Zbliża się Wielkanoc, co oznacza, że to dobry moment na odświeżenie menu i dodanie specjalnych, sezonowych potraw. Goście będą mogli poczuć świąteczny nastrój, a do tego spróbują zupełnie nowych wersji znanych dań. Przygotowaliśmy kilka propozycji na wielkanocne menu dla restauracji. Sprawdź, co warto wprowadzić do karty w swoim lokalu.
Wielkanocne potrawy w nowoczesnym wydaniu
Trudno jest rywalizować ze smakami znanymi z dzieciństwa, dlatego zaproponuj nieco odświeżone wersje tradycyjnych potraw. Dzięki temu wielkanocne menu dla restauracji zaskoczy gości, a do tego pozwoli im odkryć zupełnie nowe smaki. Wykorzystaj do tego sezonowe produkty, dzięki czemu potrawy zyskają iście wiosenny klimat.
Oto kilka propozycji, którymi warto się zainspirować:
- żurek z grillowanym kurczakiem i zielonymi szparagami – zamiast tradycyjnej kiełbasy dodaj chrupiącego kurczaka i iście wiosenne szparagi, a zyskasz oryginalne połączenie smakowe;
- sałatka jarzynowa z awokado i rukolą – odmień tradycyjną sałatkę jarzynową i dodaj do niej kawałki kremowego awokado oraz liście świeżej rukoli, dzięki temu sałatka zyska więcej nowoczesnego smaku;
- pascha z dodatkiem granatu i migdałów – połączenie słodyczy sera z kwaśnym smakiem granatu i chrupkimi migdałami stworzy ciekawy kontrast smakowy, który podbija kubki smakowe.
Jajka w wielkanocnym menu
Jajka to nieodłączny element wielkanocnego stołu – nie tylko w domach, ale również w restauracji. Zaskocz gości i zaproponuj pyszne potrawy – przystawki, sałatki czy dania główne – z jajkami w roli głównej. Najlepiej, jeśli będziesz współpracować z lokalnymi hodowcami i poinformujesz o tym gości. Dzięki temu będą wiedzieli, że wybierasz jajka od kur z wolnego wybiegu.
Jajka możesz podawać na wiele różnych sposobów, więc z łatwością dopasujesz je do charakteru swojego lokalu. Przedstawiamy kilka propozycji na dania z jajkami, które warto dodać do wielkanocnego menu dla restauracji:
- jajka faszerowane z awokado – genialnym uzupełnieniem będzie posiekany koperek i odrobina pikantnej papryki cayenne;
- omlet z kozim serem i szpinakiem – to świetna propozycja na śniadaniowe menu; warto podać omlet z chrupiącą sałatką z dodatkiem pomidorów i ogórków;
- sałatka jajeczna ze smażonymi pieczarkami i marynowaną, czerwoną cebulą – skrop sałatkę delikatnym sosem winegret, a zyskasz świetną propozycję na przystawkę;
- jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem – podawaj je na kawałkach chrupiącego pieczywa, a zyskasz eleganckie śniadanie w wielkanocnym klimacie.
Jakie przekąski i przystawki dodać do restauracyjnego menu na Wielkanoc?
Wielkanocne menu w restauracji nie może obejść się bez smakowitych przekąsek i przystawek, które będą idealnym wstępem do dania głównego. Możesz zaskoczyć swoich gości nie tylko smakiem czy aromatem, ale też sposobem podania tych dań.
Postaw na jadalne kwiaty typu lawenda, stokrotka lub nasturcja. Dzięki temu talerz będzie wyglądał wiosennie, a przekąski i przystawki zyskają jeszcze głębszego smaku.
Jakie przystawki i przekąski warto dodać do wielkanocnego menu? Zainspiruj się poniższymi przykładami:
- paszteciki z farszem z pieczarek i szpinaku – kruche paszteciki podawane z sosem śmietanowym lub jogurtowym to doskonała przystawka dla Twojej restauracji;
- deska kiełbas i wędlin – Wielkanoc mocno kojarzy się z kiełbasami, dlatego zaproponuj gościom deskę wybornych wędlin i kiełbas; koniecznie postaw na wyroby lokalnych producentów;
- kuleczki z serka kremowego lub feta z koperkiem i szczypiorkiem – małe kuleczki w kształcie jajeczek, obtoczone posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, a do tego podawane na chrupiących paluszkach ziołowych to świetna przystawka w iście wielkanocnym klimacie;
- pasztet w wersji mięsnej i bezmięsnej – to świetny pomysł na wielkanocną przystawkę; podawaj pasztet z chrzanem i odrobiną kiszonej kapusty.
Wielkanocne desery dla miłośników słodkości
Oczywiście w wielkanocnej karcie nie może też zabraknąć słodkości. Wyborne desery to idealne zwieńczenie wizyty w Twoim lokalu. Możesz serwować tradycyjne babki wielkanocne w nowej odsłonie np. poprzez dodanie kawałków czekolady lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. Chcesz zaskoczyć gości niecodziennym deserem? Zaserwuj pyszne i lekkie tiramisu z dodatkiem likieru pomarańczowego i świeżych owoców sezonowych. Przygotowaliśmy jeszcze kilka inspiracji na desery wielkanocne dla restauracji, które podbiją kubki smakowe gości. Oto one:
- tarta cytrynowa z bezami – ciasto udekoruj kawałkami świeżych owoców cytrusowych i listkami mięty, a już sam wygląd tarty zachęci do zamówienia jej;
- sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową – klasyczny sernik to pozycja, której nie może zabraknąć w menu; podawaj sernik z musem z owoców leśnych;
- mazurek kajmakowy z bakaliami – kruche ciasto mazurka pokryte kremowym kajmakiem i posypane mieszanką różnych bakalii, to pozycja obowiązkowa w wielkanocnym menu;
- ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym i orzechami – wilgotne i aromatyczne ciasto podawane z lekkim kremem śmietankowym to idealny wielkanocny deser.
Która z tych propozycji trafi do wielkanocnego menu w Twojej restauracji?