Zastanawiasz się, jak wyróżnić swoją restaurację, aby zwrócić uwagę gości i nie martwić się o rosnące koszty prowadzenia działalności? Zainspiruj się i wykorzystaj amerykańskie trendy gastronomiczne 2024. Sprawdźmy już teraz, które spośród nich już wkrótce trafią do Polski, a które raczej nie mają szans na sukces w naszym kraju.
Amerykańskie trendy gastronomiczne 2024 – 8 propozycji
Hity czy kity? Przekonajmy się, które amerykańskie trendy gastronomiczne 2024 już wkrótce zawitają do Polski i odmienią branżę w naszym kraju.
Deska owoców morza i ryb – śródziemnomorska uczta dotarła do USA
W 2024 roku na amerykańskich stołach będą królowały tzw. conservas, czyli rzemieślniczo przygotowane w puszkach zestawy ryb czy owoców morza. Amerykanie zainspirowali się hiszpańskim oraz portugalskimi kartami menu, w których od lat takie dania cieszą się ogromną popularnością. Szczególnie chętnie będą wybierane sardele, makrele oraz anchois.
Czy polscy goście restauracyjni są gotowi na deski rybne w puszkach, zamiast modnych desek z serami czy wędlinami? Na razie trudno szukać odważnych, którzy zdecydują się przyrządzać i podawać owoce morza w puszkach. To trend, który mogą śmiało przetestować restauratorzy, serwujący śródziemnomorską kuchnię oraz kierujący swoją ofertę do osób, które lubią spotykać się w restauracjach ze znajomymi i nie oczekują eleganckiego menu.
Zamawianie bezkontaktowe – postpandemiczne zwyczaje
Pandemia Covid-19 doprowadziła do zmian oczekiwań gości. Tak samo w Polsce, jak i w USA wzrosła liczba zamówień na wynos z dostawą do domu. Mimo że pandemię mamy już za sobą, to zamawianie bezkontaktowe w restauracjach cieszy się nadal dużą popularnością.
Amerykanie nie chcą tracić czasu na rozmowy telefoniczne czy chodzenie do restauracji, żeby zamówić jedzenie na wynos. Zamiast tego wolą skorzystać z aplikacji mobilnej, strony internetowej czy kodów QR.
Z tego powodu popularne jest korzystanie z zewnętrznych platform – Uber Eats i DoorDash. Takie rozwiązania zapewniają wygodę dla konsumentów, ale też dają szansę zarobku dla kurierów oraz zmniejszają koszty restauracji.
W Polsce częściej wybierane jest Uber Eats, Glovo i Pyszne.pl. Ten trend trwa już od kilku lat i cieszy się podobną popularnością, co w USA. Zdecydowanie warto zaoferować polskim klientom możliwość zamawiania bezkontekstowego przez Internet z dostawą przez zewnętrznych kurierów.
Wirtualne kuchnie tylko z dostawą do domu – amerykański sposób na inflację
W Stanach Zjednoczonych następuje astronomiczna rewolucja! Do gry weszły restauracje zwane kuchniami wirtualnymi, czy kuchniami duchów. Nazwa jest tutaj nieprzypadkowa. Dlaczego? Takie restauracje oferują jedynie dostawę do domu bez możliwości przyjścia do lokalu i zjedzenia tam posiłku. Kuchnie wirtualne eliminują konieczność wynajmowania czy posiadania przestrzeni dla gości. Restaurator może zatem zainwestować w wysokiej jakości sprzęty i produkty spożywcze, a do tego zatrudnić najlepszych szefów kuchni.
Czy to podejście zyska popularność w Polsce? W naszym kraju powstają już w sklepy spożywcze, które działają właśnie na takich zasadach. Dlatego też być może w dużych miastach już wkrótce pojawią się pierwsze restauracje z kuchniami duchów. Zdecydowanie to dobry sposób na minimalizację kosztów prowadzenia restauracji. Takie amerykańskie trendy gastronomiczne 2024 mogą okazać się strzałem w dziesiątkę, aby zmaksymalizować zyski.
Meksykańskie smaki, czyli czas na Chilaquiles
Kolejny amerykański trend gastronomiczny to kulinarna podróż do meksykańskich smaków, gdzie śniadanie staje się prawdziwą ucztą. Meksykańskie śniadania ze szczególnym uwzględnieniem popularnego dania Chilaquiles, zdobywają serca amerykańskich smakoszy. Z czego składa się takie śniadanie? To smażone jajko, ser z nachosami oraz awokado i to podane na jednym talerzu. Świetnym uzupełnieniem będzie też sos śmietanowy.
Czy meksykańskie śniadania zagoszczą również w polskich restauracjach? Najbardziej prawdopodobne jest to, że Chilaquiles zostanie dodane do menu restauracji, które serwują meksykańską kuchnię. Jednak czy meksykańskie śniadanie podbije serca Polaków tak samo, jak burrito czy taco? Czas pokaże.
Robotyzacja restauracji – zatrudnij robota dostawczego
W Stanach Zjednoczonych robotyzacja i automatyzacja to gorące tematy. Powstają już roboty obsługujące gości w restauracji, ale w 2024 roku trendem będzie zatrudnianie robotów dostawczych, którzy wykonają pracę za kurierów. Roboty będą w stanie dostarczyć jedzenie prosto pod drzwi klienta.
Czy roboty dostawcze mają szansę odnieść sukces również w Polsce? Jeszcze nie teraz, ale w ciągu 5 lat, jest to możliwy scenariusz. Warto dodać, że w Polsce już pracuje robot dostawczy o nazwie „Kasia”, którego można spotkać na chodnikach w Lesznie.
Wzrost wysokości napiwków – tipflacja
Szalejąca inflacja dopadła także Amerykanów. Dlatego kolejnym trendem gastronomicznym 2024 okazało się podniesienie wysokości napiwków w restauracjach. Wzrost wysokości stawek napiwków z powodu rosnącej inflacji to zjawisko nazywane tipflacją. Amerykanie w zamian za obsługę w lokalach gastronomicznych oferują dziś 20-30% sumy rachunku. Jest to spowodowane głównie tym, że w USA napiwki to znaczna część wypłaty kelnerów czy barmanów.
W Polsce kultura pozostawiania napiwków nadal się rozwija. Częściej pozostawiamy 10-15% wartości zamówienia w ramach wdzięczności za „nakrycie do stołu” i nawet rosnąca inflacja nie jest w stanie przekonać nas do podniesienia wysokości napiwku.
Zrównoważone restauracje, czyli gastronomia przyjazna środowisku
Jakie jeszcze amerykańskie trendy gastronomiczne 2024 warto omówić? Zdecydowanie dużym zainteresowaniem cieszy się zrównoważone podejście do gastronomii. Restauracje coraz częściej kładą nacisk na ekologiczne praktyki, takie jak:
- ograniczanie liczby odpadów;
- recykling;
- energooszczędność;
- wybieranie lokalnych i sezonowych produktów;
- dodawanie do menu dań w wersji wegetariańskiej i wegańskiej;
- wykorzystywanie opakowań wielorazowych i biodegradowalnych;
- oszczędzanie wody.
Czy polskie restauracje również stawiają na ekologię? To globalny trend, który krok po kroku ma coraz większe znaczenie nie tylko dla restauratorów, ale też dla gości restauracyjnych. Dlatego już teraz stwórz zrównoważony lokal gastronomiczny, a konsumenci na pewno to docenią!
Globalne smaki w restauracjach – Amerykanie szukają nowych smaków
Amerykanie są znudzeni jedzeniem hamburgerów i steków. Właśnie z tego powodu poszukują oryginalnych smaków, które pozwolą im przenieść się w różne zakątki świata. Dużą popularnością cieszy się kuchnia fusion, która rewelacyjnie łączy popularne smaki i techniki znane z różnych kuchni świata, a przy tym pozwala na stworzenie oryginalnego połączenia.
Poza tym w USA pozytywnie oceniane są lokale gastronomiczne, które oferują różnorodne menu – jednocześnie z kuchnią tajską, meksykańską, japońską czy nawet etiopską.
W Polsce wyżej cenione są restauracje z krótkim menu i daniami charakterystycznymi dla jednej kuchni świata, a także z daniami wybranej kuchni świata w bardziej polskim wydaniu. Różnorodne menu są zbyt kosztowne. Za to moda związana z kuchnią fusion jak najbardziej może okazać się ważnym trendem gastronomicznym w Polsce.