HorecalineHorecalineHorecaline
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
© 2023 Horeca. All Rights Reserved.
Czytasz: Zróżnicowanie kulinariów w polskim HoReCa — smaki z całego świata
Udostępnij
Rozmiar czcionkiAa
HorecalineHorecaline
Rozmiar czcionkiAa
Szukaj
  • Home
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Kontakt
Posiadasz już konto? Zapisz się
Obserwuj nas
  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
GastronomiaHotele

Zróżnicowanie kulinariów w polskim HoReCa — smaki z całego świata

Opublikowano 21 listopada, 2023
Udostępnij
Zróżnicowanie kulinariów w polskim HoReCa — smaki z całego świata
UDOSTĘPNIJ

W polskich restauracjach, kawiarniach czy innych lokalach gastronomicznych można skosztować kuchni i potraw z całego świata. Jeszcze niedawno królowała u nas jedynie polska kuchnia, a żeby zjeść dobre sushi, trzeba było wyruszyć w podróż do Azji. Dziś nawet w jednym mieście możemy codziennie delektować się innymi specjałami z różnych części świata – od kuchni włoskiej, po amerykańską, japońską, śródziemnomorską, meksykańską i wiele innych. Odkryj jak zróżnicowane kulinarnie są polskie firmy z sektora HoReCa.

Spis treści
Jakie są najpopularniejsze rodzaje kuchni w polskim HoReCa?Polska kuchniaWłoska kuchniaAzjatycka kuchniaKuchnia środkowoeuropejskaKuchnia amerykańskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia meksykańskaKuchnia tureckaKuchnia gruzińska

Jakie są najpopularniejsze rodzaje kuchni w polskim HoReCa?

Przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje kuchni w polskim sektorze HoReCa, które są chętnie wybierane przez Polaków.

Baner poziomy w środku wpisu

Polska kuchnia

Mimo że Polacy lubią próbować nowe smaki, to jednak i tak nie zapominają, jak wiele atutów zapewnia tradycyjna, polska kuchnia. W małych i dużych miastach można znaleźć wiele lokali gastronomicznych, które oferują ulubione potrawy – smażone kotlety, gotowane pierogi, aromatyczny rosół czy domowe kluski. Zresztą już sama kuchnia polska jest bardzo zróżnicowana, bo w każdym regionie kusi nas wieloma wspaniałymi smakami – od kuchni podhalańskiej, po wielkopolską czy podlaską.

Włoska kuchnia

Kolejną popularną kuchnią w polskiej gastronomii jest kuchnia włoska. Jej popularność drastycznie wzrosła w 2004 roku, kiedy Polska dołączyła do Unii Europejskiej. Od tego czasu Polacy pokochali pizze, spaghetti i wiele innych dań typowych dla włoskiej kuchni.

Nie da się ukryć, że często można spotkać w polskim HoReCa wariacje włoskich dań. To znaczy, że wśród składników na pizzy można znaleźć ananasa, polską kiełbasę, boczek, oscypka czy jajko.

Azjatycka kuchnia

Jakie lokale zapewniają największe zróżnicowanie kulinariów w polskim HoReCa? Z pewnością należą do nich lokalne serwujące dania znane z kuchni azjatyckiej. Coraz częściej otwierane są lokale gastronomiczne z kuchnią tajską, chińską i japońską. Polacy zdążyli pokochać już sushi, pierożki gyoza, pad thai, bubble tea oraz massaman curry.

W restauracjach, gdzie serwowane jest sushi, często jedzenie jest przygotowywane na żywo. Dzięki temu goście mogą przyglądać się, z jaką precyzją szef kuchni przygotowuje dla nich ich ulubione sushi. To dodatkowa atrakcja, która zachęca do wybierania lokali z azjatycką kuchnią.

Kuchnia środkowoeuropejska

Kuchnia środkowoeuropejska ze względu na historię naszego kraju także cieszy się sporym uznaniem. Nie brakuje lokali gastronomicznych, w których można zjeść austriackiego sznycla, węgierski gulasz czy niemieckie knedle. W takich miejscach menu jest wzbogacone w dania kojarzone z polską kuchnią. Kuchnia środkowoeuropejska doskonale sprawdza się w ramach obiadu z rodziną czy przyjaciółmi, gdy zależy Ci na niewielkiej odmianie i sycącym posiłku.

Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska jest także często spotykana w polskim sektorze HoReCa. Nie brakuje miłośników krwistych steków, olbrzymich hamburgerów, chrupiących frytek itp. Dania kojarzone z kuchnią amerykańską często podawane są w punktach gastronomicznych typu fast food. Priorytetem klientów jest niska cena, szybka realizacja zamówienia i możliwość zamówienia dania na wynos, aby zjeść w domu czy w innym miejscu.

Kuchnia śródziemnomorska

Pełna ziół, oliwy z oliwek i wysokiej jakości owoców morza – właśnie taka jest kuchnia śródziemnomorska, która nie bez powodu uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. W Polsce największą popularnością cieszą się takie odmiany kuchni śródziemnomorskiej jak kuchnia hiszpańska, grecka, prowansalska, włoska, marokańska czy tunezyjska.

Kuchnia meksykańska

Chętnie wybierana w Polsce jest także kuchnia meksykańska. Przepyszne burrito, chili con carne czy tacos to dania, które na pewno przypadną do gustu osobom, kochającym sycące, pikantne i pełne przypraw jedzenie. Sekretem kuchni meksykańskiej są sosy, które zostały wzbogacone przez dodatek jalapeno, chili i habanero. Kuchnia meksykańska to świetny wybór na wieczorny wypad ze znajomymi. 

Kuchnia turecka

Z roku na rok rośnie popularność kuchni tureckiej. Miłośnicy kebabów mogą dziś z łatwością znaleźć lokal gastronomiczny, który podbije ich kubki smakowe. Co ciekawe sprzedawane w polskim sektorze HoReCa kebaby dostępne są w wielu różnych konfiguracjach. Dania różnią się przede wszystkim rodzajem wykorzystanego mięsa – oferowane jest mięso drobiowe, wieprzowe, baranina czy mięso wołowe. Choć coraz częściej można spotkać także kebaby pozbawione mięsa, które odpowiadają potrzebom wegetarian i wegan.

Kebaby i dania kuchni tureckiej często oferowane są na wynos, bo świetnie sprawdzają się podczas przerwy w pracy czy na uczelni.

Kuchnia gruzińska

Na koniec musimy zwrócić uwagę na to, że rośnie trend związany z otwieraniem lokali gastronomicznych, w których serwowane są dania charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej. To mieszanka potraw europejskich i azjatyckich. Kuchnię gruzińską można określić trzema słowami – ciężka, aromatyczna i przepyszna. Wśród najpopularniejszych dań są chaczapuri i adżapsandali.

Materiał chroniony prawem autorskim – zasady przedruków określa regulamin

marketing 28 listopada, 2023 21 listopada, 2023
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Poprzedni HoReCa po pandemii — nowe wyzwania i możliwości dla gastronomii HoReCa po pandemii — nowe wyzwania i możliwości dla gastronomii
Natępny Kluczowe elementy wyposażenia w gastronomii Kluczowe elementy wyposażenia w gastronomii
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Media

Czytaj więcej podobnych

Nowoczesna, przestronna sala konferencyjna w hotelu, przygotowana do spotkania. W centralnym punkcie znajduje się duży, prostokątny stół z szarym blatem i wygodnymi, jasnymi krzesłami na kółkach. Na stole ustawione są butelki z wodą, szklanki i notatniki z długopisami.
Hotele

Bleisure travel z całą rodziną – jak połączyć pracę, zabawę i wypoczynek?

8 lipca, 2025
Obraz przedstawia luksusową sypialnię hotelową, idealną do prezentacji w ramach skutecznego marketingu hotelowego. W centralnej części znajduje się duże łóżko z białą pościelą i czerwoną narzutą, ozdobione kilkoma poduszkami w kolorach białym i czerwonym.
Hotele

Skuteczny marketing hotelowy – 7 strategii na zwiększanie gości w hotelu

4 lipca, 2025
Obraz przedstawia duży stół bufetowy, na którym w wielu misach i czarnych, okrągłych tacach ułożone są różnorodne, świeże składniki do sałatek. W górnej części widoczne są białe kwadratowe miski z różnymi rodzajami zielonych liściastych warzyw, takich jak sałata rzymska, szpinak czy jarmuż. Poniżej znajdują się miski z pokrojonym kurczakiem, czarnymi oliwkami, brokułami, pokrojonymi pomidorami i brukselką.
Gastronomia

Sodexo Polska przekazało potrzebującym 3 tony żywności

4 lipca, 2025
Obraz przedstawia dwie miski z jasno różowym chłodnikiem litewskim, widziane z góry. Zupa jest ozdobiona plasterkami rzodkiewki, małymi kawałkami grzanek lub pieczywa, kropkami białego sosu (np. śmietany) oraz posypana płatkami chili i świeżymi ziołami. Miski stoją na jasnym, marmurowym blacie.
Gastronomia

Chłodnik litewski – must-have letniego menu

3 lipca, 2025
horecaline

Menu

  • Strona główna
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Gastronomia
  • Hotele
  • Horeca
  • Wydarzenia
  • Trendy
  • Katalog firm
  • Kontakt
Znajdź nas



Kontakt:
kontakt@horecaline.pl
Obserwuj nas
© Horeca. All Rights Reserved.
Witamy ponownie

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniane hasło?