Chcesz stworzyć restaurację, która odniesie sukces? Na powodzenie restauracji składa się ciężka praca całego zespołu, przemyślana strategia, wykorzystywanie wysokiej jakości produktów oraz lokalizacja z potencjałem. Jak widzisz, wiele czynników wpływa na sukces w sektorze HoReCa. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę najważniejszych elementów, poznaj je, a dowiesz się, jak odnieść sukces w sektorze HoReCa.
Jak odnieść sukces w sektorze HoReCa? 6 zasad dla restauratorów
Menu to podstawa
Przemyślane menu to podstawa sukcesu w sektorze HoReCa, dlatego dopasuj kartę do odbiorców. Najlepiej, żeby menu nie było zbyt obszerne, a dzięki temu z większą łatwością zadbasz o świeżość przygotowywanych dań. Jednocześnie potrawy nie mogą być zbyt banalne i przewidywalne, bo wtedy nie wyróżnisz się na tle konkurencji. Wykorzystaj też lokalne produkty oraz sezonowe owoce i warzywa.
Najlepiej, jeśli podzielisz menu na dwie części – stałą z podstawowymi potrawami, a także zmienną z sezonowych produktów. Dzięki temu goście mogą wybrać swoje ulubione dania bądź zachwycić się nowymi smakami.
Sprawna obsługa klienta
Pamiętaj, że współcześni klienci nie są cierpliwi, więc w branży gastronomicznej musisz postawić na sprawną obsługę zamówień. Jednocześnie spraw, aby goście nie odczuwali pośpiechu, jaki panuje na sali lub w kuchni. Zamiast tego zainwestuj w nowe technologie, które ułatwiają sprawniejsze realizowanie zamówień. Dzięki temu goście będą mogli się zrelaksować w lokalu gastronomicznym, a przy tym szybko otrzymają swoje zamówienie.
Personel – kompetentny, doświadczony i uprzejmy
Nigdy nie zapominaj o tym, że w sektorze HoReCa o sukcesie restauracji decydują pracownicy. Możesz mieć świetne menu i lokal w doskonałej lokalizacji, ale bez przeszkolonego, utalentowanego i uprzejmego personelu trudno będzie Ci zatrzymać klientów. Ważny jest każdy pracownik – od kelnera, który wpływa na pierwsze dobre wrażenie, aż po szefa kuchni, który zarządza całym zespołem w kuchni. Zadbaj o to, żeby kelnerzy dobrze znali menu – potrafili opowiedzieć o daniach, przedstawić ich składy i wymienić ewentualne alergeny.
Oczywiście istotne są też osoby pracujące w sercu każdej restauracji, czyli w kuchni. Wyznacz szefa kuchni, który doskonale rozumie Twoją koncepcję, potrafi zarządzać zespołem i pracował już wcześniej na podobnym stanowisku. Dzięki temu będzie umiał pokierować nawet mniej doświadczonymi pracownikami.
Świeże jedzenie – bez mikrofalówek i odmrażania
Klienci nie doceniają lokali gastronomicznych, które oferują produkty spożywcze słabej jakości. Wtedy nawet w samym centrum dużego miasta możesz mieć problem ze znalezieniem klientów. Dlatego pamiętaj o jednej z najważniejszych zasad w branży gastronomicznej – wysoka jakość produktów to klucz do sukcesu w sektorze HoReCa. Zadbaj o świeżość i przygotowywanie potraw na bieżąco. Nie zyskasz lojalnych klientów, jeśli będziesz odmrażać jedzenie lub podgrzewać je w mikrofalówce.
Zacznij od podpisania umowy z dystrybutorem, który oferuje świeże jedzenie, zadbaj o skrócenie łańcucha dostawy oraz zaplanuj menu w taki sposób, aby ograniczyć marnowanie żywności. Wtedy maksymalnie wykorzystasz świeże produkty, a do tego zadbasz o sytuację finansową lokalu.
Dobrym rozwiązaniem jest też proponowanie gościom produktów od lokalnych rolników, hodowców lub producentów. Wykorzystaj też potrawy, z których słynie dany region i zaserwuj pyszne ryby, pieczoną kaczkę czy nawet pizzę np. z oscypkiem.
Stwórz spójny wizerunek marki
Jak osiągnąć sukces w sektorze HoReCa? Zainwestuj w marketing, a przede wszystkim w stworzenie spójnego wizerunku marki. Dzięki niemu wizyta w lokalu stanie się wspaniałą podróżą kulinarną. Dlatego zadbaj o spójny przekaz i dopasuj wystrój wnętrza, wygląd menu czy nawet uniformy pracowników do kuchni, jaką serwujesz. Przy pomocy kolorów podkreśl też charakter lokalu – czerwień to idealna opcja dla barów szybkiej obsługi, a czerń doda lokalowi eleganckiego wyglądu. W ten sposób goście już od wejścia będą wiedzieli, czego mogą oczekiwać.
Ogromne znaczenie ma też wygląd logo, strony internetowej, profili w mediach społecznościowych oraz karty menu. Zadbaj o każdy detal – nawet o serwetki czy podkładki. Wtedy podkreślisz profesjonalny charakter lokalu i stworzysz spójny wizerunek marki.
Wygląd wnętrza i wysoki poziom czystości
Chcesz, aby goście dobrze czuli się w Twoim lokalu gastronomicznym? Zatem zapamiętaj, że pierwsze wrażenie ma duży wpływ na sukces w sektorze HoReCa. Zadbaj o estetyczny i atrakcyjny wygląd lokalu. Zaprojektuj wnętrze tak, żeby było spójne z rodzajem kuchni oraz z grupą docelową.
Podczas urządzania wnętrza zadbaj o każdy detal – od koloru ścian, po dopasowane oświetlenie, a skończywszy na dekoracjach.
Co jeszcze gwarantuje sukces w HoReCa? Oczywiście czystość na wysokim poziomie – bez śmieci na podłodze, przepełnionych koszy w łazienkach czy brudnych stolików. Zadbaj także o przyjemny zapach na sali. Wtedy klienci z chęcią będą odwiedzali Twój lokal, a Ty osiągniesz wymarzony sukces.