HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Trendy gastronomiczne 2024 – poznaj najważniejsze trendy
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Trendy i inspiracje

Trendy gastronomiczne 2024 – poznaj najważniejsze trendy

Opublikowano 8 stycznia, 2024
Udostępnij
Trendy gastronomiczne 2024
UDOSTĘPNIJ

Każdego roku zmieniają się preferencje żywieniowe Polaków, a Ty jako właściciel lokalu gastronomicznego musisz ciągle trzymać rękę na pulsie. Dzięki temu dowiesz się, w którym kierunku powinien podążać Twój biznes, aby spełniać oczekiwania klientów. Poznaj trendy gastronomiczne 2024 i dowiedz się, co będzie modne w nadchodzącym roku.

Spis treści
Mood food dla poprawy samopoczuciaEkologiczne rozwiązania bez dodatkowych opłatRenesans street foodFuzja kultur widoczna na talerzuHerbata w Twojej karcieKalabryjskie chilli – hitowy produkt 2024 rokuInspiracje od influencerów

Mood food dla poprawy samopoczucia

Comfort food to trend gastronomiczny, który jest widoczny już od kilku lat. Jednak w 2024 roku zmieni swoje oblicze i będzie znany jako mood food. Co to oznacza? Wiąże się to z rosnącą świadomością na temat wpływu jedzenia na zdrowie fizyczne oraz psychiczne.

Baner poziomy w środku wpisu

Polacy mają już dość rygorystycznych diet. Chcemy jeść zdrowo, ale bez głodówki i rezygnacji z ulubionych dań. Odpowiedzią na to jest właśnie mood food, czyli jedzenie, które korzystnie wpływa na Twoje emocje i samopoczucie. Pojęcie mood food jest znacznie szersze i nie ogranicza się jedynie do jedzenia, ale również do całego zestawu zachowań, które są związane ze spożywaniem posiłków.

Jak możesz wykorzystać ten trend gastronomiczny w swoim lokalu? Zadbaj o zbilansowane menu, które reguluje gospodarkę hormonalną czy też twórz zdrowe alternatywy dla fast foodów. Nie zapomnij też o dodaniu do karty tradycyjnych potraw dobrze znanych z dzieciństwa. 

Jednocześnie pamiętaj o zapewnieniu gościom przyjemnej atmosfery, nastrojowej muzyki czy nawet o stworzeniu kącika dla dzieci z animatorem, aby rodzice w tym czasie mogli spokojnie zjeść posiłek.

Ekologiczne rozwiązania bez dodatkowych opłat

Ekologiczna żywność to nadal będzie ważny trend gastronomiczny w 2024 roku. Jednak w połączeniu z rosnącą inflacją klienci coraz częściej zwracają uwagę na  ceny. Dlatego możesz wyróżnić się na tle konkurencji i zachęcić odbiorców do skorzystania z Twojej oferty, jeśli zapewnisz ekologiczne rozwiązania bez dodatkowych kosztów. Tym bardziej że statystyki wyraźnie wskazują na to, że aż 53% osób rezygnuje z ekologicznej żywności lub produktów, jeśli miałoby się to wiązać z dodatkowymi opłatami.

Renesans street food

Specjaliści wskazują na jeszcze jeden trend gastronomiczny w 2024 roku, który ponownie na pewno zyska duże uznanie Polaków. Chodzi tu o dania street foodowe w nieco nowszym wydaniu. Potrawy te powinny być wykonane z niewielkiej liczby, dobrej jakości składników. Dzięki temu klienci będą mogli zjeść smaczne dania za niewielkie pieniądze. Postaw przy tym na dania mięsne i roślinne, a także na tradycyjne potrawy, które świetnie wpisują się w nurt comfort food.

Fuzja kultur widoczna na talerzu

Chcesz wyróżnić swoją restaurację na tle konkurencyjnych lokali? Zatem zadbaj o większe urozmaicenie karty. Polacy są coraz bardziej otwarci na zmiany i próbowanie nowych smaków. Dzięki odrobinie kreatywności stworzysz menu, które pozwoli łączyć ze sobą różne smaki.

Trendy gastronomiczne 2024 wyraźnie wskazują na to, że warto postawić na fuzję kultur i smaków. Najlepszym potwierdzeniem na to są wyniki ankiety przeprowadzonej przez Pyszne.pl, które pokazują na to, że aż 65% respondentów chętnie sięga po pizze z oscypkiem, czyli zwariowaną mieszankę kuchni polsko-włoskiej.

Herbata w Twojej karcie

Wszystko wskazuje na to, że w 2024 roku prawdziwą królową niealkoholowych napojów będzie herbata. Dlatego nie może jej zabraknąć w Twojej karcie. Możesz podawać ją w wersji na ciepło lub na zimno, dodawać owoce, zioła czy też zachwycić gości całym rytuałem zaparzania herbaty. Ten trend gastronomiczny sprawdzi się w wielu lokalach – zarówno fast foodach, jak i w kawiarniach czy nawet w wykwintnych restauracjach. Tym bardziej że różne smaki i rodzaje herbat mogą naprawdę skutecznie wzbogacić serwowane potrawy.

Kalabryjskie chilli – hitowy produkt 2024 roku

Kolejny trend gastronomiczny 2024 roku dotyczy produktu, który według ekspertów zawładnie naszymi kubkami smakowymi. W tym roku hitowym produktem będzie kalabryjskie chilli, które jest uprawiane we Włoszech, a dokładnie w regionie Kalabria. Choć te papryczki są określane jako średnio ostre, to i tak są kilkanaście razy ostrzejsze od dobrze znanej papryczki jalapeño, a przy tym prawie tak samo ostre, jak pieprz cayenne.

Chcesz wyróżnić swoje menu? Zatem już teraz zacznij wykorzystywać w kuchni kalabryjskie chilli, które świetnie podkręci smak dań kuchni włoskiej. Papryczki świetnie sprawdzą się też w innych kuchniach świata – m.in. w kuchni meksykańskiej czy orientalnej.

Inspiracje od influencerów

W 2024 roku nadal duży wpływ na to, co pragną zamawiać goście restauracyjni, będą miały media społecznościowe. Dlatego po prostu musisz mieć konto na TikToku lub Instagramie i aktywnie prowadzić profil swojego lokalu. Przy okazji śledź trendy i korzystaj z nich w swoim biznesie. Dzięki temu przyciągniesz do lokalu gości z pokolenia Z, czyli osoby w wieku 18-24 lata.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 16 stycznia, 2024 8 stycznia, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Recenzje online restauracji. Jak skutecznie zarządzać reputacją? Analiza statystyk gastronomicznych. Jak zbierać dane i rozwijać restaurację?
Natępny Krajowy System e-Faktur (KSeF) już od 2024 roku Krajowy System e-Faktur (KSeF) już od 2024 roku – jak wpłynie na branżę HoReCa?
1 Comment
  • Fotograf Wrocław pisze:
    9 stycznia, 2024 o 10:24 pm

    Świetny artykuł. Byłem bardzo zadowolony, że wszedłem na tę stronę . Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na ten temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i regularnie tu zaglądał, aby poczytać nowe rzeczy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

lody włoskie
Trendy i inspiracje

Świderki amerykańskie i lody włoskie – dlaczego warto wprowadzić je do swojego lokalu gastronomicznego?

30 kwietnia, 2025
Majówkowa uczta smaku: odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla
Trendy i inspiracje

Majówkowa uczta smaku – odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla

24 kwietnia, 2025
HorecaTrendy i inspiracje

Wyposażenie sal bankietowych na komunie i wesela – trendy na rok 2025

14 kwietnia, 2025
Kieliszek białego wina stoi na drewnianym stole obok koszyka z białymi i brązowymi jajkami, dekoracji z gałązek i drobnych kwiatów, na rozmytym tle z ciemną ścianą i kwitnącą gałęzią drzewa.
Trendy i inspiracje

Ważna jest gwarancja smaku, czyli wina na Wielkanoc

10 kwietnia, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?