Każdego roku zmieniają się preferencje żywieniowe Polaków, a Ty jako właściciel lokalu gastronomicznego musisz ciągle trzymać rękę na pulsie. Dzięki temu dowiesz się, w którym kierunku powinien podążać Twój biznes, aby spełniać oczekiwania klientów. Poznaj trendy gastronomiczne 2024 i dowiedz się, co będzie modne w nadchodzącym roku.
Mood food dla poprawy samopoczucia
Comfort food to trend gastronomiczny, który jest widoczny już od kilku lat. Jednak w 2024 roku zmieni swoje oblicze i będzie znany jako mood food. Co to oznacza? Wiąże się to z rosnącą świadomością na temat wpływu jedzenia na zdrowie fizyczne oraz psychiczne.
Polacy mają już dość rygorystycznych diet. Chcemy jeść zdrowo, ale bez głodówki i rezygnacji z ulubionych dań. Odpowiedzią na to jest właśnie mood food, czyli jedzenie, które korzystnie wpływa na Twoje emocje i samopoczucie. Pojęcie mood food jest znacznie szersze i nie ogranicza się jedynie do jedzenia, ale również do całego zestawu zachowań, które są związane ze spożywaniem posiłków.
Jak możesz wykorzystać ten trend gastronomiczny w swoim lokalu? Zadbaj o zbilansowane menu, które reguluje gospodarkę hormonalną czy też twórz zdrowe alternatywy dla fast foodów. Nie zapomnij też o dodaniu do karty tradycyjnych potraw dobrze znanych z dzieciństwa.
Jednocześnie pamiętaj o zapewnieniu gościom przyjemnej atmosfery, nastrojowej muzyki czy nawet o stworzeniu kącika dla dzieci z animatorem, aby rodzice w tym czasie mogli spokojnie zjeść posiłek.
Ekologiczne rozwiązania bez dodatkowych opłat
Ekologiczna żywność to nadal będzie ważny trend gastronomiczny w 2024 roku. Jednak w połączeniu z rosnącą inflacją klienci coraz częściej zwracają uwagę na ceny. Dlatego możesz wyróżnić się na tle konkurencji i zachęcić odbiorców do skorzystania z Twojej oferty, jeśli zapewnisz ekologiczne rozwiązania bez dodatkowych kosztów. Tym bardziej że statystyki wyraźnie wskazują na to, że aż 53% osób rezygnuje z ekologicznej żywności lub produktów, jeśli miałoby się to wiązać z dodatkowymi opłatami.
Renesans street food
Specjaliści wskazują na jeszcze jeden trend gastronomiczny w 2024 roku, który ponownie na pewno zyska duże uznanie Polaków. Chodzi tu o dania street foodowe w nieco nowszym wydaniu. Potrawy te powinny być wykonane z niewielkiej liczby, dobrej jakości składników. Dzięki temu klienci będą mogli zjeść smaczne dania za niewielkie pieniądze. Postaw przy tym na dania mięsne i roślinne, a także na tradycyjne potrawy, które świetnie wpisują się w nurt comfort food.
Fuzja kultur widoczna na talerzu
Chcesz wyróżnić swoją restaurację na tle konkurencyjnych lokali? Zatem zadbaj o większe urozmaicenie karty. Polacy są coraz bardziej otwarci na zmiany i próbowanie nowych smaków. Dzięki odrobinie kreatywności stworzysz menu, które pozwoli łączyć ze sobą różne smaki.
Trendy gastronomiczne 2024 wyraźnie wskazują na to, że warto postawić na fuzję kultur i smaków. Najlepszym potwierdzeniem na to są wyniki ankiety przeprowadzonej przez Pyszne.pl, które pokazują na to, że aż 65% respondentów chętnie sięga po pizze z oscypkiem, czyli zwariowaną mieszankę kuchni polsko-włoskiej.
Herbata w Twojej karcie
Wszystko wskazuje na to, że w 2024 roku prawdziwą królową niealkoholowych napojów będzie herbata. Dlatego nie może jej zabraknąć w Twojej karcie. Możesz podawać ją w wersji na ciepło lub na zimno, dodawać owoce, zioła czy też zachwycić gości całym rytuałem zaparzania herbaty. Ten trend gastronomiczny sprawdzi się w wielu lokalach – zarówno fast foodach, jak i w kawiarniach czy nawet w wykwintnych restauracjach. Tym bardziej że różne smaki i rodzaje herbat mogą naprawdę skutecznie wzbogacić serwowane potrawy.
Kalabryjskie chilli – hitowy produkt 2024 roku
Kolejny trend gastronomiczny 2024 roku dotyczy produktu, który według ekspertów zawładnie naszymi kubkami smakowymi. W tym roku hitowym produktem będzie kalabryjskie chilli, które jest uprawiane we Włoszech, a dokładnie w regionie Kalabria. Choć te papryczki są określane jako średnio ostre, to i tak są kilkanaście razy ostrzejsze od dobrze znanej papryczki jalapeño, a przy tym prawie tak samo ostre, jak pieprz cayenne.
Chcesz wyróżnić swoje menu? Zatem już teraz zacznij wykorzystywać w kuchni kalabryjskie chilli, które świetnie podkręci smak dań kuchni włoskiej. Papryczki świetnie sprawdzą się też w innych kuchniach świata – m.in. w kuchni meksykańskiej czy orientalnej.
Inspiracje od influencerów
W 2024 roku nadal duży wpływ na to, co pragną zamawiać goście restauracyjni, będą miały media społecznościowe. Dlatego po prostu musisz mieć konto na TikToku lub Instagramie i aktywnie prowadzić profil swojego lokalu. Przy okazji śledź trendy i korzystaj z nich w swoim biznesie. Dzięki temu przyciągniesz do lokalu gości z pokolenia Z, czyli osoby w wieku 18-24 lata.
Świetny artykuł. Byłem bardzo zadowolony, że wszedłem na tę stronę . Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na ten temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i regularnie tu zaglądał, aby poczytać nowe rzeczy.