Piec w restauracji musi być wydajny, wszechstronny, a przy tym nie może generować wysokich kosztów. Przedstawiamy ranking, dzięki któremu dowiesz się, jaki piec do restauracji sprawdzi się najlepiej.
5 pieców do restauracji – postaw na sprawdzone modele
Nasz ranking sprawi, że przekonasz się, jakie piece warto wybrać w luksusowym lokalu, niewielkim bistro czy też w stołówce lub w restauracji hotelowej.
Piec konwekcyjno-parowy GP | Venix – 5 x 2/3GN SQUERO
To innowacyjne urządzenie, które wyróżnia się imponującą wydajnością oraz łatwą obsługą. Personel na pewno błyskawicznie odkryje wszystkie dostępne funkcje tego pieca, mimo że jest ich całkiem sporo. Z pomocą tego sprzętu możesz przyrządzać właściwie każdą potrawę – deser, pieczywo, warzywa, mięsa i ryby.
Piec konwekcyjno-parowy Hendi Nano Compact 6x GN 2/3
Masz niewielką przestrzeń w kuchni, a za to potrzebujesz wydajnego pieca? W takiej sytuacji dobrze sprawdzi się piec konwekcyjno-parowy Hendi Nano Compact 6x GN ⅔, który ma zaledwie 500 cm szerokości. Urządzenie jest wyposażone w dotykowy panel sterowania. Jednak najważniejsze są dwa rozwiązania, z których słynie marka Handi – Airflowlogic™ i Humilogic™. Pierwsze z nich odpowiada za poprawę cyrkulacji powietrza, a drugi za większe nawilżenie w trakcie pieczenia.
Piec gastronomiczny konwekcyjno-parowy UNOX ChefLux 5 GN 1/1
Kolejnym polecanym modelem jest piec gastronomiczny konwekcyjno-parowy UNOX ChefLux 5 GN 1/1. Ten piec do restauracji sprawdzi się w średniej wielkości lokalach gastronomicznych. Do dyspozycji masz manualne sterowanie, funkcję konwekcji oraz nawilżania. Poza tym łączy w sobie ergonomię, a także imponującą wydajność, dzięki temu poradzi sobie nawet ze zwiększoną ilością pracy. Istotne jest także to, że to naprawdę wielofunkcyjne urządzenie, które umożliwia pieczenie, smażenie, grillowanie, blanszowanie, gotowanie na parze i duszenie potraw.
Piec konwekcyjny z nawilżaniem GP | Venix – 4 x 1/1GN
Czym wyróżnia się piec konwekcyjny z nawilżaniem GP | Venix – 4 x 1/1GN? Na pewno uwagę zwraca obecność dodatkowej funkcji nawilżania, dlatego to świetne rozwiązanie do małych lokali, które o każdej porze dnia pragną podawać świeże pieczywo. Poza tym również ze względu na kompaktowy wymiar warto zdecydować się na ten piec właśnie do małego punktu gastronomicznego. Urządzenie doskonale poradzi sobie zarówno z wypiekiem pieczywa, jak i z przygotowywaniem potraw z mięsem, warzywami czy rybami.
Na uwagę zasługuje także fakt, iż jest to piec elektryczny.
Piec konwekcyjno-parowy GP | VENIX – 10 x 1/1GN – RIALTO SLIM
Szukasz urządzenia o szerokim zastosowaniu? Na Twoją uwagę zasługuje piec konwekcyjno parowy GP | VENIX – 10 x 1/1GN – RIALTO SLIM, który rewelacyjnie sprawdzi się w stołówkach, dużych restauracjach, firmach cateringowych czy nawet w stołówkach. To zaawansowany model, który wymaga przeszkolenia personelu. Jednak za to może bardzo ułatwić pracę – zwiększa wydajność i może być obsługiwany przy pomocy aplikacji mobilnej. Urządzenie zostało wyposażone również w wygodny system myjący i funkcję regeneracji schłodzonych potraw.
Czym kierować się przy wyborze pieca do restauracji?
W każdym lokalu gastronomicznym personel ma nieco inne oczekiwania względem pracy pieca. Dlatego najlepiej podejdź w sposób bardzo indywidualny do wyboru pieca do restauracji. Dzięki temu na pewno zakupisz model, który sprawdzi się podczas przygotowywania potraw z menu. Sprawdź, czym jeszcze warto się kierować podczas wyboru pieca do restauracji.
Rodzaj kuchni i menu
Kluczowe znaczenie ma dopasowanie pieca do rodzaju lokalu, serwowanej kuchni oraz obłożenia sali. Zastanów się też, czy chcesz wykorzystywać nowe techniki kulinarne, a może zależy Ci jedynie na klasycznym sprzęcie.
Dostępna przestrzeń
Zaplanuj rozłożenie kuchni i zastanów się, ile przestrzeni masz do dyspozycji na piec. Jeśli masz małą kuchnię, ale duże potrzeby to dobrze sprawdzi się wielofunkcyjny, wąski, a także wysoki piec. Natomiast w dużych kuchniach postaw na sporej wielkości piec.
Dopasowanie rodzaju pieca do potrzeb restauracji
Na rynku dostępne są zarówno nowoczesne, jak i bardziej tradycyjne rodzaje pieców. Zapoznaj się z cechami każdego z tych modeli, aby przekonać się, który z nich najlepiej sprawdzi się w Twoim lokalu. Wśród najpopularniejszych rodzajów pieców do gastronomii znajdziesz:
- piece konwekcyjne – mają niewielkie rozmiary, można w nich gotować, smażyć i piec, ale nie nadaje się do tzw. ciężkiej gastronomii, dlatego to dobra opcja w lokalach typu fast food, w barach i kawiarniach;
- piece konwekcyjno-parowe – są bardzo wydajne, wszechstronne i utrzymują soczystość potraw nawet po podgrzaniu, to najpopularniejszy rodzaj pieców w restauracjach, hotelach czy kuchniach bankietowych;
- piece konwekcyjno-mikrofalowe – wyróżniają się szybkim działaniem, najlepiej sprawdzają się do odgrzewania jedzenia, dlatego świetnie sprawdzą się na stacjach benzynowych, w mobilnych punktach gastronomicznych i kawiarniach.