HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2025 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Krajowy System e-Faktur (KSeF) już od 2024 roku – jak wpłynie na branżę HoReCa?
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Wydarzenia

Krajowy System e-Faktur (KSeF) już od 2024 roku – jak wpłynie na branżę HoReCa?

Opublikowano 8 stycznia, 2024
Udostępnij
Krajowy System e-Faktur (KSeF) już od 2024 roku
UDOSTĘPNIJ

Wszystko na to wskazuje, że w 2024 roku m.in. sektor HoReCa czeka rewolucja. Ministerstwo Finansów wprowadza Krajowy System e-Faktur (KSeF). Narzędzie umożliwia wystawianie faktur ustrukturyzowanych, a jego głównym celem ma być uszczelnienie systemu podatkowego. Sprawdź już teraz, do jakich zmian musisz dostosować swoją firmę w 2024 roku.

Spis treści
Na czym polega KSeF?Korzyści, jakie zapewnia Krajowy System e-Faktur:Kiedy należy dołączyć do KSeF?Jak przystąpić do Krajowego Systemu e-Faktur?

Na czym polega KSeF?

Krajowy System e-Faktur to platforma, która służy do wystawiania i odbierania faktur drogą elektroniczną. Ministerstwo Finansów zdecydowało się na wdrożenie tego rozwiązania z jednej strony po to, aby uszczelnić system podatkowy, a z drugiej także po to, żeby ułatwić procesy księgowe.

Baner poziomy w środku wpisu

Korzyści, jakie zapewnia Krajowy System e-Faktur:

  • Skrócony czas zwrotu VAT – KSeF ma zapewnić skrócenie okresu oczekiwania na zwrot podatku VAT z 60 do 40 dni.
  • Standaryzacja dokumentów podatkowych – Wprowadzony zostaje jednolity standard dokumentu podatkowego.
  • Automatyzacja procesów –  kolejną zaletą ma być również zmniejszenie ilości formalności podczas przygotowywania rozliczeń i wystawiania faktur.
  • Eliminacja potrzeby wystawiania duplikatów faktur oraz możliwość łatwej korekty dokumentów przyczyniają się do automatyzacji procesów księgowych, co może usprawnić codzienne operacje gastronomiczne.
  • Koniec z obowiązkiem przechowywania faktur – KSeF staje się odpowiedzialne także za przechowywanie faktur, dlatego przedsiębiorca nie będzie miał już obowiązku archiwizowania dokumentów.

Należy zwrócić uwagę także na wyzwania, jakimi musi zmierzyć się sektor HoReCa. Konieczna może być inwestycja w adaptację systemu oraz przeszkolenie personelu. Ważnym krokiem będzie wytyczenie nowych procesów biznesowych związanych z wystawianiem, przechowywaniem i przesyłaniem faktur elektronicznych. Sporym wyzwaniem będzie także zastosowanie odpowiednich zabezpieczeń przed cyber zagrożeniami, które mogą doprowadzić do wycieku wrażliwych danych.

Kiedy należy dołączyć do KSeF?

Ministerstwo Finansów wskazuje dwie daty, kiedy polscy przedsiębiorcy muszą obowiązkowo rozpocząć korzystanie z Krajowego Systemy e-Faktur.

  • Od 1 lipca 2024 r.– obowiązek dotyczy czynnych podatników VAT.
  • Od 1 stycznia 2025 r. – dla podatników zwolnionych podmiotowo oraz przedmiotowo z VAT w zakresie wystawiania faktur.

Możliwość dobrowolnego przystąpienia do KSeF jest możliwe od stycznia 2022 roku do czerwca 2024 roku.

Jak przystąpić do Krajowego Systemu e-Faktur?

Aby dołączyć do KSeF, należy dopełnić kilku formalności, oto one:

  • sprawdź, czy wykorzystywane oprogramowanie do wystawiania faktur obsługuje faktury ustrukturyzowane;
  • zarejestruj się w systemie KSeF – wykorzystaj do tego NIP firmy oraz adres e-mailowy;
  • przenieś dotychczasowe faktury papierowe i elektroniczne do KSeF.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 16 stycznia, 2024 8 stycznia, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Trendy gastronomiczne 2024 Trendy gastronomiczne 2024 – poznaj najważniejsze trendy
Natępny Minimalne wynagrodzenie – podwyżka od 1 stycznia. Ile wyniesie najniższa krajowa 2024? Minimalne wynagrodzenie – podwyżka od 1 stycznia. Ile wyniesie najniższa krajowa 2024?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej podobnych

Trzech uśmiechniętych mężczyzn pozuje do zdjęcia na tle podświetlonego baneru, po ogłoszeniu wyników konkursu barmańskiego. Centralnie umieszczony mężczyzna, w czerwonym szaliku, trzyma w rękach szklane trofeum z grawerem "PAN-AMERICA Friends CUP".
Wydarzenia

Polski barman zajął 2. miejsce w prestiżowym konkursie PAN-AMERICA Friends CUP!

22 października, 2025
Rząd drewnianych statuetek nagrody "Luminarz" z metalowym, stylizowanym wierzchołkiem z gwiazdą, ustawiony na białej powierzchni. Na pierwszym planie wyraźnie widoczna jest jedna statuetka z grawerowanym napisem: "Luminarz. Statuetka za wkład w rozwój polskiej gastronomii" oraz nazwisko laureata: "Jarosław Uściński" i rok "2025".
Wydarzenia

Rekordowy Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów i prapremiera filmowa

21 października, 2025
MADE FOR Restaurant Sopot 2025 – konferencja gastronomiczna
Wydarzenia

MADE FOR Restaurant Sopot 2025 – wewnętrzna siła gastronomii

21 października, 2025
Graficzny baner reklamowy konferencji "MADE FOR RESTAURANT - FAST GROWING" w Sopocie. Tło jest jasnoniebieskie. Po lewej stronie widoczne są szczegóły wydarzenia: "Konferencja MADE FOR RESTAURANT, RADISSON BLU HOTEL, SOPOT, 18 listopada 2025".
Wydarzenia

Wpadnij po „FAST GROWING” Twojej restauracji do SOPOTU!

17 października, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
HorecalineHorecaline
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?