Włoska kuchnia to nie tylko lasagne, ravioli czy pizza. Wbrew pozorom znajdziesz tam również mnóstwo inspiracji na street food, które z powodzeniem możesz oferować w swoim lokalu gastronomicznym – zarówno w restauracji, jak i w barze lub food trucku. Polacy kochają włoską kuchnię, więc z chęcią będą zamawiali dania inspirowane słoneczną Italią. Odkryj street food po włosku.
Panini z serem mozzarella i suszonymi pomidorami
Zacznijmy od prawdziwej klasyki włoskiego street foodu, czyli pysznej i chrupiącej panini. Takie kanapki stanowią świetną przekąskę, którą pokochają wszyscy miłośnicy pieczywa i doskonałej jakości dodatków. Do wykonania panini potrzebny będzie świeży chleb ciabatta, oryginalny ser mozzarella, suszone pomidory, a także odrobina aromatycznej oliwy z oliwek. Dla podkręcenia smaku dodaj też listki świeżej bazylii. To świetny przykład sycącego i łatwego w przygotowaniu street foodu po włosku.
Ciekawą alternatywą będzie panini w bardziej polskim wydaniu. Wystarczy, że wybierzesz pyszne wędliny i sery z Polski. Świetnym uzupełnieniem będą wyraziste kiszonki np. ogórki kiszone. Polska wariacja włoskiego street foodu może być strzałem w dziesiątkę.
Klasyczne włoskie krokiety ryżowe – arancini
Czas na mniej oczywisty przykład włoskiego street foodu. Chodzi tu oczywiście o arancini, czyli prawdziwą perełkę wśród kuchni ulicznej ze słonecznej Italii. Te kuleczki ryżu są wypełnione mięsem ragout i serem mozzarella, a następnie usmażone na złocisty kolor. Przysmak może stać się prawdziwym hitem w Twojej restauracji – świetnie sprawdzi się jako przystawka lub czekadełko. Koniecznie podawaj je z aromatycznym sosem pomidorowym, który idealnie podkreśli smak kuleczek.
Panzerotti, czyli klasyczne, włoskie pierogi z nadzieniem
Zaproponuj gościom w lokalu lub w food trucku włoskie pierogi, czyli panzerotti. Południowa Italia słynie z tego przysmaku i często można spotkać go na ulicznych straganach oraz w tradycyjnych włoskich trattoriach. Te pierogi mogą mieć przeróżne nadzienia – od serów i warzyw, aż po różne gatunki mięsa. Ich tajemnica tkwi w cienkim cieście i soczystym wnętrzu. Serwuj je z ulubionym przez Polaków sosem czosnkowym lub z aromatycznym sosem pomidorowym.
Piadina – pyszne placki z nadzieniem
Piadina to tradycyjne włoskie placki, które można nadziewać na wiele sposobów. Wystarczy, że upieczesz ciasto na patelni, a następnie wypełnisz je smakowitymi i aromatycznymi dodatkami. Rewelacyjnie sprawdzi się szynka np. oryginalna mortadela, ser mozzarella, rukola i pachnące pomidory. Zawiń placek w rulon i gotowe. Taki włoski street food to genialny pomysł na szybki lunch, którego możesz serwować w restauracji lub food trucku.
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Zainspiruj się TikTokiem oraz popularnym, włoskim street foodem i zaserwuj gościom focaccie. Ten chrupiący, włoski chlebek możesz przygotowywać na różne sposoby, np. tradycyjna focaccia przygotowywana jest z oliwkami i rozmarynem.
Chrupka skórka focacci, soczyste oliwki i aromatyczny rozmaryn sprawiają, że przekąską jest niezwykle smakowita i wyrazista. Świetnie smakuje też focaccia z suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek lub z hummusem.
Suppli – rzymskie krokiety ryżowe
Jeśli chcesz zaskoczyć gości unikalnym smakiem, to dodaj do menu suppli, czyli włoskie krokiety ryżowe. Ten street food po włosku ma wnętrze wypełnione ryżem, serem mozzarella, pomidorami i mięsem. Krokiety powinny być otoczone złocistą, chrupiącą panierką. Całość tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia i idealną przekąskę na wynos lub lekki posiłek.
Podobnie jak w przypadku poprzednich przykładów, warto podawać suppli z sosem pomidorowym. Przygotuj sos samodzielnie ze słodkich pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwek i drobno posiekanego czosnku – takie połączenie już przy pierwszym kęsie sprawia, że goście poczują się jak w rzymskiej restauracji.