HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2025 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Jak w 2024 roku uzyskać koncesję na alkohol?
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Wydarzenia

Jak w 2024 roku uzyskać koncesję na alkohol?

Opublikowano 19 stycznia, 2024
Udostępnij
alhohol, drinki, degustacja
UDOSTĘPNIJ

Planujesz zacząć sprzedawać napoje alkoholowe w swoim lokalu gastronomicznym? W tym celu będziesz potrzebować ważną koncesję na alkohol, która jest wydawana przez urząd miasta lub gminy. Sprawdź, jak w 2024 roku uzyskać koncesję na alkohol i ile trzeba czekać na otrzymanie pozwolenia.

Spis treści
Pozwolenie na sprzedaż alkoholu – jakie dokumenty są potrzebne w 2024 roku?Ile czasu trwa przyznanie pozwolenia na sprzedaż alkoholu?Ile kosztuje koncesja na alkohol?Oświadczenie o rocznej wartości sprzedanego alkoholu

Pozwolenie na sprzedaż alkoholu – jakie dokumenty są potrzebne w 2024 roku?

Koncesja na alkohol jest niezbędna, jeśli chcesz sprzedawać napoje wyskokowe w swoim lokalu gastronomicznym. Obecnie możesz wnioskować o pozwolenie elektronicznie, listownie lub osobiście w odpowiednim urzędzie gminy bądź miasta.

Baner poziomy w środku wpisu

Do uzyskania koncesji niezbędne jest wypełnienie dokumentu dostępnego na stronie biznes.gov.pl, gdzie należy wskazać rodzaj zezwolenia, siedzibę firmy, numer w KRS, punkt składowania napojów alkoholowych i adres punktu sprzedaży. Niezbędna będzie też zgoda właściciela, administratora lub zarządcy budynku.

Niezbędne będzie również uzyskanie opinii gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych. Zgodnie z uchwałą komisja ustali, czy lokalizacja Twojego punktu gastronomicznego spełnia warunki, dotyczące odległości od szkoły i kościoła.

Ile czasu trwa przyznanie pozwolenia na sprzedaż alkoholu?

W 2024 roku tak jak w poprzednich latach decyzja o przyznaniu koncesji na alkohol jest przyznawana w ciągu miesiąca. Tylko w niektórych przypadkach sprawa może zostać przedłużona nawet do dwóch miesięcy, ale wówczas zostaniesz o tym poinformowany.

Weź pod uwagę te terminy, aby dopasować czas potrzebny na wydanie koncesji do potrzeb swojego lokalu i oferty.

Należy podkreślić, że zezwolenie na sprzedaż alkoholu w punktach gastronomicznych jest ważne przez przynajmniej 4 lata. W tym okresie Twoim obowiązkiem będzie coroczne składanie oświadczeń o rocznej wartości sprzedanego alkoholu.

Ile kosztuje koncesja na alkohol?

Sprzedawanie alkoholu w punktach gastronomicznych i nie tylko jest możliwe dopiero wtedy, gdy masz zezwolenie na konkretny rodzaj alkoholu. Ma to przy okazji wpływ na wysokość opłat, jakie musisz uiścić w ramach zezwolenia. Sprawdź, jaki cennik obowiązuje w 2024 roku.

  • Napoje alkoholowe do 4,5% alkoholu oraz piwo i napoje od 4,5% do 18% (z wyłączeniem piwa):
    • 525 zł – dotyczy to pierwszego zezwolenia w danym punkcie gastronomicznym, a także przedsiębiorców, którzy w poprzednim roku uzyskali sprzedaż mniejszą niż 37 500 zł;
    • 1,4% wartości sprzedaży w poprzednim roku – dotyczy to przedsiębiorców, którzy w poprzednim roku uzyskali wartość sprzedaży wyższą niż 37 500 zł.
  • Napoje alkoholowe powyżej 18%:
    • 2100 zł – dotyczy to pierwszego zezwolenia w danym punkcie gastronomicznym, a także przedsiębiorców, którzy w poprzednim roku uzyskali sprzedaż mniejszą niż 77 tys. zł;
    • 2,7% – dotyczy to przedsiębiorców, którzy w poprzednim roku uzyskali wartość sprzedaży wyższą niż 77 tys. zł.

Oświadczenie o rocznej wartości sprzedanego alkoholu

Masz już koncesję na alkohol? Zatem pamiętaj, żeby do 31. stycznia 2024 roku złożyć oświadczenie o rocznej wartości sprzedanego alkoholu. Dokument należy złożyć w urzędzie miasta lub gminy właściwym dla lokalizacji punktu gastronomicznego.

Na podstawie tego oświadczenia zostaną ustalone stawki za koncesję, jaką będziesz musiał uiścić. Możesz to zrobić w formie jednorazowej opłaty do 31. stycznia lub też w trzech ratach w następujących terminach: do 31. stycznia, do 31. maja i  do 30. września.

Teraz wiesz już, jak w 2024 roku uzyskać koncesję na alkohol, aby zacząć go sprzedawać w swoim lokalu gastronomicznym. Pamiętaj o ustalonych terminach, wypełnij wszystkie formalności i czekaj na odpowiedź urzędu.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 22 stycznia, 2024 19 stycznia, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Street food – rozwiązanie dla każdej restauracji Street food – rozwiązanie dla każdej restauracji? Kuchnia na ulicy
Natępny wegańskie owoce morza Wegańskie owoce morza – czy zdominują rynek gastronomiczny?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej podobnych

Trzech uśmiechniętych mężczyzn pozuje do zdjęcia na tle podświetlonego baneru, po ogłoszeniu wyników konkursu barmańskiego. Centralnie umieszczony mężczyzna, w czerwonym szaliku, trzyma w rękach szklane trofeum z grawerem "PAN-AMERICA Friends CUP".
Wydarzenia

Polski barman zajął 2. miejsce w prestiżowym konkursie PAN-AMERICA Friends CUP!

22 października, 2025
Rząd drewnianych statuetek nagrody "Luminarz" z metalowym, stylizowanym wierzchołkiem z gwiazdą, ustawiony na białej powierzchni. Na pierwszym planie wyraźnie widoczna jest jedna statuetka z grawerowanym napisem: "Luminarz. Statuetka za wkład w rozwój polskiej gastronomii" oraz nazwisko laureata: "Jarosław Uściński" i rok "2025".
Wydarzenia

Rekordowy Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów i prapremiera filmowa

21 października, 2025
MADE FOR Restaurant Sopot 2025 – konferencja gastronomiczna
Wydarzenia

MADE FOR Restaurant Sopot 2025 – wewnętrzna siła gastronomii

21 października, 2025
Graficzny baner reklamowy konferencji "MADE FOR RESTAURANT - FAST GROWING" w Sopocie. Tło jest jasnoniebieskie. Po lewej stronie widoczne są szczegóły wydarzenia: "Konferencja MADE FOR RESTAURANT, RADISSON BLU HOTEL, SOPOT, 18 listopada 2025".
Wydarzenia

Wpadnij po „FAST GROWING” Twojej restauracji do SOPOTU!

17 października, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
HorecalineHorecaline
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?