HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Rynek HoReCa 2024 – jakie są prognozy?
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Wydarzenia

Rynek HoReCa 2024 – jakie są prognozy?

Opublikowano 22 stycznia, 2024
Udostępnij
Rynek HoReCa 2024 – jakie są prognozy?
UDOSTĘPNIJ

Prognozy wskazują na to, że w 2024 i 2025 roku w polskiej branży HoReCa wzrośnie zatrudnienie obcokrajowców. Ukraińcy, Gruzini i Hindusi nasycą rynek pracowniczy. Co jeszcze czeka hotelarstwo i gastronomię? Czy naprawdę jest tak optymistycznie, jak wszyscy mówią?

Spis treści
Obcokrajowcy w branży HoReCaKoniec kryzysu, czy początek kolejnego?Wzrost cen i kosztów sporym wyzwaniem dla branży

Obcokrajowcy w branży HoReCa

Jeszcze w 2021 i 2022 roku branża HoReCa borykała się z deficytem pracowniczym. Krótko po pandemii, gdy gospodarka zaczęła się odmrażać, nastąpił wzrost zainteresowania pozyskiwaniem nowych pracowników. Ponad 21% firm z sektora HoReCa deklarowało wtedy, że planuje zwiększyć liczbę zatrudnionych. Zmalała też liczba pracodawców, którzy zamierzali redukować miejsca pracy. Stabilizacja w branży sprawiła, że doszło do powstania zgoła innego problemu – inflacji CV oraz braku rąk do pracy.

Baner poziomy w środku wpisu

Odpowiedzią na potrzeby dynamicznego wzrostu rynku HoReCa mogą być emigranci zarobkowi – jeszcze w 2022 i 2023 roku byli to w dużej mierze Ukraińcy, którzy z powodu wojny poszukiwali pracy poza granicą swojego kraju. Jednak już druga połowa 2023 roku pokazała, że liczba Ukraińców w Polsce zmalała o ponad 350 tys. Skuszeni wyższym wynagrodzeniem, lepszą pomocą socjalną i medyczną Ukraińcy zdecydowali się opuścić Polskę na rzecz Niemiec.

Zgodnie z prognozami zatrudnienie obcokrajowców nadal będzie się zwiększała. Oprócz Ukraińców szansę na zatrudnienie w Polsce będą szukali także Hindusi, Gruzini oraz Uzbecy.

Koniec kryzysu, czy początek kolejnego?

Prognozy w branży HoReCa z pozoru są dość optymistyczne. Rynek rośnie i to w dynamicznym tempie. Zgodnie z przewidywaniami cały sektor HoReCa ma wynosić w latach 2022-2027, co daje wzrost w wysokości 8% rocznie. To wyższy wynik niż ten notowany w latach 2015-2019, jednak trzeba podkreślić, że wynik w dużej mierze napędzany jest inflacją. Co to oznacza? Wiele wskazuje, że realnie dynamika wzrostu jest niższa.

Mimo tego, że popyt na usługi hotelarskie i gastronomiczne rośnie, to jednak specjaliści wskazują, że realny wzrost wartości sektora HoReCa w kolejnych latach będzie niższy niż przed wybuchem pandemii, a powodem mają być wysokie ceny.

Wzrost cen i kosztów sporym wyzwaniem dla branży

Istnieje obawa, że branża HoReCa może wpaść z jednego kryzysu w drugi. Dlaczego? Powodem mają być ciągle rosnące ceny za usługi. To wyzwanie, które nie wynika z samej branży, a raczej jest konsekwencją wysokiej inflacji i wzrostu kosztów utrzymania przedsiębiorstw. 

Prognozy wskazują na to, że dynamika wzrostu cen w branży HoReCa nadal będzie rosnąć. W konsekwencji może wpłynąć to na zachowania Polaków – skrócenie wakacji z 7 dni do , zminimalizowanie wydatków na usługi restauracyjne, ograniczenie wizyt w lokalach gastronomicznych i częstsze samodzielne gotowanie.

Firma analityczna PMR przygotowała raport na temat prognozy sektora HoReCa na lata 2022-2027, gdzie właściciele firm cateringowych, hotelarskich i gastronomicznych wskazali, że głównym problemem podczas prowadzenia działalności są dla nich wysokie koszty utrzymania pracowników oraz wzrost kosztów utrzymania lokalu i zakupu półproduktów.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 23 stycznia, 2024 22 stycznia, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Ekologiczne hotele, czyli jakie? Ekohotele w Polsce i na świecie Ekologiczne hotele, czyli jakie? Ekohotele w Polsce i na świecie
Natępny makro MAKRO Polska rozszerza ofertę – czego może spodziewać się branża HoReCa?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

Georgian Grand Tasting 2025
Wydarzenia

Georgian Grand Tasting 2025 z udziałem Master of Wine!

23 maja, 2025
made for restaurant
Wydarzenia

MADE FOR Restaurant Wrocław 2025

22 maja, 2025
Wydarzenia gastronomiczne jako narzędzie marketingowe
Trendy i inspiracjeWydarzenia

Wydarzenia gastronomiczne jako narzędzie marketingowe – jak promować lokal?

15 maja, 2025
III Mistrzostwa Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025
GastronomiaWydarzenia

III Mistrzostwa Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025

12 maja, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?