W polskich restauracjach, kawiarniach czy innych lokalach gastronomicznych można skosztować kuchni i potraw z całego świata. Jeszcze niedawno królowała u nas jedynie polska kuchnia, a żeby zjeść dobre sushi, trzeba było wyruszyć w podróż do Azji. Dziś nawet w jednym mieście możemy codziennie delektować się innymi specjałami z różnych części świata – od kuchni włoskiej, po amerykańską, japońską, śródziemnomorską, meksykańską i wiele innych. Odkryj jak zróżnicowane kulinarnie są polskie firmy z sektora HoReCa.
Jakie są najpopularniejsze rodzaje kuchni w polskim HoReCa?
Przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje kuchni w polskim sektorze HoReCa, które są chętnie wybierane przez Polaków.
Polska kuchnia
Mimo że Polacy lubią próbować nowe smaki, to jednak i tak nie zapominają, jak wiele atutów zapewnia tradycyjna, polska kuchnia. W małych i dużych miastach można znaleźć wiele lokali gastronomicznych, które oferują ulubione potrawy – smażone kotlety, gotowane pierogi, aromatyczny rosół czy domowe kluski. Zresztą już sama kuchnia polska jest bardzo zróżnicowana, bo w każdym regionie kusi nas wieloma wspaniałymi smakami – od kuchni podhalańskiej, po wielkopolską czy podlaską.
Włoska kuchnia
Kolejną popularną kuchnią w polskiej gastronomii jest kuchnia włoska. Jej popularność drastycznie wzrosła w 2004 roku, kiedy Polska dołączyła do Unii Europejskiej. Od tego czasu Polacy pokochali pizze, spaghetti i wiele innych dań typowych dla włoskiej kuchni.
Nie da się ukryć, że często można spotkać w polskim HoReCa wariacje włoskich dań. To znaczy, że wśród składników na pizzy można znaleźć ananasa, polską kiełbasę, boczek, oscypka czy jajko.
Azjatycka kuchnia
Jakie lokale zapewniają największe zróżnicowanie kulinariów w polskim HoReCa? Z pewnością należą do nich lokalne serwujące dania znane z kuchni azjatyckiej. Coraz częściej otwierane są lokale gastronomiczne z kuchnią tajską, chińską i japońską. Polacy zdążyli pokochać już sushi, pierożki gyoza, pad thai, bubble tea oraz massaman curry.
W restauracjach, gdzie serwowane jest sushi, często jedzenie jest przygotowywane na żywo. Dzięki temu goście mogą przyglądać się, z jaką precyzją szef kuchni przygotowuje dla nich ich ulubione sushi. To dodatkowa atrakcja, która zachęca do wybierania lokali z azjatycką kuchnią.
Kuchnia środkowoeuropejska
Kuchnia środkowoeuropejska ze względu na historię naszego kraju także cieszy się sporym uznaniem. Nie brakuje lokali gastronomicznych, w których można zjeść austriackiego sznycla, węgierski gulasz czy niemieckie knedle. W takich miejscach menu jest wzbogacone w dania kojarzone z polską kuchnią. Kuchnia środkowoeuropejska doskonale sprawdza się w ramach obiadu z rodziną czy przyjaciółmi, gdy zależy Ci na niewielkiej odmianie i sycącym posiłku.
Kuchnia amerykańska
Kuchnia amerykańska jest także często spotykana w polskim sektorze HoReCa. Nie brakuje miłośników krwistych steków, olbrzymich hamburgerów, chrupiących frytek itp. Dania kojarzone z kuchnią amerykańską często podawane są w punktach gastronomicznych typu fast food. Priorytetem klientów jest niska cena, szybka realizacja zamówienia i możliwość zamówienia dania na wynos, aby zjeść w domu czy w innym miejscu.
Kuchnia śródziemnomorska
Pełna ziół, oliwy z oliwek i wysokiej jakości owoców morza – właśnie taka jest kuchnia śródziemnomorska, która nie bez powodu uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. W Polsce największą popularnością cieszą się takie odmiany kuchni śródziemnomorskiej jak kuchnia hiszpańska, grecka, prowansalska, włoska, marokańska czy tunezyjska.
Kuchnia meksykańska
Chętnie wybierana w Polsce jest także kuchnia meksykańska. Przepyszne burrito, chili con carne czy tacos to dania, które na pewno przypadną do gustu osobom, kochającym sycące, pikantne i pełne przypraw jedzenie. Sekretem kuchni meksykańskiej są sosy, które zostały wzbogacone przez dodatek jalapeno, chili i habanero. Kuchnia meksykańska to świetny wybór na wieczorny wypad ze znajomymi.
Kuchnia turecka
Z roku na rok rośnie popularność kuchni tureckiej. Miłośnicy kebabów mogą dziś z łatwością znaleźć lokal gastronomiczny, który podbije ich kubki smakowe. Co ciekawe sprzedawane w polskim sektorze HoReCa kebaby dostępne są w wielu różnych konfiguracjach. Dania różnią się przede wszystkim rodzajem wykorzystanego mięsa – oferowane jest mięso drobiowe, wieprzowe, baranina czy mięso wołowe. Choć coraz częściej można spotkać także kebaby pozbawione mięsa, które odpowiadają potrzebom wegetarian i wegan.
Kebaby i dania kuchni tureckiej często oferowane są na wynos, bo świetnie sprawdzają się podczas przerwy w pracy czy na uczelni.
Kuchnia gruzińska
Na koniec musimy zwrócić uwagę na to, że rośnie trend związany z otwieraniem lokali gastronomicznych, w których serwowane są dania charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej. To mieszanka potraw europejskich i azjatyckich. Kuchnię gruzińską można określić trzema słowami – ciężka, aromatyczna i przepyszna. Wśród najpopularniejszych dań są chaczapuri i adżapsandali.