Śniadanie w cenie noclegu to już standard. Dlatego warto dodać taką opcję do oferty hotelu. Najważniejsze jest to, aby zastanowić się, jaki rodzaj śniadania warto serwować gościom. Sprawdźmy też, jakie śniadania hotelowe są najchętniej wybierane przez Polaków.
Rodzaje śniadań hotelowych – nasze TOP 4
Oto rodzaje śniadań, które najczęściej można spotkać w polskich hotelach. Sprawdź, czym się wyróżniają, jakie produkty są potrzebne do ich przyrządzenia i zdecyduj, które śniadanie warto zaserwować gościom.
Śniadanie kontynentalne
Śniadanie kontynentalne to popularny wybór, który składa się tylko z kilku artykułów spożywczych. To dobre rozwiązanie w bazach noclegowych, które nie mają dużej kuchni, a nawet własnej restauracji.
Oto typowe składniki śniadania kontynentalnego:
- gorący napój – kawa, herbata, gorąca czekolada lub kakao;
- pieczywo – bułki, tosty, bułeczki drożdżowe lub rogaliki, a także jasne bądź ciemne pieczywo;
- dodatki i smarowidła – masło, dżem lub konfitura, miód.
Możesz zaproponować też gościom nieco bogatszą wersję, czyli śniadanie kontynentalne wzmocnione. Wówczas oprócz wcześniej wymienionych składników serwowana jest również jajecznica, parówki lub kiełbaski bądź zupa mleczna.
Śniadanie angielskie
Śniadanie angielskie cieszy się ogromną popularnością na całym świecie – nie tylko wśród Brytyjczyków. Przede wszystkim za to, że jest sycące i kaloryczne. Warto zaoferować gościom możliwość zrezygnowania z niektórych składników np. z kiełbasek czy fasoli.
Z czego składa się śniadanie angielskie? Nie może w nim zabraknąć:
- smażonych jajek,
- fasoli,
- plastrów smażonego boczku,
- smażonych lub gotowanych kiełbasek,
- grillowanego sera,
- pieczarek,
- tostów,
- kawy, herbaty lub soku.
Czasem serwowane są też naleśniki z dodatkami oraz zupy mleczne.
Śniadanie amerykańskie
Czym wyróżnia się śniadanie amerykańskie? To kombinacja śniadania kontynentalnego i angielskiego. Wyróżnia się podobną kalorycznością, co śniadanie angielskie, a także sporą liczbą smażonych składników.
Składniki znajdujące się w śniadanie amerykańskim:
- jajka – smażone, na miękko lub twardo, jajecznica, omlet;
- mięso i wędliny – smażone plastry bekonu, smażone lub gotowane kiełbaski;
- słodkie składniki – pancake lub gofry z sosem klonowym i masłem;
- napój – kawa, herbata, sok lub mleko czekoladowe;
- pieczywo – tosty lub bagietki podawane z masłem bądź z dżemem.
Niekiedy jako dodatek do śniadania amerykańskiego podawane są także smażone ziemniaki lub frytki.
Międzynarodowy bufet śniadaniowy
Jakie jeszcze śniadanie warto serwować w hotelu? Jednym z najpopularniejszych rozwiązań jest też międzynarodowy bufet śniadaniowy w formie szwedzkiego stołu. To bardzo wygodna opcja, która nie wymaga zatrudniania kelnerów. Goście sami zdecydują o tym, co i ile chcą zjeść.
Z czego składa się bufet śniadaniowy? Na pewno z takich produktów jak:
- pieczywo – bułki, tosty, ciemne i jasne pieczywo, rogaliki;
- jajka – jajecznica, omlety, jajka ugotowane na twardo lub miękko;
- wędliny i sery – plastry szynki, salami, kiełbasy, parówki, sery żółte, kozie i pleśniowe;
- świeże owoce sezonowe;
- produkty mleczne – jogurty naturalne i smakowe, mleko, napoje roślinne;
- płatki śniadaniowe i musli;
- desery – ciasta i babeczki, ciastka, naleśniki, gofry, muffiny;
- napoje – kawa, herbata, soki owocowe, woda, koktajle owocowe.
Międzynarodowy bufet śniadaniowy jest bardzo zróżnicowany, więc przy okazji staje się też bardziej kosztowny. Coraz częściej oferowane są też specjalne strefy przeznaczone dla wegan oraz osób na diecie bez laktozy lub bezglutenowej.
Jakie są najpopularniejsze rodzaje śniadań w restauracjach hotelowych?
Skupmy się przede wszystkim na preferencjach Polaków. Nasi rodacy pokochali śniadania i inne posiłki w formie bufetu. Jest to związane ze swobodą podczas wyboru potraw. Ten rodzaj śniadań cieszy się też popularnością ze względu na to, że turyści mogą nakładać tyle jedzenia, ile chcą.
Jakie jeszcze śniadanie w hotelu jest chętnie wybierane przez turystów? Choć śniadanie kontynentalne jest mało urozmaicone, to jednak zazwyczaj wiąże się z niższą ceną w porównaniu do bufetu. Dlatego to nadal dość popularny rodzaj śniadania oferowany w hotelach.
O której godzinie serwowane jest śniadanie w hotelu?
Godziny serwowania śniadań hotelowych zależą od indywidualnej polityki danego obiektu. Zazwyczaj jednak pierwszy posiłek jest serwowany od 7:00 do 10:00. Goście powinni zostać poinformowani o godzinie podawania śniadania podczas zameldowania w hotelu. W pokojach hotelowych można umieścić też ulotki ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi oferty i udogodnień.