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie restauracji. To też sposób na kontrolowanie personelu, który mógłby w sposób przypadkowy lub celowy prowadzić do zwiększania strat żywności.
Korzystanie z nowoczesnych technologii
Zacznij korzystać z nowoczesnych rozwiązań technologicznych, aby poprawić efektywność zarządzania zaopatrzeniem w restauracji.
Do dyspozycji masz wiele ciekawych opcji, ale szczególnie polecamy Ci system do kierowania zaopatrzeniem. Z jego pomocą możesz:
- tworzyć raporty dotyczące sprzedaży,
- prowadzić ewidencję kolejnych zakupów razem z ich wartością,
- porównywać koszty z różnych okresów,
- składać zamówienia bezpośrednio z panelu systemu,
- kontrolować i śledzić ruchy produktów, które zostały dostarczone i pobrane z magazynu,
- zyskać stały nadzór nad stanem magazynowym, co pozwoli uniknąć niedoborów,
- tworzyć karty z recepturami serwowanych potraw na podstawie danych, które wprowadzasz do systemu,
- aktualizować stan magazynowy w dniu dostawy świeżych produktów,
- przeprowadzać inwentaryzację,
- rejestrować zwroty do dostawców np. wtedy, gdy nie zadowala Cię jakość otrzymanych produktów,
- prowadzić kalkulację eventów na podstawie poniesionych kosztów i liczby osób, a następnie wyliczyć zysk i wysokość marży.