Polscy przedsiębiorcy z sektora żywności roślinnej mają wreszcie swojego przedstawiciela branżowego. Powstał Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej, który zadba o interesy firm, oferujących produkty roślinne. Poznajmy bliżej nową organizację branżową.
Powstał Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej
Pod koniec 2023 roku powstał Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej. Mimo że zgodnie z GfK Polonia polski sektor produktów żywności jest wart blisko 1,5 mld zł, producenci nie mieli swojej branżowej reprezentacji.
Założyciele podkreślają inkluzywny charakter organizacji, czyli dołączyć do niej będzie mogła każda firma zajmująca się produkcją produktów roślinnych, które są alternatywą dla nabiału i mięsa.
Jako pierwsze do Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej dołączyły polskie i międzynarodowe marki takie jak Apollo Roślinny Qurczak, Bezmięsny, Dobra Kaloria czy też Danone.
Cele
PZPŻR powstała, aby wspierać przedsiębiorstwa z sektora produktów roślinnych, oto główne cele, które zakłada organizacja:
- reprezentowanie interesów branży w debacie publicznej, wobec organów państwowych i samorządowych;
- przyspieszenie zielonej transformacji żywieniowej;
- wspieranie sektora roślinnych produktów w tworzeniu norm żywieniowych i zmian legislacyjnych podczas tworzenia procesu komercjalizacji technologii wykorzystywanych do produkcji roślinnych alternatyw dla mięsa;
- analiza branży roślinnej w Polsce – wysokość obrotów oraz poziom zatrudnienia;
- stworzenie nowej podklasy w klasyfikacji PKD, która będzie dotyczyła produkcji zamienników mięsa i nabiału;
- zmiana nawyków żywieniowych wśród Polek i Polaków, a także ukierunkowanie na roślinne zamienniki mięsa i nabiału.
Szczegóły na temat działania Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej można znaleźć na stronie internetowej roslinniproducenci.org.