Zaopatrzenie lokalu gastronomicznego wpływa na renomę marki, jakość oferty i satysfakcję klientów. Chcesz stworzyć luksusową i prestiżową restaurację czy kawiarnię? Potrzebujesz wysokiej jakości zaopatrzenia. Sprawdź już teraz, jakie ekskluzywne produkty w zaopatrzeniu gastronomii muszą znaleźć się w Twoim lokalu.
Ekskluzywne zaopatrzenie restauracji – 5 artykułów spożywczych do luksusowej restauracji
Ekskluzywne zaopatrzenie gastronomii to kluczowy element budujący renomę i unikalność restauracji. Oto pięć luksusowych produktów, które powinny znaleźć się w zaopatrzeniu każdej prestiżowej restauracji:
Trufle
Często można spotkać się z określeniem, że trufle są diamentem w kuchni restauracyjnej. Te podziemne grzyby charakteryzują się swoim wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem. Nie bez przyczyny uznawane są za jedne z najbardziej luksusowych produktów spożywczych, jakie są serwowane w restauracjach. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że trufle dostępne są w różnych odmianach – największym uznaniem cieszą się trufle białe i czarne. Wspaniale komponują się z risotto, daniami mięsnymi oraz z makaronem. Biała trufla Alba jest ceniona na całym świecie, ale też należy do najrzadszych. Ma delikatny smak i aromat, który będzie wspaniałym dodatkiem do wybitnie luksusowych dań.
Kawior
Dla wielu osób kawior to pokarm bogów. Trudno znaleźć produkt, który będzie wyróżniał się tak wyjątkowym smakiem i zapachem. Kawior może być podawany na wiele różnych sposobów np. jako przystawka lub danie główne. Do wyboru są różne odmiany kawioru – największym prestiżem cieszy się kawior z jesiotra białego oraz Beluga.
Homary
Owoce morza to ekskluzywne zaopatrzenie wybierane przez prestiżowych gości, ale też znakomicie sprawdzają się podczas świętowania ważnych wydarzeń. Na szczególną uwagę zasługuje homar, który cieszy się ogromnym uznaniem. Najważniejsza jest świeżość homara, która gwarantuje przepysznie delikatny, soczysty i lekko słodki smak mięsa. Istnieje wiele sposobów podawania homara. Dlatego w luksusowych restauracjach możesz delektować się wieloma daniami z homarem w roli głównej – takimi jak homar z grilla, Thermidor oraz „à la plancha”.
Prestiżowe alkohole
Ważnym zaopatrzeniem restauracji są też luksusowe alkohole. W cenionej i renomowanej restauracji nie może zabraknąć takich trunków jak:
- whisky np. The Balvenie 12yo Double Wood,
- ginu,
- rumu,
- koniaku np. Hennessy,
- wina pochodzącego z renomowanych winnic,
- szampana np. Moet & Chandon.
Kluczowe jest to, aby doradzić gościom dobranie najlepszego alkoholu do dania, które zamówili, aby uzyskane połączenie wspaniale się uzupełniało.
Szafran
Do sekretów najsmaczniejszych potraw należą wysoka jakość produktów i przyprawy, które podkręcają smak. Niewątpliwe do najbardziej ekskluzywnych przypraw na świecie należy szafran. Uznawany także za jedną z najdroższych przypraw. Pozyskiwany z kwiatów krokusa. Wyróżnia się złocistym odcieniem, który automatycznie sprawia, że każda przyprawa wygląda na jeszcze bardziej luksusową, niczym posypaną złotem. Jeśli chodzi o smak szafranu, to kojarzy się ze smakiem orzechów. Szafran to luksusowe zaopatrzenie, którego nie powinno zabraknąć w renomowanych restauracjach serwujących kuchnię śródziemnomorską. Wspaniale uzupełnia takie dania jak paella oraz risotto.
Ekskluzywne produkty w zaopatrzeniu gastronomii – luksusowe naczynia i meble
Wbrew pozorom zaopatrzenie to nie tylko produkty spożywcze, ale także elementy wchodzące w skład wyposażenia restauracji czy innego lokalu gastronomicznego. W renomowanej restauracji każdy detal ma znaczenie, dlatego wybierz elementy zaopatrzenia, które sprawią, że goście poczują się wyjątkowo.
Oto ekskluzywne zaopatrzenie gastronomii, które podnoszą poziom prestiżu w restauracji:
- Eleganckie i solidne sztućce – w luksusowej restauracji klienci zwracają uwagę na wygląd, wykonanie i solidność sztućców. Szczególnie cenione są modele wykonane ze szczerego srebra lub złota. Wygląd powinien być dopasowany do charakteru i stylu lokalu gastronomicznego. Ogromnym uznaniem cieszą się angielskie sztućce Sheffield.
- Ekskluzywna zastawa stołowa – ważną częścią zaopatrzenia restauracji może być też zastawa stołowa. Największym uznaniem cieszą się produkty wykonane z takich materiałów jak porcelana, szkło z dodatkami srebrnymi czy złotymi. Warto zdecydować się na wyjątkowo cenną, francuską porcelanę Limoges, która zachwyca wspaniałym kunsztem i ponadczasowym wyglądem.
- Spójne i trwałe meble oraz ozdoby – aranżacja sali restauracyjnej wpływa na to, w jaki sposób będzie postrzegana przez gości oraz na samopoczucie odwiedzających. Antyki, meble w stylu vintage, oświetlenie emitujące miękkie światło – to przepis na stworzenie prawdziwie eleganckiej i luksusowej przestrzeni.
Wszystkie te ekskluzywne elementy zaopatrzenia gastronomii budują prestiż restauracji i sprawiają, że goście mogą poczuć się wyjątkowo już od pierwszej chwili, gdy pojawią się w lokalu. Postaw na jakość i smaki, które są cenione na całym świecie, a dzięki temu zbudujesz prawdziwie ekskluzywną restaurację.