HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: TOP 5 pieców do restauracji – jakie modele warto wybrać?
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Trendy i inspiracje

TOP 5 pieców do restauracji – jakie modele warto wybrać?

Opublikowano 7 grudnia, 2023
Udostępnij
TOP 5 pieców do restauracji – jakie modele warto wybrać?
UDOSTĘPNIJ

Piec w restauracji musi być wydajny, wszechstronny, a przy tym nie może generować wysokich kosztów. Przedstawiamy ranking, dzięki któremu dowiesz się, jaki piec do restauracji sprawdzi się najlepiej.

Spis treści
5 pieców do restauracji – postaw na sprawdzone modelePiec konwekcyjno-parowy GP | Venix – 5 x 2/3GN SQUEROPiec konwekcyjno-parowy Hendi Nano Compact 6x GN 2/3Piec gastronomiczny konwekcyjno-parowy UNOX ChefLux 5 GN 1/1Piec konwekcyjny z nawilżaniem GP | Venix – 4 x 1/1GNPiec konwekcyjno-parowy GP | VENIX – 10 x 1/1GN – RIALTO SLIMCzym kierować się przy wyborze pieca do restauracji?Rodzaj kuchni i menuDostępna przestrzeńDopasowanie rodzaju pieca do potrzeb restauracji

5 pieców do restauracji – postaw na sprawdzone modele

Nasz ranking sprawi, że przekonasz się, jakie piece warto wybrać w luksusowym lokalu, niewielkim bistro czy też w stołówce lub w restauracji hotelowej. 

Baner poziomy w środku wpisu

Piec konwekcyjno-parowy GP | Venix – 5 x 2/3GN SQUERO

To innowacyjne urządzenie, które wyróżnia się imponującą wydajnością oraz łatwą obsługą. Personel na pewno błyskawicznie odkryje wszystkie dostępne funkcje tego pieca, mimo że jest ich całkiem sporo. Z pomocą tego sprzętu możesz przyrządzać właściwie każdą potrawę – deser, pieczywo, warzywa, mięsa i ryby.

Piec konwekcyjno-parowy Hendi Nano Compact 6x GN 2/3

Masz niewielką przestrzeń w kuchni, a za to potrzebujesz wydajnego pieca? W takiej sytuacji dobrze sprawdzi się piec konwekcyjno-parowy Hendi Nano Compact 6x GN ⅔, który ma zaledwie 500 cm szerokości. Urządzenie jest wyposażone w dotykowy panel sterowania. Jednak najważniejsze są dwa rozwiązania, z których słynie marka Handi – Airflowlogic™ i Humilogic™. Pierwsze z nich odpowiada za poprawę cyrkulacji powietrza, a drugi za większe nawilżenie w trakcie pieczenia.

Piec gastronomiczny konwekcyjno-parowy UNOX ChefLux 5 GN 1/1

Kolejnym polecanym modelem jest piec gastronomiczny konwekcyjno-parowy UNOX ChefLux 5 GN 1/1. Ten piec do restauracji sprawdzi się w średniej wielkości lokalach gastronomicznych. Do dyspozycji masz manualne sterowanie, funkcję konwekcji oraz nawilżania. Poza tym łączy w sobie ergonomię, a także imponującą wydajność, dzięki temu poradzi sobie nawet ze zwiększoną ilością pracy. Istotne jest także to, że to naprawdę wielofunkcyjne urządzenie, które umożliwia pieczenie, smażenie, grillowanie, blanszowanie, gotowanie na parze i duszenie potraw.

Piec konwekcyjny z nawilżaniem GP | Venix – 4 x 1/1GN

Czym wyróżnia się piec konwekcyjny z nawilżaniem GP | Venix – 4 x 1/1GN? Na pewno uwagę zwraca obecność dodatkowej funkcji nawilżania, dlatego to świetne rozwiązanie do małych lokali, które o każdej porze dnia pragną podawać świeże pieczywo. Poza tym również ze względu na kompaktowy wymiar warto zdecydować się na ten piec właśnie do małego punktu gastronomicznego. Urządzenie doskonale poradzi sobie zarówno z wypiekiem pieczywa, jak i z przygotowywaniem potraw z mięsem, warzywami czy rybami.

Na uwagę zasługuje także fakt, iż jest to piec elektryczny.

Piec konwekcyjno-parowy GP | VENIX – 10 x 1/1GN – RIALTO SLIM

Szukasz urządzenia o szerokim zastosowaniu? Na Twoją uwagę zasługuje piec konwekcyjno parowy GP | VENIX – 10 x 1/1GN – RIALTO SLIM, który rewelacyjnie sprawdzi się w stołówkach, dużych restauracjach, firmach cateringowych czy nawet w stołówkach. To zaawansowany model, który wymaga przeszkolenia personelu. Jednak za to może bardzo ułatwić pracę – zwiększa wydajność i może być obsługiwany przy pomocy aplikacji mobilnej. Urządzenie zostało wyposażone również w wygodny system myjący i funkcję regeneracji schłodzonych potraw.

Czym kierować się przy wyborze pieca do restauracji?

W każdym lokalu gastronomicznym personel ma nieco inne oczekiwania względem pracy pieca. Dlatego najlepiej podejdź w sposób bardzo indywidualny do wyboru pieca do restauracji. Dzięki temu na pewno zakupisz model, który sprawdzi się podczas przygotowywania potraw z menu. Sprawdź, czym jeszcze warto się kierować podczas wyboru pieca do restauracji.

Rodzaj kuchni i menu

Kluczowe znaczenie ma dopasowanie pieca do rodzaju lokalu, serwowanej kuchni oraz obłożenia sali. Zastanów się też, czy chcesz wykorzystywać nowe techniki kulinarne, a może zależy Ci jedynie na klasycznym sprzęcie.

Dostępna przestrzeń

Zaplanuj rozłożenie kuchni i zastanów się, ile przestrzeni masz do dyspozycji na piec. Jeśli masz małą kuchnię, ale duże potrzeby to dobrze sprawdzi się wielofunkcyjny, wąski, a także wysoki piec. Natomiast w dużych kuchniach postaw na sporej wielkości piec.

Dopasowanie rodzaju pieca do potrzeb restauracji

Na rynku dostępne są zarówno nowoczesne, jak i bardziej tradycyjne rodzaje pieców. Zapoznaj się z cechami każdego z tych modeli, aby przekonać się, który z nich najlepiej sprawdzi się w Twoim lokalu. Wśród najpopularniejszych rodzajów pieców do gastronomii znajdziesz:

  • piece konwekcyjne – mają niewielkie rozmiary, można w nich gotować, smażyć i piec, ale nie nadaje się do tzw. ciężkiej gastronomii, dlatego to dobra opcja w lokalach typu fast food, w barach i kawiarniach;
  • piece konwekcyjno-parowe – są bardzo wydajne, wszechstronne i utrzymują soczystość potraw nawet po podgrzaniu, to najpopularniejszy rodzaj pieców w restauracjach, hotelach czy kuchniach bankietowych;
  • piece konwekcyjno-mikrofalowe – wyróżniają się szybkim działaniem, najlepiej sprawdzają się do odgrzewania jedzenia, dlatego świetnie sprawdzą się na stacjach benzynowych, w mobilnych punktach gastronomicznych i kawiarniach.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 16 stycznia, 2024 7 grudnia, 2023
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni Świąteczny Stół Pajacyka 2023 – restauratorzy zadbają o potrzebujących Świąteczny Stół Pajacyka 2023 – restauratorzy zadbają o potrzebujących
Natępny Czym różni się hotel od kurortu? Czym różni się hotel od kurortu?
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Pionowa boczna

Czytaj więcej podobnych

lody włoskie
Trendy i inspiracje

Świderki amerykańskie i lody włoskie – dlaczego warto wprowadzić je do swojego lokalu gastronomicznego?

30 kwietnia, 2025
Majówkowa uczta smaku: odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla
Trendy i inspiracje

Majówkowa uczta smaku – odkryj sosy Fanex idealne do potraw z grilla

24 kwietnia, 2025
HorecaTrendy i inspiracje

Wyposażenie sal bankietowych na komunie i wesela – trendy na rok 2025

14 kwietnia, 2025
Kieliszek białego wina stoi na drewnianym stole obok koszyka z białymi i brązowymi jajkami, dekoracji z gałązek i drobnych kwiatów, na rozmytym tle z ciemną ścianą i kwitnącą gałęzią drzewa.
Trendy i inspiracje

Ważna jest gwarancja smaku, czyli wina na Wielkanoc

10 kwietnia, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?