HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2025 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Street food po włosku – inspiracje
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Trendy i inspiracje

Street food po włosku – inspiracje

Opublikowano 6 marca, 2024
Udostępnij
Makro Polska wśród najlepszych pracodawców
UDOSTĘPNIJ

Włoska kuchnia to nie tylko lasagne, ravioli czy pizza. Wbrew pozorom znajdziesz tam również mnóstwo inspiracji na street food, które z powodzeniem możesz oferować w swoim lokalu gastronomicznym – zarówno w restauracji, jak i w barze lub food trucku. Polacy kochają włoską kuchnię, więc z chęcią będą zamawiali dania inspirowane słoneczną Italią. Odkryj street food po włosku.

Spis treści
Panini z serem mozzarella i suszonymi pomidoramiKlasyczne włoskie krokiety ryżowe – aranciniPanzerotti, czyli klasyczne, włoskie pierogi z nadzieniemPiadina – pyszne placki z nadzieniemFocaccia z oliwkami i rozmarynemSuppli – rzymskie krokiety ryżowe

Panini z serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Zacznijmy od prawdziwej klasyki włoskiego street foodu, czyli pysznej i chrupiącej panini. Takie kanapki stanowią świetną przekąskę, którą pokochają wszyscy miłośnicy pieczywa i doskonałej jakości dodatków. Do wykonania panini potrzebny będzie świeży chleb ciabatta, oryginalny ser mozzarella, suszone pomidory, a także odrobina aromatycznej oliwy z oliwek. Dla podkręcenia smaku dodaj też listki świeżej bazylii. To świetny przykład sycącego i łatwego w przygotowaniu street foodu po włosku.

Baner poziomy w środku wpisu

Ciekawą alternatywą będzie panini w bardziej polskim wydaniu. Wystarczy, że wybierzesz pyszne wędliny i sery z Polski. Świetnym uzupełnieniem będą wyraziste kiszonki np. ogórki kiszone. Polska wariacja włoskiego street foodu może być strzałem w dziesiątkę.

Klasyczne włoskie krokiety ryżowe – arancini

Czas na mniej oczywisty przykład włoskiego street foodu. Chodzi tu oczywiście o arancini, czyli prawdziwą perełkę wśród kuchni ulicznej ze słonecznej Italii. Te kuleczki ryżu są wypełnione mięsem ragout i serem mozzarella, a następnie usmażone na złocisty kolor. Przysmak może stać się prawdziwym hitem w Twojej restauracji – świetnie sprawdzi się jako przystawka lub czekadełko. Koniecznie podawaj je z aromatycznym sosem pomidorowym, który idealnie podkreśli smak kuleczek.

Panzerotti, czyli klasyczne, włoskie pierogi z nadzieniem

Zaproponuj gościom w lokalu lub w food trucku włoskie pierogi, czyli panzerotti. Południowa Italia słynie z tego przysmaku i często można spotkać go na ulicznych straganach oraz w tradycyjnych włoskich trattoriach. Te pierogi mogą mieć przeróżne nadzienia – od serów i warzyw, aż po różne gatunki mięsa. Ich tajemnica tkwi w cienkim cieście i soczystym wnętrzu. Serwuj je z ulubionym przez Polaków sosem czosnkowym lub z aromatycznym sosem pomidorowym.

Piadina – pyszne placki z nadzieniem

Piadina to tradycyjne włoskie placki, które można nadziewać na wiele sposobów. Wystarczy, że upieczesz ciasto na patelni, a następnie wypełnisz je smakowitymi i aromatycznymi dodatkami. Rewelacyjnie sprawdzi się szynka np. oryginalna mortadela, ser mozzarella, rukola i pachnące pomidory. Zawiń placek w rulon i gotowe. Taki włoski street food to genialny pomysł na szybki lunch, którego możesz serwować w restauracji lub food trucku.

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Zainspiruj się TikTokiem oraz popularnym, włoskim street foodem i zaserwuj gościom focaccie. Ten chrupiący, włoski chlebek możesz przygotowywać na różne sposoby, np. tradycyjna focaccia przygotowywana jest z oliwkami i rozmarynem.

Chrupka skórka focacci, soczyste oliwki i aromatyczny rozmaryn sprawiają, że przekąską jest niezwykle smakowita i wyrazista. Świetnie smakuje też focaccia z suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek lub z hummusem.

Suppli – rzymskie krokiety ryżowe

Jeśli chcesz zaskoczyć gości unikalnym smakiem, to dodaj do menu suppli, czyli włoskie krokiety ryżowe. Ten street food po włosku ma wnętrze wypełnione ryżem, serem mozzarella, pomidorami i mięsem. Krokiety powinny być otoczone złocistą, chrupiącą panierką. Całość tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia i idealną przekąskę na wynos lub lekki posiłek.

Podobnie jak w przypadku poprzednich przykładów, warto podawać suppli z sosem pomidorowym. Przygotuj sos samodzielnie ze słodkich pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwek i drobno posiekanego czosnku – takie połączenie już przy pierwszym kęsie sprawia, że goście poczują się jak w rzymskiej restauracji.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 19 marca, 2024 6 marca, 2024
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Makro Polska wśród najlepszych pracodawców Makro Polska wśród najlepszych pracodawców
Natępny Makro Polska wśród najlepszych pracodawców Manager restauracji. Jak rozpoznać i zatrudnić mistrza zarządzania?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej podobnych

AI w restauracji? Korzyści vs. obawy
Trendy i inspiracje

AI w restauracji? Korzyści vs. obawy

5 listopada, 2025
Dynia w menu restauracji – pomysły na dania z dynią
Trendy i inspiracje

Dynia w menu restauracji – 10 sposobów na topowy smak jesieni

9 października, 2025
Dłoń osoby z tatuażem na nadgarstku wkłada plastikową butelkę do otworu w automacie do recyklingu.
Trendy i inspiracje

System kaucyjny w Polsce – co zdecyduje o jego sukcesie?

24 września, 2025
Ręka osoby w zielonym swetrze, z bransoletką na nadgarstku, zbliża zieloną kartę płatniczą z białym krzyżykiem i napisem "pluxee" do białego terminala płatniczego.
Trendy i inspiracje

53% użytkowników kart przedpłaconych wydaje więcej niż otrzymuje. Pluxee ujawnia dane z rynku

22 września, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Marketing HoReCa
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
HorecalineHorecaline
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?